• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте

Повредих една платка-на стационарен телефон. Китаец.

Ето снимки:
Прикачен файл:
111.JPG
Прикачен файл:
222.JPG

Става дума за счупен елемент, който на снимките съм указал със зелени стрелка и четириъгълник.

Аз общо взето си нямам никаква представа какъв е счупеният елемент. Но ако ми помогнете като ми кажете какъв е, и какви характеристики има, ще си го купя.
С ръцете не съм много добре. :? Но все пак са си по местата им. В смисъл - не са заврени твърде много изотзад. :wink:

Бихте ли ми помогнали, като ми кажете какъв е счупеният елемент, дали има подобен елемент на нашия пазар. Или трябва да търся връзки в Китай за да го набавя? Ако на нашия пазар няма точно такъв елемент - мога ли да го заменя с някакъв подобен. И с какви характеристики?

Мерси. :)
petromaniq66 - специалист
Това е диод 1N4148 има го навсякъде и е най-много 10ст. :) Без него тела не работи ли, но е добре да го има, защото може да опука транзистора на пиезозумера.
sts - специалист
Вземате лупа и разчитате надписа.Част от него се вижда на снимката.
За знаещите не представлява проблем /разглежда в коя верига е
включен елемента/ и го заменя.
пет мар 12, 2021 10:44 ampetromaniq66 написа:
Това е 1N4148 има го навсякъде и е най-много 10ст. :) Без него тела не работи ли?
Благодаря Ви за експресния отговор.

Телефонът и без него работи. Но екранът му не се осветява /телефонът си има екран/. През този елемент май че минава ток от батерията на телефона КЪМ телефона, която батерия май че служи само за да работи екрана. ... Ама дали е баш така? Може и да греша.

Ако с някаква тънка жичка "прескоча" поразения участък, може би екранът на телефонът пак ще се осветява. Ама не смея да рискувам да "прескоча" елемента.
Според вас струва ли си риска, вместо да запоявам нов 1N4148 - да споя, едно за друго, двете крачета на сегашния счупен елемент?

пет мар 12, 2021 11:01 amsts написа:
Благодаря за мнението Ви. :) Важно е за мен.
Но ме надценявате. Определено: Не съм от знаещите. Затова ще се доверя на мнението на petromaniq66, че този елемент е 1N4148.

Няма да сгреша, нали? :?
Още веднъж Ви благодаря. :)
Исках да послушам съветите Ви, но...

Изнамерих изкъщи една лупа. Измислена, някаква. Гледах счупения елемент и през нея. Нито една буквичка/цифричка/ не видях по елемента. Камо ли цял надпис. Нищо не се вижда. Премерих с шублер диаметъра на счупения елемент - 1.5 мм. Няма как да видя дали има надписи по него. Диаметърът му е 1.5 мм, а ако има някакъв надпис - този надпис е невидим за мен - лаика.
Вече казах, че не съм от знаещите. Затова направих снимки на обратната страна на платката. Дано да успеем (да успеете), проследавяйки пътечките по платката, да се уверим в правилността на предположението, че счупеният елементът е "диод 1N4148".
Ето снимките:
Прикачен файл:
333.JPG

Прикачен файл:
444.JPG

На снимките съм добавил лилави цифри 1, 2, 3 и 4.
Трудно се забелязват. Но ги има.

С 1 на снимката съм означил "минуса" на последователно свързани две батериите АА 1.5 В. До 1 токът стига през жичка.
С 2 на снимката съм означил "плюса" на последователно свързаните две батерии. До 2 токът стига директно през пластината на батерийния отсек. И от много сваляне и поставяне на батериите - "плюс"-овата пластина, премърдвайки при всяка манипулация с батериите, се е откършила от платката.
С 3 съм означил едното краче на счупения елемент (на "плюс"-овата пътечка е).
С 4 съм означил другото краче на счупения елемент. Пътечката му тръгва незнайно (незнайно за мен) накъде.

Та... да помоля още веднъж да се уверим, че счупеният елемент е 1N4148.

lyubohar - майстор
Няма смисъл да се проследяват пистите на платката.
Разбра се какъв е диода.На платката даже има картинка как се запоява.
Спрямо твоята картинка горе е анода,долу катода.
С лупата,която си гледал-катода е кристала,анода-проводника,който се забива в него.
Ето ти нагледен материал:
https://www.google.com/search?sxsrf=ALe ... 63&bih=525
пет мар 12, 2021 3:02 pmlyubohar написа:
...
Разбра се какъв е диода.На платката даже има картинка как се запоява.
Амии.....:? :? :?

Моля да извините невежеството ми, но какво разбрахте за диода? Щото аз все още ... имам съмнения.

Вероятно необосновани съмнения: Показах снимките на мой познат. Неблизък познат. Но познат.И той ми насочи вниманието към това, че съществува според него вероятност, счупеният елемент да е ценеров диод.
Аз не мога да споря с него, некомпетентен съм. Но чух какво ми каза.

Отношение по мнението на познатия ми, че това е ценеров диод, аз не мога да взема.

Вие какво мислите по въпроса? Стандартен диод 1N4148 ли е счупения елемен? Или е ценеров диод? :?
Моля, аргументирайте се.

hidrazin - майстор
Не е ценеров диод.
Кажи на твоя неблизък познат да си гледа работата. Тази която разбира.
Но тя определено не е електроника.
:partyman:
petromaniq66 - специалист
Защо си отворил тема като имаш познати разбирачи? Дай им да ти ремонтират това дето си тръгнал да си чешеш крастата. Чудно ми е какъв зор е видял диода да се строши и защо си ровил в телефона като нямаш хабер. Май си търсиш занимавка във форума... я строши нещо друго в къщи - науката иска жертви! :-D Дадох отговор на въпроса ти - ти тръгна да питаш, дали може вместо диода да сложиш "жичка", а беше се засилил даже към Китай за части.. Аман от такива :axe:
  • 1
  • 2

Тема "Повредих една платка-на стационарен телефон" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: