Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте,
Извинявам се, ако въпросът ми е глупав, но ми се столи странно и искам да съм сигурен, че не е сериозен проблем. Монтираха пелетен котел на вилата. Тъй като често се случва тока да гасне за кратко, наскоро замина и хладилника. Взехме нов, инверторен хладилник с ниска консумация и без висок стартов ток. Препоръчаха ми да взема по-качествен UPS, през който да минава хладилника и парното. Взех VOLT, полски, който се захранва от външен 12v акумулатор. Машинката изглежда сериозно и дава 1.05 клвт, с чиста синусоида. Та на въпроса. Днес я вързах, като прекарах през нея хладилника и котлето. Първото нещо, което ми направи впечатление, е това че при последната проверка дали всичко съм вързал правилно, фазомера светна и в двата куплонга на контакта. Отворих всичко и проверих дали навсякъде съм вързал правилно - от ляво надясно фаза, земя, нула. Всичко точно. И какво ми направи впечатление. В контакта, в който до сега беше включен хладилника - всичко е наред. Отляво свети фазомера, на нулата не. Включа ли в контакта UPS-а - от него излизат все едно две фази. Престраших се, все пак, включих хладилника. Всичко работи прекрасно. Но когато прекарам пръст по вратата на хладилника, усещам онова жужене от нещо като статично електричество. Това нормално ли е или е проблем, който може да направи беля, най-малкото да съсипе хладилника :(

Благодаря предварително за помощта!
goran67 - специалист
Освен с хладилник :), наличие на нула може да провериш с пробна лампа с нажежаема жичка! Струва ми се, че варианта е по- евтин. :wink:
zz_stefanov - майстор
Нормално ти е светнал 'фазомера', кое от двете ти е заземено (определено като нула), че да не ти светне 'фазомера'.
След UPS имаш два проводника между които има 230V, като и двата имат напрежение спрямо земята, за това ти светва и на двата 'фазомера'.

Тема "След поставяне на UPS - утечка?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: