• 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 136
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ribolovec3
Искам да ми разясните какво точно е това как се свързва, кaкво прави защо трябва 3 проводна инсталация и т.н. Аз лично съм със нормална инсталация 2х2,5 с авт. бушони
ribolovec2 - напреднал
Благодаря, Астор.
astor - специалист
Мен този PDF много ме изкефи. Намерих го вчера, тъй като си купих дефектнотоква защита и се чудих как да я свържа. Проведох няколко тел. разговора с хора, на които ел. инсталаците са им професия. Та мога да разкажа моя малък опит и това, което направих тази сутрин. През дефектнотоковата защита минават и фазата и нулата. Идеята е да има три проводна инсталация, която при мен е само за контакти, тъй като не виждам смисъл да пускам такава за лампите(БДС май повелява друго нещо като цяло, но какво да се прави.) С хората, които ми го продадоха дефектнотоковата защита се разбрахме, че е добре да има на всеки етаж поне по една дефектнотокова защита, а от PDF-а разбрах, че и с повче не е лошо и е въпрос на пари. Оказа се също, че има различни видове дефектнотокови защити. Пак в PDF-a това е обяснено добре. На мен като човек, които нищо не разбира от тези неща не ми стана много ясно дали има значение в каква посока я свързвам. То очевидно може и в двете, но предполагам, че има един по-правилен начин т.е. гледана от пред дали кабелите, които идват от уличното табло влизат от горната и страна или от долната. Третия кабел, които обикновено е жълт с зелена ивица се връзва към нулата преди дефектнотоковата защита. Също така се чудех дали някаде не е добре да има заземяване. Аз нямам проблем да набия накаде заземителен кол и да дръпна една жица до таблото, тъи като става дума за къща. Забелязах, че таблото, което е на стълба пред къщата има заземител, които не ми е ясно каде е вързан и дали въобще е вързан. Това мисля, че мога да го проверя. Та ако някои има опит с подобно нещо или вижда грешка в това, което съм направил, ще се радвам, ако сподели. Smile
zdraveite na vsichki.naloji mi se da montiram edna takava zashtitza v edin ofis ne razbiram nishto ot tova deistvah po uputvane :) no vuznikna edin problem .tzialata instalatzia minavashe po proekt prez defektno tokovata zashtita izpulnihme ia s tri provodni linii no ne mi e iasno dali ot pc-tata ili ot osvetlenieto no zashtitata dosta chesto srabotvashe.niakoi she mi kajeli zashto.tazi knijka koiato ste dali po dolu ia imam no tam ne namerih obiasnenie na problema mi. :?:
pavelari - майстор
Обяснението е в самото име на защитата, но първо трябва да уточня, че дефектнотокова защита е търговско наименование а по-правилното е остатъчнотокова защита. Тя представлява тороидален траф през който минават навити фазата и нулата в обратна посока така, че да се създадат два потока с еднаква големина и противоположна посока. има една намотчица, която при протичане на ток към земя, токът който влиза през фазата /условно избираме посоката/ не е равен на този които тече по нулата, защото част от него отива в земята /която е еквипотенциална с Пе-проводника-демек третата жица/. Компютрите имат утечка 4-5мА към корпуса, които е свързан към земя и като се съберат 4-5 компа с по 4-5 мА се достига ток 20-25мА а дефектнотоковата на толкова изключва, нищо че пише 30мА. Търси ДТЗ тип "si" - тя е предназначена за комшютърни зали...
За правилното функциониране на дефектнотоковата защита е
необходимо нулевия проводник (N) и защитния проводник (PE) да
бъдат отделни проводници. Ако някъде са свързани ДТЗ сработва.
Ако я монтирате и тя веднага сработи не е задължително някъде да има утечка. Просто някъде по трасето до вас нулата и земята са свързани. Доста си блъсках главата, докато се убедя в това. :?
asio - помощник
Здравейте и от мен :). Новак съм във форума но разбирам, че е доста полезен. Сблъсках се с тази Д.Т.З. онзи ден като си купувах ел. материали за кухнята която както се досещате е в ремонт. Продавача ми я предложи и аз загледах умно. След като се порових в нета открих този готин форум и нещата се поизясниха но въпреки това останаха още някои неяснотии:
Защо например да не се свързва 3-тия проводник към 0-та като на картинката?
Даже не виждам и смисъл от третия проводник - за да те удари ток той трябва да протече през теб което ще се отчете от Д.Т.З. тъй като ще влезе повече отколкото ще излезе и тя ще изключи. И къде е смисъла на 3-тия прв. тука?
Благодаря ви и ме извинете за незнанието :)

Прикачен файл

untitled.JPG
untitled.JPG (3.72 KиБ) Видяна 82185 пъти
Тани - модератор
asio написа:
Даже не виждам и смисъл от третия проводник - за да те удари ток той трябва да протече през теб което ще се отчете от Д.Т.З. тъй като ще влезе повече отколкото ще излезе и тя ще изключи. И къде е смисъла на 3-тия прв. тука?
Благодаря ви и ме извинете за незнанието :)
Добре дошъл във форума!

Задължително трябва да се свърже нулата, за да може да се затвори веригата на намотките , които да открият разликата в токовете протичащи през двата кавела- на фазата и на нулата когато тока е еднакъв , значи всичко е нормално - веригата се затваря през нулата. Когато обаче те хване ток , не дай боже - веригата се затваря през земата , а не през нулата и тока на фазата става по-голям и съответно изключва защитата!


А за
asio написа:
... ток....тъй като ще влезе повече отколкото ще излезе и тя ще изключи. ....
Благодаря ви и ме извинете за незнанието :)
Няма такова нещо точно колкото влиза, толкова излиза - това е затворен кръг и навсякъде тока е с еднакви стойности!


Ето ти и ЛИНК

Прикачен файл

dtz2.jpg
dtz2.jpg (129.24 KиБ) Видяна 82169 пъти

Прикачен файл

dtz.jpg
dtz.jpg (79.69 KиБ) Видяна 82169 пъти
asio - помощник
За Тани: Не си ме разбрал не казвам че не трябва да се свързва 0-та а че може да не се връзва 3-ти проводник. Според мен от него има смисъл само ако някой ел. уред има утечка към корпуса си - тогава входящия в ДТЗ ток ще е по голям от изходящия през същата, тъй като част от него ще премине през заземителния кабел а не през нулевия и ДТЗ ще сработи - НО дори и да го няма заземителния проводник ако човек се допре до офазен уред се получава същото- разлика между двата тока през ДТЗ става различна от 0 и тя отново сработва и ако е достатъчно бърза както пише по рекламите човека остава жив и здрав :) ). Или с две думи - нещата ми се изясниха напълно - заземителният проводник не е съвсем задължителен но аз ще си го пусна защото уредите в БГ не са кой знае колко качествени :roll:
Благодаря за вниманието :-D
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 136

Тема "Дефектно токова защита" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: