Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
KingLin - майстор
Ще пускам захранване 12V за камери от един изправител 20А за всичките. Имам останало СВТ 3х2.5 кв.мм. Пари за многожилен в момента нямам излишни :| Така или иначе ще ползвам СВТ-то, въпроса е има ли полза да прибавя третото жило към това което ще ползвам за плюс с цел по-малък пад на напрежение?
brum - майстор
По-добре да имаш 5мм2 + 2.5мм2 отколкото 2.5мм2 + 2.5мм2. Бих сложил по-дебелият кабел на минуса. И в двата случая (дали на плюс, дали на минус) загубите ще са едни и същи.

За пример - ако при 2 х 2.5мм2 имаш пад от 2V при 2.5мм2 + 5мм2 ще имаш пад от 1.5V. А колко ще е пада зависи от консумацията и дължината на кабела.
Hoвoceлckи - майстор
:shock: :? Това е някаква шега явно ...

П.П. Добре де, да уточним все пак: колко камери (с каква консумация) и коло е най-дългото разстояние от изправителя до последната камера?
Последна промяна от Hoвoceлckи на нед юли 03, 2022 8:41 pm, променено общо 1 път.
hidrazin - майстор
От години съм отсвирил недоразумението “централно захранване с 12V на камери”.
Има къде-къде по-елегантни решения…
:partyman:
Hoвoceлckи - майстор
Е, и на къща ще препоръчаш 5 (примерно) адаптера, за 5 камери? :wink:
brum - майстор
Абсолютно. По-удачно е. Стига да е възможно.

А най-елегантно е с IP камери с PoE, ама цените са други.
hidrazin - майстор
нед юли 03, 2022 8:45 pmHoвoceлckи написа:
Е, и на къща ще препоръчаш 5 (примерно) адаптера, за 5 камери? :wink:
Па си се обАркал…
Нищо не препоръчвам - правя го. От години.
И не точно само адаптери.
По “моя” начин системата остава достатъчно евтина - тънки кабели, евтино захранване.
И в същото време устойчива - почти няма как всички камери да спрат заради централното захранване.
Но в същото време - безопасна. По кабелите не тече 230V …
Джокер: не говоря за IP камери захранвани по POE :-D
:partyman:
brum - майстор
Същата схема съм правил и аз (предполагам) - по кабелите 24-48 волта, накрая step down модул. И да имаш 20 процента загуби по кабелите си гарантираш 12В при самата камера. Не е космическа технология. Но пак - имаш няколко захранвания на 24-48 волта. Даже не само за камери - у дома "умните" устройства така се захранват - по 6х0.35мм кабел вървят 24 волта по две от жиците. Другите са според нуждите - комуникация или за повече ток.

Има си плюсове тази схема. Но ако разстоянията са разумни и падовете са 1-2 волта и на 12 волта ще работи добре системата. Само дето 3х2.5мм2 мостов се прекарва доста по-трудно от 2х0.75мм2 многожилен. Обаче к'вото има човека - такова.
ky-kyy - майстор
На балдъзата, на първия и мъж братовчедката, та нейната леля арбайти като оборщица в Пентагона. Та 3-4 спътника, ми наглеждат имотите. :)

Тема "Захранване с прав ток - има ли полза плюсът да е с по-голямо сечение?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: