Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте,

Имам проблем с домофон марка Балканбит. От край време не чуваме какво се говори от долу (при външната врата). Реално не знам и дали човекът, който звъни, ни чува нас (не сме тествали). Иначе домофонът работи - звъни и мога да отварям вратата с бутон от апартамента.

Тези дни отворих кутията и видях че една бяла жица не е свързана с нищо. До колкото виждам има възможност да се сложи на номер 5 и номер 6. Някаква идея къде трябва да се сложи?

снимка 1:

Потърсих схема в нета, но не откривам точно за моя модел. Тук откривам за модели с повече кабели https://balkanbit.com/%D1%80%D1%8A%D0%B ... 0%B2%D0%B0

Също така ми е интересно защо на кутията има бутон със високоговорител, след като той не натиска нищо в кутията.
Горният бутон, който е отбелязан в червено, е за отваряне на вратата. Но там където уж натиска долният бутон, няма нищо.

снимка 2:
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
пет фев 05, 2021 3:22 pmMayornova написа:

Също така ми е интересно защо на кутията има бутон със високоговорител, след като той не натиска нищо в кутията.
Горният бутон, който е отбелязан в червено, е за отваряне на вратата. Но там където уж натиска долният бутон, няма нищо.

снимка 2:
Вторият бутон е за стълбищно осветление. Ако имате такава система
silent - майстор
Имаш пет кабела два за вратата....един за говорене един за чуване и един общ....търси проблем в линията на кабела за чуване....ако при съседите е наред от разкл.кутия на етажа през домофона до слушалката....
kozl - майстор
пет фев 05, 2021 7:49 pmn_a написа:
пет фев 05, 2021 3:22 pmMayornova написа:
Вторият бутон е за стълбищно осветление. Ако имате такава система
И да има такава система, втория бутон е за красота. Кутията е универсална за 1 или 2 бутонова система, но платката в слушалката не е предвидена за 2 бутон.
От домофонната централа зависи колко проводника са необходими за работа на домофана. Аналоговите могат и с 3 да работят (понеже слушалката е за аналогова централа).
Ако е за 3 проводника, то вратата се отваря като бутона свърже маса с микрофон и ако системата ви е такава, вероятно долу ви чуват. Но може и да не ви чуват ако проводника за маса е свързан към микрофон на платката и съответно проводника за микрофон е свързан към масата на платката.
По проектите предвиждат 5 проводника за домофон, ако не е определен типа на домофонната система. За това може да има недействащи проводници.
Най-подходящо е да потърсите специалист по домофонни системи.
Може да се пробвате да свържете проводниците по съседско подобие, където слушалката е същата и работи коректно. Това може да е успешно, ако елекричарите на строителната фирма са следвали цветова закономерност.
Късмет :roll:

А да и в кутията няма високоговорител, той е в слушалката. За някои домофонни системи се ползва и за звънец, докато слушалката е в поставката на кутията. Като се вдигне слушалката, превключва за разговор.
iliya_i - майстор
съб фев 06, 2021 8:22 amkozl написа:
Може да се пробвате да свържете проводниците по съседско подобие, където слушалката е същата и работи коректно.
От обяснението на питащия не разбрах, дали в съседите работи коректно или не. А дали изобщо са питани?
Защото ако проблема е генерален, не трябва да се търси изобщо в слушалката.
Благодаря много за отговорите. Ще се свържа с фирмата, която е слагала домофоните. Лека вечер!

Тема "Балканбит домофон - не се чува говор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: