Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Прикачен файл:
Screenshot_20211118_111746.jpg
Здравейте! Имам въпрос, относно символите за маса и заземяване на усилвател. Означени са по различен начин и ме затруднява кое къде се свързва. Електрониката не ми е сила, и ще съм много благодарен, ако някой, който е вещ в областта ме упъти как да постъпя. Прилагам схемата на усилвателя и със стрелки и цифри съм означил въпросните места(символи), които ме затрудняват. Трябва да кажа, че усилвателя е събран и чака за траф. Захранен е временно с някакъв друг с по - ниско напрежение и си работи, но има лек брум. В момента всички означени места без "GND" са свързани на куп. Благодаря!
Lutchezar - майстор
Дори фактът че имаш съпротивление на схемата между двете означава че са различни. Имаш маса на уреда и имаш заземяване в няколко точки. Масата не трябва да е свързана към земя.
чет ное 18, 2021 11:56 amLutchezar написа:
Дори фактът че имаш съпротивление на схемата между двете означава че са различни. Имаш маса на уреда и имаш заземяване в няколко точки. Масата не трябва да е свързана към земя.
Да, но на друга схема са означени по един и същи начин и затова не знам какво да правя.
Прикачен файл:
Screenshot_20211118_121249_com.google.android.apps.docs.jpg
kozl - майстор
И накуп да ги свържеш ще работи. Аз примерно не бих свързвал това, което си означил с GND.
И на усилвателя, който ползвам и е фабричен ONKYO, такава връзка няма. T.e. не е заземен или занулен.

Ако си работил по оригиналната платка там си е означено кое къде се свързва и 2 по твоята номерация е само към ширмовката на кабела за входен сигнал.
Това, което на твоята схема е 1 се свързва към метален корпус, ако има такъв. На оригиналната платка има означение за този знак къде трябва да се свърже средната точка на трафа и съответно към шаси.
чет ное 18, 2021 2:44 pmkozl написа:
И накуп да ги свържеш ще работи. Аз примерно не бих свързвал това, което си означил с GND.
И на усилвателя, който ползвам и е фабричен ONKYO, такава връзка няма. T.e. не е заземен или занулен.

Ако си работил по оригиналната платка там си е означено кое къде се свързва и 2 по твоята номерация е само към ширмовката на кабела за входен сигнал.
Това, което на твоята схема е 1 се свързва към метален корпус, ако има такъв. На оригиналната платка има означение за този знак къде трябва да се свърже средната точка на трафа и съответно към шаси.
Благодаря ти! Точно това ме интересуваше, но на една друга схема, на същия усилвател, бях я постнал по - горе, са означени по един и същи начин. Какво ти е мнението, защо така са го означили. Схемите са от pdf файл за този усилвател. Дадени са няколко схеми с различните изменения през годините.
чет ное 18, 2021 2:44 pmkozl написа:

Не съм работил по оригинална платка, аз си го правих, но използвах много снимки от нета, много сравнения на размери на елементи спрямо тези на платката, абе беше играчка, но да, платките са максимално близки до оригиналните. Да, знам, че по оригиналните всичко си е означено, но..... И понеже го правих отдавна, и го пробвах с някакъв траф, който ми попадна и работи, но има лек брум. Сега пак го извадих и чака за траф, тороид. И затова ми е питането, ако трябва някъде да го дооправя. И още, каква трябва да е мощността на трафа? Усилвателя е 2х100вата. Благодаря и се извинявам за лаишките въпроси, но не съм учил електроника, просто се запалих покрай по - големите в техникума и ми остана хоби, за дребни неща. Но тоя QUAD си е висока топка за мен, и всякаква помощ ще ми е от полза.

Тема "Quad 405 маса, заземяване" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: