• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
XpacTa - специалист
Здравейте.

Ще слагам канален двускоростен вентилатор VENTS QUIETLINE 100DUO на банята си. Взех двускоростен, защото беше с 3 лева по-скъп и сега се чудя има ли евтин вариант да ползвам и двете скорости, а не както е първоначалната идея да пробвам коя по ми харесва и да оставя нея. Ще го вържа към осветлението на банята, което ще е на два кръга. Мислех да го вържа към луничките над душ пространството. Ако е възможно бих искал да вържа ниската скорост към основното осветление, а високата към това над душа. Има ли някакво подходящо реле с два входа и два изхода? И какво всъщност ще стане ако просто пусна ток и на двата L входа на вентилатора? Ще изгори?

Изображение
Изображение
mironcho - специалист
Като гледам схемата ще ти трябва реле да имитира втория ключ (S sped) и ще стане
XpacTa - специалист
Да, но релето ще трябва да има два входа, за да му пускам ток от двата токови кръга на осветлението и единият да е с "приоритет" - когато по него има ток да пуска по-високата скорост, независимо дали на другия вход има ток или не.
Билян - специалист
Реле с превключващ контакт е достатъчно. едната скорост през нормално затворен контакт другата с бобината и нормално отворен .лошо е само че трябва за едната скорост да работят и двете лампи.ако е с два контакта релето тогава това се избягва
mironcho - специалист
Прикачен файл:
2_speed_fan.jpg
2_speed_fan.jpg (16.31 KиБ) Видяна 878 пъти
За реле може да се ползва контактор в корпус като предпазител с бобина на 230V и два превключващи контакта.
resistbody - майстор
Нищо не ти трябва, то и двете са релета едното е spst другото е spdt... нормално тръгва на 2-ра степен..
Освен това тоя вент има опция за забавен стоп.. абе не е прост тоя вентилатор.. за 50лв си струва всяка стотинка ... по спецификация де..
XpacTa - специалист
Мисля че тази версия няма такива екстри - ще го отворя пак и ще го разгледам. Колко струват тези релета, които предлате, защото не мисля че си струва да се дават още 50 лева за управление. Аз се надявах на някоя платчица от ранзите хоби магазини.

Някой по наясно може ли да коментира какво ще стане ако пусна ток и на двата входа на клемата? Аз си мисля, че просто са вързани на различни места по намотката - т.е. ако пусна и по двата входа няма ли да е същото като да съм пуснал само по високата скорост?

Изображение
XpacTa - специалист
Много благодаря.
iliya_i - майстор
чет авг 26, 2021 3:07 pmresistbody написа:
Е това ти трябва
https://protonbg.bg/elektromagnitno-uni ... -t92-11466
А след като релето ще е в банята и ще работи на 230V не е ли по-добре това
  • 1
  • 2

Тема "Евтино управление на двускоростен вентилатор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума: