Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Velio - специалист
Инсталацията ще се изпълни с кабел ПВ, положен в гофриран маркуч, скрит във варова мазилка...
Ако имам 4 контакта в един модул, как да ги захраня? :?

1 Въпрос
Допуска ли се да се правят мостове между няколко контакта? Или трябва към абсолютно всеки контакт да си отиват 3 отделни проводника?

2) Въпрос
Ако имам 9 проводника например за 3 контакта в модул (ако трябва да си се захранват по отделно) как да ги захраня?
- С 1 ПВЦ ? и ако е така ...как ще е точно... в смисъл, гофрирания маркуч ще отива само до първата конзола? И от нея , към другите само проводниците? Или как?
- Или всяка 3ка проводници в отделно ПВЦ?

Мерси за отговорите
pavelari - майстор
ми ако искаш да ги товариш яко ги захрани с отделни проводници, но според мен това е безсмислено
Захрани ги с 3х2.5 и сложи бушон 16А и така ако ги претовариш бушона ще щракне - това му е работата. От контакт в контакт може спокойно да монтираш - при масовите контакти клемите са удобни за надяване на два кабела - един идва и един заминава като сечението трябва да е еднакво. на 16А спокойно работи една духалка, един телевизор /стига да не е плазма/ и един компютър - примерно
Johny - майстор
Ако исползваш мостов проводник, не ти трябва гофриран шланг. Разклонителите с по 3 и повече гнезда, дето се продават, нали са свързани към един общ шнур. Нашите ел.инсталации са двупроводни и не ти е нужно 3-ти проводник. По наука проводник 2,5мм2 двужилен издържа около 30А или 6.6 кW. Само това имай в предвид.
Velio - специалист
Ако исползваш мостов проводник, не ти трябва гофриран шланг. Разклонителите с по 3 и повече гнезда, дето се продават, нали са свързани към един общ шнур. Нашите ел.инсталации са двупроводни и не ти е нужно 3-ти проводник. По наука проводник 2,5мм2 двужилен издържа около 30А или 6.6 кW. Само това имай в предвид.
- Няма да използвам ПВВМ, а ПВ (едножилни проводници)
- ОК, разбрах ти примера с разклонителя, но проводниците от една конзола при преминаването си в друга трябва ли да се "обезопасят" някак си.
- Инсталацията тепърва ще се изгражда и затова си мисля че е добре да си е 3 проводна. Не е ли така?
PCL82 - майстор
ПВ в гуфрирани тръби е по добро решение от мостов кабел, само че има повече къртене. За монтаж от контакт в контакт се използват едни конзоли които се защтракват една за друга и имат проходи между тях. Те отстоят на тояно разстояние една от друга и контактите се слагат в обща рамка.Гофрето се вкарва в първата конзола. За 3х2,5мм2 стига гофре 16мм.От същия тип конзоли има едни с по дълбоко дъно. Така може до нея да се докарат и кабели 4мм2 и де се разклонят зад котакта.
Velio - специалист
PCL82 написа:
ПВ в гуфрирани тръби е по добро решение от мостов кабел, само че има повече къртене. За монтаж от контакт в контакт се използват едни конзоли които се защтракват една за друга и имат проходи между тях. Те отстоят на тояно разстояние една от друга и контактите се слагат в обща рамка.Гофрето се вкарва в първата конзола. За 3х2,5мм2 стига гофре 16мм.От същия тип конзоли има едни с по дълбоко дъно. Така може до нея да се докарат и кабели 4мм2 и де се разклонят зад котакта.
Да, с къртенето почти съм приключил вече :wink:
Знам ги и 2та типа за които говориш(плитките..около 45мм които са и имат канали и дълбоките, почти 2 пъти), просто незнам кой е най-добрия вариант който да използвам за реализацията.
А това с 4мм2 и разклоняването в конзолата? НЕ е ли по-опасно и ненадеждно от това с 2.5мм2 за отделните контакти от разклонителната кутия.
Питам, за да си изясня кой е най-добрия вариант за мене
PCL82 - майстор
Опасно е ако връзките са направени лошо, лоши връзки може да има и от контакт в контакт, даже и по лоши защотото ако се скапят при първия се прекъсват следващите контакти. Идеята ми беше че обема на по-дълбоката конзола може да се оплзва да се разколонят кабели до секи контакт както при стандартна разклонителна кутия. За контакти е достатъчен кабел 2,5мм2 и предпазител 16-20А.Даже в Германия ги правят с 1,5мм2. Това че преди се правеха с предпазител 25А и главни линии 4мм2 са наши измислици за да се намали броя на кръговете и дамогат да се захранват по две печки от кръг.

Тема "Контакти - питане" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: