• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте!
Със съпругата ми решихме, че е време да си вземем имот, в който да построим мечтаната къща. Набелязахме села около София и започнахме да разглеждаме. В началото идеята беше да вземем стара къща, на която да ползваме скицата, да я подсилим и изградим както желаем, но след продължителни обикаляния по селата установихме, че ще ни излезе по- евтино ако си вземем УПИ и си построим ние мечтания дом. Оказа че имам роднини, които притежават земя, която продават в желания от нас район. Договорихме се, като цената ни устройва, но преди да сключим сделката започнахме да проучваме района. Земята е УПИ- нова регулация. Преди е било ливада. Селото се разширява, като има проект за няколко нови улици, включително и една към имота. В момента има изградена улица, която е от едно време и свързва селото с друго село, като имота има страна на нея. Водата и канализацията са в близост и няма да са проблем. Тук обаче идва проблема с електрозахранването. Реално най- близката захранена сграда е блок и се намира на около 400 метра от полето. Искам да си направя сметка колко горе- долу ще ми излезе присъединяването към електрозахранването. Разбира се наистина много, много груби сметки. Прочетох че от дружеството могат да ми откажат поради технически причини, които могат ли да включат и неизградената мрежа в района на имота, който е регулиран? И на последно място и може би най- важно е времето... Не бързаме, но така като гледам никой не е тръгнал да строи в района, та години ли трябва да минат преди да се устрои района или трябва някой да направи първата крачка, за да започнат изграждането? Можем да си позволим да изчакаме една- две години, но не и 10. От дружеството длъжни ли да са изпълнят в срок присъединяването и дали го правят? Знам че въпросите са много условни, но наистина не знам към кой да се обърна. Иначе селото е община, с добре развита инфраструктура. Ще ходя идната седмица да проверя и да пусна молба за предварително становище в ЧЕЗ.
hidrazin - майстор
пон май 24, 2021 12:27 pmkristian.avramov написа:
...да пусна молба за предварително становище в ЧЕЗ.
Ами чак тогава, като ти излезе становището ще се изяснят нещата.
Останалото ще е гадаене.
Може да ти откажат. Може и да не ти откажат но като разбереш цената и процедурата...
Едва ли ЧЕЗ ще се навият да пускат 400 метра трасе за собствена сметка заради една къща.
:partyman:
sts - специалист
След получаване на становище от ЕРП и ако обекта Ви е в
урбанизирана територия ще минете с елпроект и трасировачен
план за получаване на разрешение за строеж.
Принципно ЕРП трябва да правят инвестиции но те не се минават
а ползват чл.21 ал.5 от Наредба 6 - желаещият присъединяване
трябва сам да изгради кабелната линия за своя сметка и да им я
прехвърли безвъзмездно.
Най често ЕРП иска по становище да се изгради КЛ НН с кабел
NAYY-J 3х185+95 мм2 и кабелна касета ШК-4.
Изпълнителите искат 50 лв./м за изкоп,кабел,касета,лента,свързване
и др.
Ако има хоризонтално сондиране под път 80 лв./м.
Ако след получаване на становището Ви напишат друго сечение
на кабела цената ще падне.
Цитирам реални становища издадени от друго ЕРП.
Благодаря много за информацията! Точно това търсех. Ще направим запитване и ще преценим дали си заслужава. И все пак няма ли някакви компенсации, за това че ще изградим трасето, което после ще се ползва от други имоти или всичко отива за дружеството, било то компенсации в сметката или заплащане за присъединяване от бъдещи потребители?
kozl - майстор
И аз да напиша нещо по казуса. Та за разрешение за строеж е необходим предварителен договор с ЕРП. В този договор се вписва начина на захранване и кой ще го изгражда, от там и за чия сметка.
След въвеждане в експлоатация на строежите даже лично съм завеждал преписка по изкупуване на ел.съоръженията в случая кабели Ср.Н, трафопостове, кабели НН и електромерни табла. От 5 заведени преписки нито една не стигна до изкупуване.
Дори тука дето живея, сградата е строена от ЖСК и се наложи ЖСК-тода финансира ел.захранването (кабели СН, трафопост, кабели НН, електромерни табла). И тука преписката увисна, ЖСК-то се разтури и подарък за ЧЕЗ. А вече от същия трафопост присъединиха още 2 сгради.
Последната сграда в която участвах там нещата се развиха непонятно за мен. При договор с ЧЕЗ със задължение към ивеститора за изграждане на захранването с кабели НН с към 200 м дължина и електромерни табла се случи случка. След като Инвеститора финансира проект и съгласуване, одобряване на проекта до извеждане на РС за строежа (трасето на кабелите) от ЧЕЗ решиха, че те ще изпълняват строежа и промениха условията по договора, те да изграждат всичко, а Инвеститора да си плати такса присъединяване (има инфо в сайта на ЧЕЗ). Та и такова се случва в зависимост от тва как и накъде ще духне вятъра :-D
Но се почва със заявление за проучване, за което се плаща такса и след това се издава становище.
hidrazin - майстор
пон май 24, 2021 5:53 pmkristian.avramov написа:
И все пак няма ли някакви компенсации, за това че ще изградим трасето, което после ще се ползва от други имоти или всичко отива за дружеството, било то компенсации в сметката или заплащане за присъединяване от бъдещи потребители?
Има, казват му среден пръст.
krasi92 - майстор
Не зависи от къде ще духне вятъра а кои къде има човек.Ако имаш човек в ЧЕЗ ще ти докарат тока и на 2 километра и то за няколко дена но нямаш ли човек забрави.
sts - специалист
Преди време имаше предварителен договор за присъединяване,
а сега вече е становище за присъединяване със същите атрибути.
Следващият момент е окончателен договор за присъединяване.
Не включвам съгласуването на проекта и таксите.
Като пример:Инвеститорът прехвърли на ЕРП КЛ СрН 2бр. по 330 м,
вход и изход КРУ на БКТП по цитирания по горе член от Наредба 6
безвъзмездно.Стойноста на съораженията е около 70 000 лв.
Това ЕРП го приема за стойност за присъединяване.
ky-kyy - майстор
Моя съвет е, да си потърсите парцел с партида за ток и вода и на който извозват сметта. Всичко друго, е ходене по мъките и харчене на излишни пари.
hidrazin - майстор
пон май 24, 2021 8:23 pmsts написа:
Стойноста на съораженията е около 70 000 лв.
Това ЕРП го приема за стойност за присъединяване.
:lol: Точно!
Ако искаш пиши да ти кажа как оставих ключове за съоръжение на цена 6 500 000 лева.
Прехвърлено безвъзмездно срещу цена на присъединяване... :x
P.S. Държавата е мащеха. Особено последните 10-тина години, че и повече.
Абе нещо като Господ - "Господ като с нямал работа си "таковал" децата.
  • 1
  • 2

Тема "Присъединяване към ЧЕЗ- казус" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: