• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ikonoma - напреднал
Здравейте,

искам да преправя една лампа, която свети слабо. Направена е с LED драйвър 24 W и диодна лента. Понеже искам да сложа по-мощна лента на 12 V, ще стане 36 W и захранването няма да е достатъчно. До сега не съм се сблъсквал с LED драйвери и се нуждая от съвет какво захранване да избера. Мислех да взема обикновено захранване 12 V, 48 W но дали това е правилното решение? Защото има и LED драйвери с подходяща мощност, но им дават обхват от 28 до 40 V, например. Каква е уловката? Защото с такова напрежение според мен ще изгори лентата?
hidrazin - майстор
пон дек 16, 2024 3:11 pmikonoma написа:
Каква е уловката? Защото с такова напрежение според мен ще изгори лентата?
Уловката е че сегашната лента не е стандартна на 12 или 24V
Щом ще я сменяш с 12V слагаш и 12V захранване.
Осигури си повече запас и сложи 60W захранване.
Толкоз.
:partyman:
prasse - специалист
Няма уловка - трябва да знаеш лентата в лампата каква е!!! Стандартна, като по магазините ли е (от тия, дето се режат) или с фиксирана дължина с последователно свързани светодиоди?

Има разлика между източник на постоянно напрежение и източник на постоянен ток при захранването на светодиоди или светодиодни групи.

Масовите LED-ленти (дето се режат) работят при напрежение 12 VDC или 24 VDC, като за целта се използат импулсни AC-DC конвертори, наричани (не знам защо) "трансформатори". Задачата им е да осигурят стабилно постоянно DC напрежение на изхода си и ток, по-голям (със запас, примерно 25% и нагоре) от максималния на лентата. И разни там други функции - защита от късо съединение, защита от прегряване, претоварване и т.н. (както го е направил китаеца...). Всички наши масово продавани LED ленти трябва да използват източник на постоянно напрежение!!!

Това което е прието да се нарича (не знам защо) "драйвер" (ти го наричаш "драйвър") има дуален характер, т.е. дуално на LED-"трансформаторите", при DC LED "драйверите" се осигурява постоянна стойност на тока (ток, current, милиампери, обикновено 200-300mA през диода...) със зависещ от товара (разбирай - брой последователно свързани светодиоди) диапазон от напрежения достигащи до някаква стойност на максималното му напрежение (може да достигне и до 200V, ако оставиш изхода му отворен!!!). Тези устройства, като правило, не могат да се използват с масовите LED ленти, който се режат на различна дължина и светодиодните групи са в паралел (по 3 последователни диода и резистор)!

Кажи точно какво искаш да захраниш!
hidrazin - майстор
пон дек 16, 2024 10:25 pmprasse написа:
Кажи точно какво искаш да захраниш!
Грух, той е казал бре. :)
Изхвърля старата лента и стария драйвер. Слага лента на 12VDC със съответното захранване.
От старата ламБа му остава само корубата ... на "костенурката" бре. :-D
prasse - специалист
Дааа... Така е след 22ч... :) :)
Да слага "трансформатор" със запас за лентата :mrgreen: :mrgreen:
hidrazin - майстор
пон дек 16, 2024 10:49 pmprasse написа:
Дааа... Така е след 22ч... :) :)
Да слага "трансформатор" със запас за лентата :mrgreen: :mrgreen:
ОК... Ма със запас от траф... :)
hidrazin - майстор
пон дек 16, 2024 11:17 pmprasse написа:
:) :partyman: :)
Е хуби де. Нали си Прасе? Е, днес няма да те пърля. Влачи! :-D
P.S.Ей, разбира се че се шегувам. Да не вземеш да се втричиш? :sad:
kozl - майстор
пон дек 16, 2024 10:25 pmprasse написа:
Няма уловка ..............
Смятам, че технически си обяснил "уловката" за захранването на LED лентите, а и не само лентите.
Защото понятието лента е форма. Ако лентата се навие на спирала и се залепи на плоча и вече не прилича на лента, а на кръгла плоча :?

А уловки требе да има в зависимост от гледната точка и предполагам, уловките са в цената :roll:
Пример - от огледало шкаф за баня. Монтирана 90 см секторна LED лента към 8W/m, 12V и захранена от драйвер по ток с размерите на шоколадов бонбон. Смених с траф за 12V и лентата "светна".

А най-гоуемата уловка по мое мнение е, че драйверите по ток не са галванично разделени от мрежовото напрежение :shock:
hidrazin - майстор
вт дек 17, 2024 8:13 amkozl написа:
А най-гоуемата уловка по мое мнение е, че драйверите по ток не са галванично разделени от мрежовото напрежение :shock:
Не всички. Има и галванично разделени.
Но да, масово не са галванично разделени защото се влагат в ламБи, осветителни тела ... и други такива в които потребителят не му е работа да бърка.
Корпуса обикновено е неразглобяем (примерно като при ламБите).
Гори - хвърляш и слагаш нова.
ИЗОЛИРАН
  • 1
  • 2

Тема "LED лента" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: