Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
anlok - помощник
Здравейте!
Имам нужда от помощ за един превключвател на сешоар. Жена ми вчера ми каза, че едната степен на сешоара не работи. Като го разклатих малко се чу едно тропане от вътре. Разглобих го и от корпуса падна един кондензатор. Предполагам, че е от превключватела но не знам как да го запоя. Моля някой професионалист да ми помогне от къде е паднал, и къде да го запоя. Качвам снимки на превключватела и предполагаemoto от мен място на кондензатора. Кондензатора е HER307.

Прикачен файл

IMG_20210126_162611.jpg

Прикачен файл

IMG_20210126_162531.jpg
kozl - майстор
Това не е кондензатор, а диод.
Изтрий си втората тема, че си я дублирал.
Този сешоар с какъв ел.двигател е? Върти ли еднакво на двете степени или на по-ниската върти по-слабо?
Запой диода като на снимката:

Изображение

Ако ел.двигателя е за постоянен ток и е захранен през нагревателя, ако посоката на диода не е правилно монтирана възможно е двигателя да не се завърти. Махаш диода завърташ на 180 градуса и го запояваш пак.
Ма по-възможно е двигателя да е на променлив ток и тогава няма значение посоката на диода.
Има ли бутон за спиране на нагревателите и само да го духа, такъв с натискане?
shadow__01 - майстор
ср яну 27, 2021 5:41 pmkozl написа:
Това не е кондензатор, а диод.
Този сешоар с какъв ел.двигател е? Върти ли еднакво на двете степени или на по-ниската върти по-слабо?
Запой диода като на снимката:
Все пак има и кондензатор до скобата дето държи кабела.
По-бавно ще върти! На 1-ва степен всичко минава през диода и дори моторчето да взима от нагреватела пак ще върти по-бавно.
Според мен няма значение посоката на диода. Хубаво е да се провери със уред дали е здрав този диод. Явно е прегрявал за да се разпои така сам.
anlok - помощник
Благодаря!
Запойх го и по двата нначина. Върти като на втора степен. Няма разлика в оборотите. Явно е свършил и трябва да търся друг. Прав си, че сам няма как да падне, има причина, и тя е, че явно е прегрял и се е разпоил.
anlok - помощник
ср яну 27, 2021 7:29 pmkozl написа:
Диод HER307 800 V, 3 A, 75 ns, Импулсен

Аз бих пробвал този
Знам магазина, но ми е по-удобно да проверя в Кузмов Електроникс. Мисля, че и там ще го има.
ESPACE - майстор
3А е малко. Този сешоар може да е и 2000W. Трябва нещо 10А като предложеното от kozl.

Тема "Помощ, за превключвател на сешоар." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: