• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
P88-Verona - специалист
Какъв е настоящия стандарт на цветовете на проводниците за ел. инсталации и кабели за ел. уреди - цветове за фаза, нула, заземяване?
Имало ли е промяна през изминалите, да кажем, 20 години и какви са промените?
Не знам от къде го знам, че ярките едноцветни, тъмните едноцветни и светлите едноцветни кабели (като бялото) са за фаза, а шарените (разговорно казано) са земя.
Така между черно и червено - червеното е фаза, между кафяво и синьо - синьото е фаза, но между червено и синьо - червеното е фаза. А при кафяв, черен, сив - черният е фаза, кафявият е нула, сивият е земя.
Не, не съм започнал да правя инсталация, просто ми е интересно как точно стоят нещата, понеже видях у един приятел "самоделна инсталация" (той не е ел. техник) и фазата беше кафяво, а нулата синьо, пък аз го знам по друг начин (и аз не съм ел. техник) - синьото ми сигнализира, опасност. Не го питах защо така, за това питам вас. Живял съм в 50 годишна панелка и при един ремонт на осветлението синият беше фаза, а кафявия нула. "Незначителна" подробност е, че ключът прекъсваше нулата, но това е друга тема.
hidrazin - майстор
Има го написано във форума. Форума има търсачка. Използвайте я преди да питате.
:partyman:
krasi92 - майстор
Синия е винаги фаза ако си полицай или бивш милиционер.
engineer - специалист
според IEC 60445 / IEC 60446 за EU и UK неутралата е син, за Русия по ГОСТ неутралата е черен, за USA и Канада по ANSI неутралата е бял (сив). Русия напоследък работят по IEC. Зелено-жълтия си е Зелено-жълт за почти целия свят. Също така е препоръчително един токов кръг като тръгне да си е с еднакъв цвят от началото до края, т. е. от апартаментното табло до последния контакт, и фазата да НЕ Е син, нито зелено-жълт.
На моята инсталация си позволих за осветлението цвета на ФАЗАТА да се променя след ключа, т. е. от предпазителя до ключа е кафяв, от там до лампите - 2,3,4 проводника - черен. Синия е еднакво син и за лампи, и за контакти, и за уреди на твърда връзка.
sts - специалист
За Република България важи Наредба №3 за устройството
на електрическите уредби и електропроводните линии.
Там са описани цветовете на изолацията на проводниците.
velas - специалист
Неписани правило (нещо, което ни учеха преди 30г.) е, когато даден проводник е със "странни" цветове, то фазата е най-тъмния, нулата по-светлия, земя - най-светлия...
shotik - майстор
Чл. 1679. (1) Изолацията на проводниците за електрическите инсталации е маркирана за лесно
разпознаване по цялата си дължина с цветове, както следва:
1. светлосин цвят - за неутрален (N) или среден проводник (М);
2. жълто-зелен (на ивици) цвят - за защитен проводник (PE);
3. жълто-зелен (на ивици) цвят - за проводник РЕN;
4. кафяв или друг цвят - за фазов проводник.
(2) За съществуващи инсталации, при които проводникът РЕN е със светлосин цвят на изолацията, в
местата за присъединяване се извършва допълнително маркиране на проводника с изолационна лента с
жълто-зелен (на ивици) цвят.
engineer - специалист
ср яну 27, 2021 3:17 pmsts написа:
За Република България важи Наредба №3 за устройството
на електрическите уредби и електропроводните линии.
Там са описани цветовете на изолацията на проводниците.
то важи Наредба 3, ама като член на ЕС трябва да се съобразяваме с Европейските директиви. Според Наредбата се загатва, че трябва Неутралата да е с еднакъв цвят за цялата сграда. В този ред на мисли, неписаното правило от преди 30 години, че неутралата е Синя се дължи на малката подробност, че в повечето кабели произвеждани тогава, че и сега, има син проводник. Сега обаче правилото е писано. Друг е въпроса, че стандартите струват едни пари и малцина ги купуват, а Наредба 3 може да си я изтеглиш безплатно. Готиното е, че Наредба 3 не противоречи на IEC.

Колега STS, от много Ваши мнения забелязах че сте навътре с нормативните документи. С интерес Ви чета.
valentino76bs - майстор
вт дек 22, 2020 7:25 amkrasi92 написа:
Синия е винаги фаза ако си полицай или бивш милиционер.
Майтапа настрана но в много панелки(80 % в нашия комлекс) синьото е фаза и нулата на осветлението се прекъсва от ключа.
Хидразин беше постнал някакъв документ защо е така ...дано не бъркам!
krasi92 - майстор
Елементарно е защо е така. Панелките са ги правили виетнамски затворници под надзора на милиционери.
  • 1
  • 2

Тема "Цветовете на изолацията на проводниците" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: