Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
martin31hv - специалист
Здравейте, правя цялостен ремонт и след няколко дни приключвам, та за кухнята съм пуснал 6м2 трижилен кабел за проточен бойлер, които е 6KW. Бойлера е Бош ако това има значение и по препоръка на производителят е да се използва кабел 6м2 и бушон 32А.

Понеже правих окачен таван и пуснах кабела през тавана от кухнята към коридора, което са около 3-4метра. Пуснал съм и още един кабел 3х6м2 за фурна, котлон и абсорбатор.

Преди няколко дни звъннах на един ел. техник за да се уговорим да дойде да свърже към таблото бушона и кабела, но той взе да ми овърта.

1)Искам да сложа дефектно токова защита на проточния бойлер, а той започна да ми мънка, че щяло да излезе много пари и нямало смисъл с две думи.
2) Като му казах, че кабела е 6м2 и започна да мънка, че то защо съм бил пуснал такъв голям кабел и трябвало да бъде 4м2, с този много трудно се работело и тн,..

Та на този въпросния няма да му звънна, но какво бихте ме посъветвали? А и малко лошо, но пуснах в голяма гофра кабелите през тавана, но грешката е, че пуснах мостов кабел и май не е добре, но вече свърши...

А когато свъзвам котлоните и печката от този 6м2 кабел пускам 1 към котлона и един към фурната с по малко сечение или пак по 6м2?

Благодаря предварително на всеки, които удари едно рамо и даде някой друг съвет. Поздрави и приятна вечер. :)
brum - майстор
Сложи си ДТЗ да ти е мирна главата. И на бойлера, и на фурната.

За отклоненията до фурната и котлона - 3х4мм2 многожичен кабел е предостатъчно. При мен котлона е с такъв. За фурната ми дойде труден за събиране във клемите и накрая сложих 3х2.5мм2.

А за това, че кабела е 6мм2 - по-добре е от колкото ако беше 4мм2. По-малко загуби ще имаш.

Мостов кабел по принцип не се полага в гофре. В гофре се слага СВТ. Но като си го прекарал вече не го мисли. С тези 6мм2 няма да имаш проблеми.
martin31hv - специалист
чет мар 24, 2022 11:14 pmbrum написа:
Сложи си ДТЗ да ти е мирна главата. И на бойлера, и на фурната.

За отклоненията до фурната и котлона - 3х4мм2 многожичен кабел е предостатъчно. При мен котлона е с такъв. За фурната ми дойде труден за събиране във клемите и накрая сложих 3х2.5мм2.

А за това, че кабела е 6мм2 - по-добре е от колкото ако беше 4мм2. По-малко загуби ще имаш.

Мостов кабел по принцип не се полага в гофре. В гофре се слага СВТ. Но като си го прекарал вече не го мисли. С тези 6мм2 няма да имаш проблеми.
Здравей, много благодаря за съветите. А случайно да може да ми препоръчаш ДТЗ на Шнайдер? Какъв тип точно трябва да купя и като извикам техника да имма всички материали... Мога ли да вържа и абсорбатора към кабела на котлоните и фурната?
martin31hv - специалист
Ако производителя на проточния бойлер препоръчка 32А бушон предполагам, че трябва да взема и ДТЗ с такъв ампераж или? :)
brum - майстор
ДТЗ-то не играе роля на предпазител от претоварване. Големият ток който му дават е колко ток може да мине през него без да го повреди. Малкият ток е тока на утечка и указва над каква утечка ДТЗто ще прекъсне. За цели като тези които търсиш се ползват ДТЗ-та с 30мА ток на утечка.

Марка - ти си избери. Ако искаш да е нещо лъскаво вземи Eaton. Но всичко ще свърши една и съща работа. Та бих избрал същата като сегашната в таблото.

А какво ти трябва:
- два автоматични предпазителя на 32А с крива B (прочети за криви A, B, C, D и ще разбереш какви са тези криви)
- едно 63А ДТЗ с 30мА ток на утечка
- кабели, шина и т.н. детайли необходими за монтажа
- клеми за връзките на котлона, фурната и проточният бойлер, кабели и евентуално твърда връзка
iliya_i - майстор
чет мар 24, 2022 11:35 pmmartin31hv написа:
Ако производителя на проточния бойлер препоръчка 32А бушон предполагам, че трябва да взема и ДТЗ с такъв ампераж или? :)
Вземаш 32А (или повече) /30 мА. Ако вземеш по-малък от 32А, контактната му система ще се претовари.

Тема "ДТЗ,кабел и проточен бойлер в кухня" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: