• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте, искам да се консултирам с вас относно сечението на проводниците.
До колкото разбрах първо определяме мощностите на токовите кръгове, след което се изчислява тока от P=U.I
От изчисления ток по таблица избираме следващата по-голяма стойност на тока и така определяме сечението на кабелите.
Въпросът ми е: дължината на проводника има ли значение. И не се ли прави още едно изчисление в което да участва дължината на проводниците?
ridik - специалист
Виж това дали ще ти свърши работа,

Прикачен файл

277.png
mironcho - специалист
Колкото е по-дълъг кабела, толкова повече от подаденото в началото напрежение се губи, а в книжките има норми до колко процента може да пада напрежението при консуматор в края на кабела.
Таблицата дали върши работа - може би, ама не ми се смята за да го твърдя. И дори и да върши работа ще важи за кабел без прекъсване и междинни връзки.
Всъщност виж маркираното и без да ползваш формули прецени дали да се довериш. Може би "на квадрат - киловат" ще излезе по-вярно :axe: въпреки, че и то е твърде условно...

Прикачен файл

277.png
Благодаря за таблицата!

На мен ми се смята, но не знам по кои формули.
muhala - майстор
нед яну 02, 2022 8:25 pmStan02 написа:
Благодаря за таблицата!

На мен ми се смята, но не знам по кои формули.
Съпротивлението на даден проводник е R = ρ * l / S, където:
ρ е специфичното съпротивление на проводника. 0,017 за мед.
l е дължината на проводника
S e сечението в мм2

Реален пример. Апартамента ни е захранен с 6мм2 меден кабел. Електромерното табло е на 17м разстояние.

Съпротивлението на фазовия и на нулевия проводник е:
0,017 * 17 / 6 = 0,048 ~ 0.05 Ohm.
Общо имаме 2 * 0,05 = 0,1 Ohm.

При 40А ток, пада на напрежение ще е 0,1 * 40 А = 4V~.
Пада на напрежение в проводника не бива да надвишава 3% от захранващото.
4 / 230 = 1,74%. В норма е.
Точно това ми убягваше. Благодаря!
mika - специалист
Сечението на кабела зависи от доста неща, като в момента се сещам за големина и вид на товара, напрежение, фактор на мощността, брой фази, допустим пад на напрежение, материал на проводниците и техния брой, вид на изолация, начин на полагане, кабели в съседство, дължина на линията ...
За улеснение ползвам една безплатна програма на Шнайдер Електрик - Ecodial.
нед яну 02, 2022 9:58 pmmuhala написа:
нед яну 02, 2022 8:25 pmStan02 написа:

При 40А ток, пада на напрежение ще е 0,1 * 40 А = 4V~.
Пада на напрежение в проводника не бива да надвишава 3% от захранващото.
4 / 230 = 1,74%. В норма е.
А ако не е в норма. Ако надвишава 3%, тогава какво се прави? Избира се проводник с по-голямо сечение ли?
нед яну 02, 2022 10:29 pmmika написа:
Сечението на кабела зависи от доста неща ...
Въпроса ми е в конкретния случай. Говориме за направа на инсталация на апартамент или къща. И по-точно от електромера или от апартаментното табло.
Монофазна инсталация /фаза, нула и земно/.
Избора на кабели се свежда до:
1. Мостов кабел положен под мазилката. /ПВВ-МБ1/
или
2. Не знам как се казваше този проводник, дето прилича на мостовия, но без бялата изолация, която закрепва трите жила. Та този проводник :-D положен в гофре. До колкото разбрах е: /ПВ-А1/
Последна промяна от Stan02 на пон яну 03, 2022 7:37 pm, променено общо 2 пъти.
hidrazin - майстор
Тези неща ги остави на този дето ще ти прави инсталацията. Избери си читави майстори дето знаят какво правят.
:partyman:
  • 1
  • 2

Тема "Направа на вътрешна ел. инсталация - избор на сечение на проводниците" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: