Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте, аз не разбирам, но повиках един електротехник, който май разбира колкото мен. Искам да си поставя лед лента на стълбите. Те са 21 броя и искам да поставя RGB лента IP65. Целта е да нямам много разход на ток, да не е прекалено силно осветлението, защото е само за декорация не е основно осветление. И сега питането е:
1. Каква мощност да е лентата?
2. Колко трансформатори да купя, като всяко стъпало е 120 см. дълго?
3. Как се поставя лентата и връзването й, защото този който извиках ми каза че просто лепи лентата без да я прекъсва, но така стъпалата ще ми светят странично през стъпало от външната страна и през стъпало от вътрешната страна. Така ще е много грозно. Не се ли връзва всяко стъпало от лентата към един общ кабел и да се прекъсва и съответно да се връзва? Защото ако е така хем е грозно хем на всяко стъпало ми отива лента с около 40 см. допълнително.
Моля Ви опишете ми как точно се връзва тази лента, та като дойде ел.техника да му кажа как да го направи и дали изобщо ще може да го направи :sad:
А ако е сложно с RGB лента, тогава ми обяснете за обикновена водоустойчива лента със студено бяла светлина.
А и ако трябва да се купуват някакви допълнителни джаджи моля да ми напишете.
Благодаря на всички, които ще се опитат да ми помогнат :)
brum - майстор
ср сеп 30, 2020 11:11 pmBoginia написа:
Зависи колко силно искаш да свети. Има вариант ~7W/m или ~8W/120см. Обаче ако сложиш 8W на стъпало е далеч от декоративно и ще свети силно. Та бих заложил на най-слабата лента която намеря.
Един който има достатъчно мощност. Но освен него ти трябва и контролер който да управлява RGB лентата. Та виж дали има контролер който може да покрие търсената мощност (бр. стъпала умножени по мощност за всяко стъпало).
3. Как се поставя лентата и връзването й, защото този който извиках ми каза че просто лепи лентата без да я прекъсва, но така стъпалата ще ми светят странично през стъпало от външната страна и през стъпало от вътрешната страна. Така ще е много грозно. Не се ли връзва всяко стъпало от лентата към един общ кабел и да се прекъсва и съответно да се връзва? Защото ако е така хем е грозно хем на всяко стъпало ми отива лента с около 40 см. допълнително.
Моля Ви опишете ми как точно се връзва тази лента, та като дойде ел.техника да му кажа как да го направи и дали изобщо ще може да го направи :sad:
Тук правилно е твоето разбиране - пуска се един кабел по дължината на стълбището и на всяко стъпало се връзва към лентата. Този когото си извикала най-вероятно не му е това работата.

Иди в някой читав магазин и обсъди с тях вариантите. В Студентски Град има един който май се казваше Омега Лайт. Изглеждаха като хора които разбират, ама цените им поне според моите критерии бяха безумно завишени...

Иначе не е нещо сложно - трябва:
* захранване
* контролер евентуално с дистанционно с което да сменяш цвета
* LED лентата за да покрие всичките стъпала
* проводници за връзване между стъпалата (да не е от най-тънките, но за да се дадат насоки трябва да е ясен броя на стъпалата)
* проводници за връзване на захранването и контролера

Ей тук ще видиш как изглежда комплекта без захранващите проводници. Само като пример го давам. Подозирам, че тук по магазините цените няма да са в пъти по-високи.
ср сеп 30, 2020 11:36 pmbrum написа:
Зависи колко силно искаш да свети. Има вариант ~7W/m или ~8W/120см. Обаче ако сложиш 8W на стъпало е далеч от декоративно и ще свети силно. Та бих заложил на най-слабата лента която намеря.
Един който има достатъчно мощност. Но освен него ти трябва и контролер който да управлява RGB лентата. Та виж дали има контролер който може да покрие търсената мощност (бр. стъпала умножени по мощност за всяко стъпало).
Тук правилно е твоето разбиране - пуска се един кабел по дължината на стълбището и на всяко стъпало се връзва към лентата. Този когото си извикала най-вероятно не му е това работата.

Иди в някой читав магазин и обсъди с тях вариантите. В Студентски Град има един който май се казваше Омега Лайт. Изглеждаха като хора които разбират, ама цените им поне според моите критерии бяха безумно завишени...

Иначе не е нещо сложно - трябва:
* захранване
* контролер евентуално с дистанционно с което да сменяш цвета
* LED лентата за да покрие всичките стъпала
* проводници за връзване между стъпалата (да не е от най-тънките, но за да се дадат насоки трябва да е ясен броя на стъпалата)
* проводници за връзване на захранването и контролера

Ей тук ще видиш как изглежда комплекта без захранващите проводници. Само като пример го давам. Подозирам, че тук по магазините цените няма да са в пъти по-високи.
Благодаря за прекрасния отговор. Стъпалата са ми 21 х 120 см - 26 м. лента ще ми трябва
21 х 7W - 147W контролер, но той не трябва ли да има още 20% допълнителна мощност, защото до колкото знам ако не е достатъчно мощността може част от лентата да не светне.
А дали може да ми намериш в този сайт кое точно ще ми трябва и да си ги поръчам :)
moimoimoi - майстор
обявената мощност на тая RGB лента хич не е верна, по малко е
правил съм такова стълбище по спомен 1000лева беше всичко труд и материали за 17 стъпала с различна дължина,средно 1 метър
до всяко стъпало отива самостоятелен кабел за RGB лента,всички 17 кабели отиват до табло в което е контролера и захранването и 17 предпазителя за всяка лента
в случая стълбите са дървени , има алуминиев профил закрепен с види към стъпалото в който профил е лентата

ако стъпалата са с плочки този профил може да се залепи със силикон.
трябва да помислите и връзката между кабела и лентата къде ще я скриете,при мен имаше дупка под всяко стъпало в началото на лентата

пп:контролера го вземи с радиоуправление , т.е. дистанционното да може да хваща и през стени

Прикачен файл

20190115_170547.jpg
чет окт 01, 2020 6:31 ammoimoimoi написа:
обявената мощност на тая RGB лента хич не е верна, по малко е
правил съм такова стълбище по спомен 1000лева беше всичко труд и материали за 17 стъпала с различна дължина,средно 1 метър
до всяко стъпало отива самостоятелен кабел за RGB лента,всички 17 кабели отиват до табло в което е контролера и захранването и 17 предпазителя за всяка лента
в случая стълбите са дървени , има алуминиев профил закрепен с види към стъпалото в който профил е лентата

ако стъпалата са с плочки този профил може да се залепи със силикон.
трябва да помислите и връзката между кабела и лентата къде ще я скриете,при мен имаше дупка под всяко стъпало в началото на лентата

пп:контролера го вземи с радиоуправление , т.е. дистанционното да може да хваща и през стени
Поздравления стълбите са станали супер, но при мен са 21 стъпала и ако от всяко се извежда кабел то ще стане огромен сноп от кабели. Нещо ми се вижда много сложно така. При мен са изляти стълби външни с навес отгоре и тепърва ще се лепи върху тях клинкер и тогава ще се поставя осветление и ако имаш идея как даскрия всички тези кабели може да споделиш, но нещо ми е много сложно. Почвам да се двоумя заслужава ли си толкова да го усложнявам. :?
chapara - майстор
чет окт 01, 2020 4:41 pmBoginia написа:

и тепърва ще се лепи върху тях клинкер и тогава ще се поставя осветление
Осветлението може да се вгради наравно с камъка :wink:
чет окт 01, 2020 4:51 pmchapara написа:
чет окт 01, 2020 4:41 pmBoginia написа:

и тепърва ще се лепи върху тях клинкер и тогава ще се поставя осветление
Осветлението може да се вгради наравно с камъка :wink:
Клинкер е плочка, а не камък и за стъпалата са специални и се съмнявам че ще стане :)

Прикачен файл

Screenshot_2020-10-01-17-02-22-377_com.pinterest.jpg
chapara - майстор
Намери на кого да кажеш дали ще стане или не :wink: :roll:
Че е плоча знам, в далечната 1998 година правих такива стъпала.

Челото на стъпалото е отделна плочка и може да се намали височината И. Взима се профил за лед осветление и се монтира м/у стъпалото и челото. Профилите за вграждане са различно дълбоки, но дебелината на клинкера + лепилото ще е от порядък на 1,8-2,0 см., а съм взимал такива с дебелина 1,7 см.Монтира се профила при поставяне на плочките, да се подравни с челото. Окабеляването трябва да е направено. Мушка се чакащия кабел, лепи се челото и профила. В последствие (след фугиране на облицовките) се монтира лентата и се поставя дифузера на осветлението :wink:

Общо взето всичко може, стига да се мисли и да се цени труда.
moimoimoi - майстор
когато до всяко стъпало отива отделен кабел е :
1-по надеждно,ако има проблем с лентата на стъпалото ще спре да свети само тя
2-отделно по лесно се работи ,не си представям как ще свържеш кабелите ако е прекаран един кабел от стъпало до стъпало така че да не се вижда връзката,всъщност са 4 връзки за всяка лента
3-отделно rgb кабела е тънък и няма да издържи мноого метри лента наведнъж
4-с отделни кабели се постига равномерна сила на светене на първото и последното стъпало
5-правя нещата така че да не се налага да се ремонтират в близките 15-20 години.....т.е. качество което не всеки може да си позволи

Тема "Поставяне на лед осветление за стълби" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: