Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
radius - майстор
Такааа, малко да развеселя форума с една постановка, която ще изпитам скоро на практика.
За резерва на отоплението съм сложил един проточен бойлер Теси, който на макс е към 7,7кВ, т.е. около 33А. Преди години, на тестовете нямаше грижи с предпазителите, които са 32А и този в електромерното табло, и този във вътрешното.
И понеже ще се ползва само в изключителни случаи на отказ на термопомпата, не мисля да го окабелявам като завинаги (има усложняващи обстоятелства да го направя). Т.е. твърда връзка не е приложима

-Поръчал съм кабел ШВПС 3х4кв.мм - 7 метра.
-Контакт за ДИН шина Legrand (16A :roll: ) https://vikiwat.com/elektricheski-konta ... d-0-042-85
-Бакелитов щепсел Тоди https://vikiwat.com/product/20789/shtep ... kelit.html . Ако се наложи ще го разпробия, че по спомен няма да влезе 4кв.мм. в щифта.
Усилен контакт 25А (подобен на трифазните) засега не искам да монтирам, в краен случай може.

Дотук е ясно, че си играя с дявола, но ще пробвам преди да правя промени.
Според мен кабела ще грее поносимо, но контакта няма да може да направи достатъчно хубава връзка с щифтовете и оттам ще прегрее.
Имате ли опит с подобни издевателства, може и на лични, ако не ви се признава публично :lol: :lol: ?
hidrazin - майстор
пон ное 16, 2020 2:24 pmradius написа:
Имате ли опит с подобни издевателства?
Прикачен файл:
124.jpg
124.jpg (51.07 KиБ) Видяна 1570 пъти

:partyman:
eleonorvelichkov - специалист
Такааа, малко да развеселя форума с една постановка, която ще изпитам скоро на практика.
За резерва на отоплението съм сложил един проточен бойлер Теси, който на макс е към 7,7кВ, т.е. около 33А. Преди години, на тестовете нямаше грижи с предпазителите, които са 32А и този в електромерното табло, и този във вътрешното.
И понеже ще се ползва само в изключителни случаи на отказ на термопомпата, не мисля да го окабелявам като завинаги (има усложняващи обстоятелства да го направя). Т.е. твърда връзка не е приложима

-Поръчал съм кабел ШВПС 3х4кв.мм - 7 метра.
-Контакт за ДИН шина Legrand (16A :roll: ) https://vikiwat.com/elektricheski-konta ... d-0-042-85
-Бакелитов щепсел Тоди https://vikiwat.com/product/20789/shtep ... kelit.html . Ако се наложи ще го разпробия, че по спомен няма да влезе 4кв.мм. в щифта.
Усилен контакт 25А (подобен на трифазните) засега не искам да монтирам, в краен случай може.

Дотук е ясно, че си играя с дявола, но ще пробвам преди да правя промени.
Според мен кабела ще грее поносимо, но контакта няма да може да направи достатъчно хубава връзка с щифтовете и оттам ще прегрее.
Имате ли опит с подобни издевателства, може и на лични, ако не ви се признава публично :lol: :lol: ?
Имаш 16 амперов контакт, който искаш да го натовариш с 32 ампера, което е 2 пъти повече от възможностите на контакта. Какво според теб ще се случи с контакта. Освен това в контакта повече от 2.5 квадрата трудно се вкарват ако не е от едно времешните контакти. Та според мен още щом го включиш ще имаш един разтопен контакт. Аз лично не бих пробвал, защото нямам пари за нова къща.
radius - майстор
Бойлера ми го дадоха с гумен кабел 4кв.мм с щепсел накрая. И си беше съвсем наред вътре щепсела. Може да не са го пускали на макс, съдейки по многото варовик само на единия нагревател.
Както и да е, ще пробвам първо на 4,4кВ, като няма да се отделям от контакта и ако няма греене, ще го пусна на макс за минута-две. И после ще си правя изводи.
Може да викна Трифон с червения автомобил да чака отпред.
Ето това ще е за втори опит https://vikiwat.com/industrialen-s-edinitel-ht-023.html поне по номинал ме устройва. Няма да мога да го навра в таблото, но ще го преживея. Не се сетих да търся подобни конектори като поръчвах...
krasi92 - майстор
Колко време очакваш да работи резервното отопление.
iliya_i - майстор
пон ное 16, 2020 3:10 pmradius написа:
Ето това ще е за втори опит https://vikiwat.com/industrialen-s-edinitel-ht-023.html поне по номинал ме устройва. Няма да мога да го навра в таблото, но ще го преживея. Не се сетих да търся подобни конектори като поръчвах...
Първият ти избор беше контакт за DIN шина. Явно за монтаж в таблото.
А какво ти пречи вместо него в таблото да си сложиш един автоматичен предпазител 35-40 А на фазата, а нулата и замята да си ги свържеш с 2 такива клеми https://vikiwat.com/klema-barza-vrazka- ... go-221-612
Дават ги по 41А.
Верно, ще имаш твърда връзка, ама монтажа е по-лесен от монтаж на контакт и щепсел. А с АП-то ще си го включваш по-лесно.
hidrazin - майстор
Ако се наложи ще го разпробия, че по спомен няма да влезе 4кв.мм.
Щепселите (белите че само тях използвам) на ТЕХНИЛ са с отвор 3мм във щифта.
Твърдо жило 4mm² има диаметър 2,25mm многожичен със същото сечение около 2,6mm според зависи.
Демек от колко отделни "жички" е съставен но е там някъде 2,6-2,8mm.
Влиза ама ако успееш да не го разрошиш. :-D
Иначе каквото излезе го изрязваш из под основа. И все пак тва не ми харесва.
:partyman:
Lutchezar - майстор
Защо не смениш щепселната връзка с трифазна? 25А са.

От личен опит: немски монофазен проточен бойлер 7KW твърда връзка 4мм топи бушон 32А.

А относно Ваго клемите, снощи 2KW стенна печка на отделна връзка с нов кабел замириса, и се оказа че участъкът на 10 от клемата е горещ, след малко започвам да издирвам къде е проблемът, друго никъде не грее по веригата, клемата е в разклонителна кутия, или е в клемата или има някакво остатъчно лаково покритие по проводника. Лошото е че се замислям за останалите клеми и ще трябва да ги тествам под товар всичките ако се окаже в нея.

Допълвам, като се покатерих горе се оказа че проводникът е почти излязъл. не е виновна клемата.
radius - майстор
Отговарям поред:
kabel96 мерси, някакви такива примери очаквах, ако не се получи при мен, ще мина на индустриални разединители и без това всичко е с точна цел и не ми е нужна универсалност на връзката.
krasi92 дай боже никога да не работи, иначе няколко дни ако се наложи да сменям машината (имам резервна в гаража :wink: ) или пък ако спре по някаква маловажна причина и мен ме няма, да може жената да се оправи.
iliya_i - писах, че има ограничения за твърда връзка. При авария и пускане на проточния бойлер, този кабел 7 м ще минава по пода на котелното, през антрето и в контакта. Всичко е наистина за резерва и не е никакъв проблем, че ще има един кабел по пода няколко дена. Иначе съм пуснал трифазен кабел 5*2,5 до котелното, но пък този бойлер ще ми натовари много неравномерно фазите (а те са само по 5кВ) дори да му отделя двата нагревателя, . Затова си го връзвам към монофазната партида (имам и такава) да си е отделно от всичко останало в къщата. Не ми се обясняваха тия подробности, но се наложи. Та предложението ти няма как да стане.
hidrazin никакво рязане на жички, всичко трябва да влезе.
Lutchezar - ако говориш за тия контакти черните, то има такива и с 3 щифта като за мен. Но съдейки по петщифтовия който имам, изглежда много ненадежден, самите пластини притискащи щифтовете са доста меки и изобщо не съм убеден, че ще направят по-добър контакт от хубав стандартен контакт. Много станаха контактите.

Тема "Теоретичен въпрос за практически последствия" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: