• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
brum - майстор
Уреда е хладилник с фризер. Фризера е под хладилника. Уреда е към то 180-185 сантиметра. Два компресора - TLX4KK за хладилника и TLX7KK за фризера. На около 13 години е. Много е вероятно модела да е K357/2 MELA. Проблеми като цяло не е правил или поне не съм забелязвал до преди месец. Зад него има 3-4 сантиметра до стената. Има две пластмаси като ограничител монтирани на самият радиатор от зад и не са плътно до стената. В дясно от него също има някакво място.

Та фризера май има някакъв проблем. Заредихме го прилично (5кг охладено месо) и 8 часа по-късно го гледам -3 градуса на цифровият дисплей над него. По принцип е нагласен за -16. Компресора в този момент не работи. Спирам, пускам и компресора не се чува. И така няколко пъти за 10 минути. Даже извадих уред за мерене на консумацията да не би да не чувам компресора. Уви - консумация 2 вата. Извадих хладилника напред за да огледам отзад как е положението и компресора след малко тръгна.

Та туй му е за 2ри път в последният месец. Предишният път влязоха 2 пилета (купени замразени) и 5-6 часа по-късно на хладилника светеше червената лампа за това, че температурата във фризера е висока. И по същият начин - ни звук, ни стон. Дръпнах го напред и след няколко минути тръгна.

Този път премерих температурата на компресора - 56 градуса след 15-20 минути работа и май повече не качва. Като гледам е в норма.

Въпроса е поради каква причина може компресора да седи изключен докато фризера е далеч от търсената температура. И евентуално ако е намалял фреон как да го проверя. Някак си ми се струва, че тоя фризер трябва да охлажда по-бързо. Или поне компресора да не седи спрян при температура далеч от зададената.
Последна промяна от brum на съб дек 19, 2020 9:39 pm, променено общо 1 път.
brum - майстор
Намерих някакви инструкции и чета, че имал PTC което пречело да тръгне веднага след спиране. Уж му трябвали 5 минути да не работи преди да заработи отново.

Почвам да подозирам, че всъщност качва температурата до някаква граница на която изключва. После чака да се охлади компресора и тръгва пак. В момента чакам да изключи да премеря температурата и после ще видя на колко градуса ще се включи. Звучи ми логично, защото си представям компресора да не спира докато не достигне търсената температура.

Та на колко градуса е нормално да работят тези компресори? По документите за тях пишат някакви 55 градуса condensing temperature, но не пише каква му е нормалната температура и в какви температурни граници се очаква да работи...
brum - майстор
Намерих още малко информация - https://assets.danfoss.com/documents/86 ... 000501.pdf.

Та condensing temperature ако правилно разбирам е температурата на радиатора зад хладилника. Най-високата температура там е 38 градуса. В документа по-горе пише следното:
At stable operation conditions the condensing temperature must not exceed 60°C. Thewinding temperature must not exceed 125°C (TLX-KK and NLY9-10-11KK.3 compressorsshould not exceed 105°C at these conditions).
Ако правилно разбирам кое къде се мери то съм далеч от препоръчаните лимити. Реално при мен компресора е на 56 градуса в най-топлата част и упорито не качва нагоре.

Почвам да се замислям дали не е редно да го размразя малко тоя фризер. Но все пак това не обяснява защо тая гад седеше със спрял компресор при толкова висока температура във фризера. Има ли шанс кондензатора да прави проблеми и да пречи да тръгне компресора?
preslav - майстор
Конкретно за твоя компресор https://assets.danfoss.com/documents/84 ... 020201.pdf
Надявам се ще се ориентираш какви токове да мериш като първа и най-безболезнена стъпка. При съмнение в големината на пусковия и работния ток, можеш да копаеш по-надълбоко и да измериш съпротивленията на съответните намотки.
Посочените температури на кондензатора (радиатора) и самия компресор са максимално допустимите, не е задължително да се достигат, за да не кажа, че не е и препоръчително.
За сега се ограничи до търсенето на проблем с терморегулатор, пускател/защита на компресора.
Най-долу в таблицата имаш работни температури на вход и изход на компресора, но трябва да имаш с какво да ги измериш, а и те не са съвсем точен показател за намаляло количество на фреона. При мен в следствие на изтичането на фреона, компресорът престана да изключва, а не да не включва, хладилникът все още охлаждаше, но със забележки.
Търсейки инфо в нета се оказа, че не са много разпространени приборите за откриване на R600a т.е. надали има някой, който да открие евентуален теч, а презареждането става с изпускане на наличния фреон, смяна на филтър/дехидратора, зареждане на нов фреон с везна и т.н. неща, които няма как да направиш сам и без необходимото оборудване - за сега не мисли в тази посока.
Ahmakov - специалист
Остави "добичето" да си работи и не го закачай. Максимално може да замразява до 5кг за 24 часа. Зависи колко ти е охладено месото.
brum - майстор
Оставил съм го. Не е драмата относно времето за което охлажда, а факта че втори път го намирам със спрял компресор при градуси далеч от зададените...
Ahmakov - специалист
Оранжевата лампичка свети ли когато компресора не работи?
brum - майстор
Оранжевата свети само когато я пусна. Като не работеше компресора не светеше, че половинката не беше натиснала копчето. Светеше (мигаше) само червената дето показва, че има отклонение на зададената температура. Вече е свалил до -9 градуса.

Иначе от последното тръгване на компресора не е спирал вече 15 часа - има постоянна консумация от 60 вата (компресора на фризера) която се качва от време на време на 120 вата (двата компресора). Т.е. не изглежда да прегрява дори когато е до стената.
Ahmakov - специалист
Всичко е наред. Щом не е светела, значи термостата е изключил компресора.
Във фризера има два температурни датчика. На термостата и на термометъра. Надявам се правиш разлика между двете.
preslav - майстор
Вече може ли да се каже, че някой не си е чел ръководството https://img.mvideo.ru/ins/80417.pdf
  • 1
  • 2

Тема "Проблеми с фризер" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: