Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
gatio - специалист
Здравейте,
Подариха ми ел.двигател, за който знам че е монофазен, 2,2kw, за да стартира трябвало да се развърти на ръка. Ползван е за циркуляр. Прикачам снимки. Има един кондензатор, вероятно работен. Питането ми е следното: трябва ли да има и пусков, т.е. може ли да се добави и как се свързва? Също така с какви характеристики трябва да бъде?
Имам също и една черна кутия с два бутона (също прикачам снимки), която според мен е пусков ключ, мисля че така се нарича, ако бъркам съжалявам...
Може ли тази кутия да ми бъде полезна за двигател?
Прикачен файл:
IMG_20210206_183050.jpg
Прикачен файл:
IMG_20210206_183101.jpg
Прикачен файл:
IMG_20210206_183113.jpg
Прикачен файл:
IMG_20210206_183122.jpg
пишман_майстор - майстор
Съмнявам се да е 2.2квт. Може би 1.1 квт с пусков кондензатори и центр. ключ. Проблема ти вероятно е в центробежен ключ блокирал в отворено състояние , или друг ел. проблем . Като за начало пробвай да провериш веригите на пусковата и работната намотка . Ако пусковата намотка не покаже никакво съпрот. значи центр. ключ е дал фирата или е блокирал в отвор.състояние ( прекъснат кабел или друг подобен проблем ) . Ако вс. е наред , смени кондензатора .
Най-добре виж го занеси на ел.техник или ако има наблизо край теб занимаващ се с ел. мотори/ пренавиване и т.н.
silent - майстор
Може и да е 2.2кв на 2900об.м....няма центробежен ключ за пускова намотка....която в случая може да е изгоряла или да е прецакан кондензатора... Другото е вероятно е контактор със или без защита....точно такъв не съм виждал....закарай го в сервиз за пренавиване на мотори да ти го оправят....
krasi92 - майстор
Ако му няма капака и перката подари подаръка на някой
gatio - специалист
съб фев 06, 2021 7:45 pmkrasi92 написа:
Ако му няма капака и перката подари подаръка на някой
Има капак и перка, почиствах го и затова ги няма на снимките :)
sts - специалист
Ако питащият разбираше от елдвигатели нямаще да пита във форума.
Той щеше да е разглобил двигателя,да огледа каква е повредата и да
я отстрани.Ако липсва някоя част на двигателя да я добави.
На втората снимка се вижда къде са били свързани кабелите в клемната
кутия от въздушния пускател /черната кутия/.
Вероятно има повреден центробежен регулатор по разясненията на питащия.
Трябва да намери специалист /може и приятел/ да извърши ремонта.
gatio - специалист
Благодаря на включилите се. Наистина не разбирам и питам с цел ако е нещо просто да го направя сам. Явно обаче ще се ходи на майстор!

ПП: черната кутия не е към двигателя. Просто я имам и питах за нея ако мога да я използвам по някакъв начин. Иначе само събира прах.
пишман_майстор - майстор
silent написа:
Може и да е 2.2кв на 2900об.м....няма центробежен ключ за пускова намотка....
Съмнявам се да е толкова . На една от снимките си личи колко кг е и капацитета на кондензатора. 21.5 кг за чугунен монофазен 2.2 на Троян , са малко , но пък за 1.1 са някъде там. Кондензатора е 140мкф ( и той се вижда ) , такъв работен не съм сигурен да е слаган някога на ел.мотор на Троян . Повечето се движат такива около 40 до 60мкф ( работен ) .
С пусков 140мкф-да , там са .
П.п. моите двата 2.2 монофазни навремето дето съм ги имал, бяха с по два кондензатора . Може и да е имало по Тошово време и с един , но не съм виждал . Сега новите ( ако все още ги има ) не ги знам как са.
hidrazin - майстор
съб фев 06, 2021 8:26 pmgatio написа:
черната кутия не е към двигателя. Просто я имам и питах за нея ако мога да я използвам по някакъв начин. Иначе само събира прах.
Въздушен пускател. Вътре трябва да има трифазен контактор 16А и термозащита - според снимката от 2 до 4 ампера.
Защитата ще ти дойде слаба за този мотор.
:partyman:
Christo - майстор
П.п. моите двата 2.2 монофазни навремето дето съм ги имал, бяха с по два кондензатора . Може и да е имало по Тошово време и с един , но не съм виждал . Сега новите ( ако все още ги има ) не ги знам как са.
Халетата са начупени. Бетонът е натрошен и сортиран. Арматурата е продадена за скрап. На мястото спретват в момента чисто нов Лидъл. Какви мотори, какви пет лева?

Тема "Монофазен двигател 2,2" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: