Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте,

От доста време насам циганите се свързват (или поне се опитват от време на време) към стълба на нашия електромер и се забелязва покачване на сметката с около 20-30лв, когато те са свързани. Обаждал съм се на ЧЕЗ , а те ме препратиха към лицензирана фирма, която да установи кражба (има си канален ред за тези неща). Въпросната фирма обаче не "установи" кражба, за да не ми вземат пари, защото де факто, циганите крадат от ЧЕЗ т.е, свързали са се преди електромера ми. Оттук следва, че ЧЕЗ трябва да се разправят с крадците, но уви. ЕРП-то изглежда не се интересува особено и не предприема действия, въпреки че сме им се обаждали многократно. Де юре обаче, нашите сметки растат, когато крадците са се вързали и намаляват, когато ги кръцнем с клещите. Сега пак се бяха свързали и последната сметка пак се беше качила. Ходих да гледам и ужким са се свързали на "входа на електромера", а не на "изхода" към къщата, но знае ли човек.

Въпросът ми е дали е възможно някак електромерът ми да се влияе от този паразитен клон и да отчита повече, независимо, че токът не минава през него.

П.С Най-добре ще е да се премести електромера, но това е тема на друг разговор. Все пак, ако някой има информация и това как се случва-може да сподели. Самият електромер не е на входа на двора, както на повечето къщи, а от обратната страна на двора-където е къщата. Иначе трябва да се прокарва трасе през целия двор (около 50м).
ky-kyy - майстор
Баси връзкарите :? Нашите електромери от 5-6 години са заключени и със СОТ....Докато можеш, вържи се и ти преди електромера :lol:

А по въпроса ти, ако наистина са се вързали преди електромера ти, няма как електромера ти да отчете кражбата. Виж, за плащането, е друг въпрос....
krasi92 - майстор
Като се вържат мангустите и спреш бушона какво би се случило. Ако им спре тока и на тях сметката е твоя. Аконе им спре тока звъни в някоя телевизия.С обаждане до телевизия тия от апи ни ремонтираха моста ПРЕЗ НОЩА.
gogo7777 - майстор
Ако мангалите са се свързали след електромера, сметката му за ток няма да се покачи с 20-30 лева, а с 200....
А вероятно и главния предпазител би паднал.
Има пад на напрежение и от там се повишава сметката.
ESPACE - майстор
съб дек 19, 2020 7:30 amgogo7777 написа:
Има пад на напрежение и от там се повишава сметката.
Обясни как точно става това?
gogo7777 - майстор
Ооооо не, не искам. Имаше огромна тема там съм се обосновал.
Накратко....при 180 волта вариш боба повече време.
:partyman:
krasi92 - майстор
180 волта не е ли извън параметрите на напрежението което трябва да подава доставчика. Трябва да струва 0.00лв.и респективно ел. мера да не го отчита.
Antonii - майстор
Къде го пише това, че никъде в нормативните документи които съм чел не съм го срещал?
Това само някой журналист, дето неправи разлика между киловат и киловолт може да го е писал.
krasi92 - майстор
Има си параметри за качеството на тока. Написани и разписани са но доставчиците се правят на ваксинирани. А пък и някои им разрешава тези неща
шоп - майстор
съб дек 19, 2020 8:02 amgogo7777 написа:

Накратко....при 180 волта вариш боба повече време.
Така е, времето е повече, обаче сметката за тока накрая е същата:-)))
При мен напрежението като е 240 волта и варя боба по-бързо да не плащам по-малко?

Не ставайте смешни!
Времената на магнитите по електомерите и отоплението с ел дигатели и шашмата активна и реактивна енергия отдавна отмина. От години електромерите за битови потребители са умни:-)))

Тема "Въпрос за кражба на ток" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: