Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
neillmakoli - специалист
Привет, на всички в този форум.
Това ми е първи пост тук и искам да ви помоля за помощ относно изграждането на ел. инсталацията на балкона.
Питането ми е как да прокарам тока от кухнята към балкона, и къде е наи-удачно да бъдат разположени контактите и ключа за лампата...
Кабели с какво сечение са нужни и ако знаете от кде мога да купя контакти и ключове които да са в синхрон с цвета на латекса.
Ел. печка, абсорбатор и лампа ще имат нужда да бъдат захранени, така че мисля захранващият кабел трабва да е поне 4 квадрата или бъркам?
Прилагам и снимка на балкона за да можете да дадете своите идеи относно разположението на ел. инсталацията.
Благодаря предварително.
Чао и поздрави.
Ето и снимките:
http://img138.imageshack.us/my.php?imag ... 007vw6.jpg
http://img132.imageshack.us/my.php?imag ... 001qm4.jpg
Rumen Iankov - специалист
Леко сте закъснели с кабелите !Трябвало е преди плочките и латекса да ги пуснете от терасата до ел таблото .Иначе 4кв за печка,2.5кв за абсорбатор и 1.5 за осветление.И почвате ремонта наново. :)
ELEMENTAL - специалист
4кв.мм общо за печката и абсорбатора, и 0,5-1кв.мм. за осветлението са си напълно достатъчни.
krasiorocknroll - специалист
Сечението на кабела зависи от мощноста на печката :wink: Малко трудно ще се монтира обикновен контакт с 4 квадрата. :)
Justy - майстор
4 квадрата са достатъчни. Ама е трябвало преди плочките - за да направите скрита разклонителната кутия. Сега ще трябва открито :?
engineer - специалист
Слагай 4 мм2. Все пак не знаеш какво още ще свържеш след 1-2 години. Аз освен печка и абсорбатор имам също микровълнова и компютър. Няма проблем в една гофра да вървят кабела и LAN-а. За освертлението съм пуснал 1.5 мм2 за общо 240W крушки (6х40 W).
Johny - майстор
engineer написа:
Слагай 4 мм2. Все пак не знаеш какво още ще свържеш след 1-2 години. Аз освен печка и абсорбатор имам също микровълнова и компютър. Няма проблем в една гофра да вървят кабела и LAN-а. За освертлението съм пуснал 1.5 мм2 за общо 240W крушки (6х40 W).
Kолега 240 W са само 1 А приблизително. По справичник 1мм2 издържа 17А, а ти слагаш 1,5мм2...?! Къде е Киро на кирия? И стига с тези 4мм2, 2,5 мм2 са достатъчни. Отвори справочника и погледни, ако не знаеш. А иначе може да сложи и 10мм2, ако иска.
engineer - специалист
1.5 мм2 е най-малкото сечение, което ползвам по принцип. Не го купувам и ми е на аванта, та затова такова слагам. Пък ако искаш пусни си 0.25 мм2 кабел за крушките.

А справочника съм го чел повече от колкото ми се ще.
littlemitle - напреднал
2по2,5мм2 си е предостатъчно,с 4мм2 доста ще се озорите а и няма смисъл ако само това ще са консуматорите

Тема "Електроинсталация на балкон" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: