Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
NAS - напреднал
Здравейте,

Предварително се извинявам на всички, които някога са писали и чели във всички подобни теми в раздела.

Изчетох почти всичко свързано с моята ситуация във форума, четох Наредба 3, изгледах не малко видеоклипове на братушките и англичаните, но така и не достигнах до еднозначен отговор на простия въпрос как се преминава към трипроводна инсталация в стара къща след като след отчетното табло се подават 2 проводника. Подмених вътрешната инсталация с 3-жила и сега идва момента да планирам таблото.
В селото хората (в това число и някои електротехници) не се замислят особено от рисковете и като практика не поставят ДТЗ.
Тъй като не ми се иска да оставям нещата на случайността, реших все пак да попитам тук и дано някой от вас ме наведе към правилното решение в тази ситуация.

Според това, което имам като информация за момента е, че инсталацията в селото е от тип TN-C-S като повторното заземяване се изпълнява през няколко стълба(табла) на улицата, където са и електромерите. Действително се виждат шини забити в земята.
Според наредбите PEN проводника в тази система трябва да се раздвои на PE и N на отделни шини с връзка между тях в самите отчетни табла по подобна схема.

Прикачен файл:
PEN.jpg
PEN.jpg (55.84 KиБ) Видяна 1794 пъти

Оттук обаче би следвало към къщата по въздушна линия (както е в момента) да вървят 3 проводника: L, N, PE. При мен, както и при моите съседи вървят само 2.
Много от специалистите в областта не съветват използването на ДТЗ в такива електропреносни системи и казват, че е по-безопасно да се ползва двупроводна инсталация.
Но има и много мнения, че ДТЗ може да се изпълни при условие, че се позват електромеханични устройства, вместо електронни.

Дори и да предположим, че мога да мина без ДТЗ за регулярните контакти, все още ме гложди идеята, че няма да имам никаква защита от бойлера, готварската печка и пералнята, където могат да се получат най-големите поражения.
Практиката казва, че при бойлерите си хората правят мост между N и PE и така уреда работи "без проблем".
Ясно ми е, че много хора живеят така, но ми се иска да извлека максимална сигурност от ситуацията и да не подлагам близките си на експерименти.

Тъй като вече се консултирах с 2ма електротехници и двамата ми казаха различни неща. Едното е, че няма смисъл да си давам парите за 3-жили кабели и ДТЗ, а другото е да се замисля над вариант със собствена земна линия (TT система).
При TT варианта недостатъка е, че трябва да се копае доста, за да се изпълни качествено и след това има риск да заземя цялата махала при мен в случай на прекъсване на PEN проводника и да се получат неприятни напрежения при мен.
Та въпрсът е как най-правилно да захраня вътрешната си 3-проводна инсталация с входяща 2-проводна линия, за да възползвам от ДТЗ?

Другият въпрос, който стои пред мен е дали да сложа второ ел.табло под навеса прилежащ, като продължение на къщата, където ми е разположена и банята като отделно помещение. Разстоянието от основното табло до банята е около 22м. Идеята ми да сложа второ табло е, за да захраня бойлера, осветлението и контактите в зоната на навеса и банята. Ако трябва да спазя условието към бойлера нулата да не е прекъсната, то тогава има ли как второто табло да се ползва за бойлера или си трябва отделен кабел от основното?

Надявам се да съм се изразил правилно. Благодаря предварително за коментарите!
muhala - майстор
Спри да слушаш пенкелери.
1. ДТЗ по никакъв начин няма да увеличи риска от поражение от ток.
2. ТТ системата е опасна ако не се използва ДТЗ! Представи си, че земното ти е 10 ома. Дали един предпазител 16А ще падне при късо ? Според мен НЕ!
3. Системата на енергото е TN-C.
4. Делиш си ПЕН проводника, който идва от енергото на PE и N, както си показал.
5. Пускаш три проводника в къщата.
6. Ефекта от 4 и 5 по-горе е същия като да си занлиш контактите само че има следните предимства:
- позволява да се минтира ДТЗ
- по защитния проводник не тече ток при нормална експолоатация.

Много е важно е да спреш да слушаш хора, които са много далеч от здравия разум.
"няма смисъл да си давам парите за 3-жили кабели и ДТЗ". По-добре да дадеш разликата от 30 лева за цигари и ракия, а ?
"другото е да се замисля над вариант със собствена земна линия (TT система)." - тук е въпроса дали ще падне предпазител 16А при късо от избил нагревател на бойлер или фурна.

Личното ми мнение е, че TN-C-S (снимката, която си писнал) + собствено заземяване вързано към ПЕ шината е най-доброто решение.
krasi92 - майстор
Вариант едно е да си сложиш твои заземители.Вариант две е да си вържеш третия проводник за нулата на енергото още при таблото с електромерите.
NAS - напреднал
А можете ли да ме упътите как точно се интерпретира този член?

Прикачен файл:
povtornoZazemqvane.jpg
povtornoZazemqvane.jpg (86.04 KиБ) Видяна 1711 пъти

Тъй като нямам идея как да измеря общото заземяване, трябва ли да го вземам предвид или като набия коловете да гоня тези 30 Ома в т.2?
Junak - майстор
Ако те притеснява ДТЗ-то - не го слагай. Но си направи инсталацията трипроводна.
NAS - напреднал
Junak написа:
Ако те притеснява ДТЗ-то - не го слагай. Но си направи инсталацията трипроводна.
Не ме притеснява ДТЗ-то, а по-скоро, че има съмнения дали ще сработва в определени сценарии, както се предполага. А инсталацията вече съм започнал да я подменям към трипроводна, независимо от хорските приказки.
Ще съм благодарен, ако някой може да ме ориентира за електромеханична ДТЗ, че доколкото разбирам на пазара основно са електронни.
nikolov333 - майстор
Няма такова нещо.. Основно ДТЗ-тата са механични. Най-малко рискове от монтажа им в твоя случай ще има ако ел.мерното ти табло е заземено след него три проводника до къщата и повторен заземител до таблото с АП. При въздушни линии за мен е задължително в таблото си да монтираш защита от ниско и високо напрежение като превенция от отпадане или офазяване на нулата някъде по стълбовете, въпреки че в наредба 3, са пропуснали да поставят такова изискване специално за системата TN-C-S с ДТЗ. :-D
NAS - напреднал
nikolov333 написа:
Няма такова нещо.. Основно ДТЗ-тата са механични. Най-малко рискове от монтажа им в твоя случай ще има ако ел.мерното ти табло е заземено след него три проводника до къщата и повторен заземител до таблото с АП. При въздушни линии за мен е задължително в таблото си да монтираш защита от ниско и високо напрежение като превенция от отпадане или офазяване на нулата някъде по стълбовете, въпреки че в наредба 3, са пропуснали да поставят такова изискване специално за системата TN-C-S с ДТЗ. :-D
В случая няма как да пипам уличното табло, където е електромера. Към мен е пуснат двупроводен кабел и варианта ми е да разделя PEN в таблото в къщата и да си бия повторната защита около него.
А относно превенцията от ниско и високо напрежение съм планирал да има някакво реле от този тип:
https://www.elprogroup.com/zaschtiti/naprejenie/620000

Доста са малко като разнообразие, а цените са им бомбастик на повечето.
nikolov333 - майстор
Подобните в алиекспрес са по 12-15$ с доставката.. Поръчал съм 6 бр.и ще ги взема в понеделник, че сме на море. Din Rail Adjustable digital Over Under Voltage Relay Surge Protector Limit Over Current Protection
https://a.aliexpress.com/_mt18Dub
https://a.aliexpress.com/_mM73FSr
Ако ел.мерното табло ти е повторно заземено си пусни трети РЕ проводник минимум 10мм2 мед до него, най-добре подземно и го свържи към неговия PEN. В твоя имот, максимално близо до таблото забий още 2 поцинковани кола за подсигуряване и от тях го продължи към таблото с АП. Това е най-доброто решение според мен.
NAS - напреднал
nikolov333 написа:
Подобните в алиекспрес са по 12-15$ с доставката.. Поръчал съм 6 бр.и ще ги взема в понеделник, че сме на море. Din Rail Adjustable digital Over Under Voltage Relay Surge Protector Limit Over Current Protection
https://a.aliexpress.com/_mt18Dub
https://a.aliexpress.com/_mM73FSr
Ако ел.мерното табло ти е повторно заземено си пусни трети РЕ проводник минимум 10мм2 мед до него, най-добре подземно и го свържи към неговия PEN. В твоя имот, максимално близо до таблото забий още 2 поцинковани кола за подсигуряване и от тях го продължи към таблото с АП. Това е най-доброто решение според мен.

Малко съм скептичен към тези релета от Ali, ама дано са читави. Принципно най-много ми допада като параметри, функции, рейтинг и отзиви ето това:
https://terneo.eu/zubr-d2-63-releta-za- ... ozaschita/

Още се чудя, дали си заслужава инвестицията, защото аз на тази вилна къща нямам ценни уреди :)

Има ли някаква регулация колко далече от таблото да е забит заземителния кол? При мен таблото е над входната врата, а около къщата имам бетонни пътеки. Зад къщата обаче имам достатъчно място където мога да предвидя забиването на поцинковани колове. Така до таблото ще дойдат около 10м кабел. Друг е момента, че нямам идея каква е почвата надолу и ако е много плътна или камениста как ще забия коловете, но това само като дойде момента мога да разбера :)

Тема "Двупроводно захранване на селска къща TN-C-S" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: