• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
gecata1059 - специалист
Здравейте.Имам бойлер Елдом на 3 години.Преди два месеца ми смениха гаранционно ключа за пускане, а вчера беше изключила термозащитата след прегряване.Днес се обадих в сервиза но понеже са заети ,ми казаха да отворя капака и да включа ръчно термозащитата.Направих го и включих бойлера като намалих термостата и започнах да чакам.Започна да шуми малко по различно от обикновено.След малко го проверих и шума беше спрял но копчето светеше, но малко по слабо.Увеличих термостата и се чу изцъкването на релето и започна да грее като копчето светна по силно.Намалих термостата и той изключи и копчето светна по-леко.
Обадих се в сервиза и казах какво виждам.Оттам ми отговориха, че сигурно е пробил нагревателя и да продължа да го ползвам до понеделник.Евентуално тогава ще дойдат.Но като си допрях ухото до бойлера при изключил термостат чувах лек шум като от бързовар ,който изчезна при изключване на захранването от външния ключ.Отворих отново таблото и установих че входящото захранване е разменено, фазата и нулата.Обадих се отново в сервиза.Отговориха ми ,че няма значение от коя страна стига фазата до нагревателя.
И принципно са прави ,но при пробил нагревател/предположение/ не е така.Като разгледах схемата на свързване се вижда ,че фазата минава през термозащитата, термостата и ключа до нагревателя.
В моя случай минава директно след термозащитата, а термостата изключва нулата. При загрявяне термостата прекъсва нулата,но нагревателя остава под напрежение и при пробив/предполагаем неустановен/взима нула през водата и продължава да грее.
Пробвах със един фазоуказател при включен бойлер и течаща вода да го допра до водата и до батерията. Не свети .Същото и със самоделна пробна ламба.Фазата от контакта и нула от батерията.С това разполагам.Утре имам уговорка с един ел.техник да дойде да замери.
Бойлера го свързва преди три години друг ел.техник. Но най вероятно се е заблудил от цветовете на изхода на термозащитата и така е свързал и захранването.Като загледах схемата и термозащитата входа и изходите са на кръст.
Прикачвам снимки на защитата и схема на свързването.
Прикачен файл:
unnamed.jpg
unnamed.jpg (48.33 KиБ) Видяна 5112 пъти
Прикачен файл:
5945-900.jpg
ESPACE - майстор
И какъв е въпроса? Иначе всички констатации са верни.
iliya_i - майстор
Фазата трябва да е на клема А, а на клема B трябва да е нулата. Тогава дори и при пробил нагревател термогерулатора ще прекъсва фазата. В противен случай, като си се сетил терморегулатора прекъсва нулата, но през водата веригата се затваря към зануления корпус.
Явно си с двупроводна инсталация, без заземление.
moimoimoi - майстор
както си установил тези от сервиза разбират от бойлери по малко от теб.
щом си установил че терморегулатора прекъсва нулата вземи размени местата на нулата и фазата на захранването,и ако ти е двупроводна инсталацията гледай да не объркаш зануляването
gecata1059 - специалист
Темата я пуснах по скоро като предупреждение да се внимава. Но не може и от всичко да разбираш и за това се обръщаш към специалисти в дадена област.По принцип жената не ми дава да правя всичко сам, но както се вижда стават и грешки.
Инсталацията ми е двупроводна, панелка.Бойлера е на отделено ап 25ампера. Кабела от бушона стига до разклонителна кутия.От нея тръгва трижилен кабел като зануляващия проводник е свързан заедно с нулата.Кабела се прекъсва от табло за бойлер Легрант.Прекъсната е само фазата, кабела на нулата е заголен и свързан към таблото за да свети глимката но не е прекъсван.Зануляващият кабел е свързан направо за планката на фланеца където му е мястото.
Утре имам уговорка с ел.техник да дойде да замери и ще разменим кабелите.После ще чакам да дойдат от сервиза за евентуална смяна на нагревател.
hidrazin - майстор
чет дек 17, 2020 9:15 pmgecata1059 написа:
Здравейте.Имам бойлер Елдом на 3 години.
Това е достатъчно. Говоря за 3-те години.
Никога вече българско. По-добре най-ниското китайско качество.
Поне ще знам че получавам боклук. Но няма да плащам като за немско качество.
:partyman:
gecata1059 - специалист
чет дек 17, 2020 11:17 pmhidrazin написа:
чет дек 17, 2020 9:15 pmgecata1059 написа:
Здравейте.Имам бойлер Елдом на 3 години.
Това е достатъчно. Говоря за 3-те години.
Никога вече българско. По-добре най-ниското китайско качество.
Поне ще знам че получавам боклук. Но няма да плащам като за немско качество.
:partyman:
Предния беше Елдом/Дипломат. Смених го защото правих ремонт на банята. Свалих го работещ. На 15 години. Не съм го отварял за чистене. Сменен гаранциионно термостат.
Сигурно съм бил късметлия. :partyman:
gecata1059 - специалист
Един въпрос свързан с инсталацията. Трябва ли външния ключ да прекъсва и нулата при положение, че имам трети зануляващ проводник свързан преди ключа към нулата на двупроводна инсталация и директно на бойлера?
Или да откача зануляващия кабел и да зануля от нулата която влиза до бойлера, ако прекъсна нулата във ключа.
Andri01 - майстор
Ако си сигурен в 3-я зануляващ проводник/ цялост,свързване/,тогава в ключа може да прекъснеш нулата. Аз лично обаче не бих го направил.
gecata1059 - специалист
Идеята на прекъсване на нулата е, че, ако отпадне нулата по трасето ще офази бойлера. Но тогава е въпрос на късмет къде ще разбера първо и за последно евентуално. Дали на бойлера или от печката и пералнята.
Тръбите са сменени с ппр.
  • 1
  • 2

Тема "Проблем след грешно свързване на бойлер и пробил нагревател." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: