Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте, имам следния казус:
Имам котлон горение (2-ка). Като цяло съм доволна, но когато се наложи да работи на максимална мощност за по-дълго време (пържене на тиквички например) направо спира да нагрява. Пробвала съм да изключа котлона и пусна другия, но няма полза. Преди него имах Hansa и беше същото. Мислехме, че е от марката и затова взехме по-скъп котлон.
Чудим се дали от това, че е двойка загрява повече и някакви защити се активират. Имаме приятели с 4-ка и казват, че нямат такъв проблем. В магазина ни предложиха AEG 36см (малко по-широк, нямаме място за 60см)! https://veto.bg/products/f29faece-de14- ... a44b161531 ,като ни увериха, че няма да имаме този проблем.
Моля дайте съвет заслужава ли си да рискуваме (страх ме е да не дадем едни пари и да се окаже същото положение).
Благодаря!
brum - майстор
Колко дълго е това дълго време? И какво светва по него към момента в който "изключва"?

Под котлона какво има? Че тези котлони имат охлаждане и си имат вентилатор който върти въздуха под него.

Иначе и ние сме с индукционен Gorenje 2ка, но до сега не е имало проблеми. Дълго време е готвене на боб например. Там ври с часове и проблеми не е имало.
mironcho - специалист
Както описвате вероятно прегрява вътре и някаква защита го спира за да не се повреди.
Въпроса какво има от долу е много актуален, защото свободното извеждане на топлия въздух из под котлона е задължително.
От долу чекмедже ли е или фурна?
В инструкциите на уредите за вграждане има посочени минимални разстояния и задължителни процепи, например 3-5мм (2 ми се струват малко) между челото на фурната и плота така че да може топлия въздух да излиза. А и трябва да има от къде да влиза - под фурната, зад нея... трябват снимки на монтажа, както и на отделението за фурната (при извадена фурна) и тогава може да се даде по-смислен съвет.
Погледнах монтажната схема на АЕG-то, ако се монтира както е на схемата в сайта, който сте показали и ми се струва, че и той ще прегрява.

... аз съм с подобно широко АЕG но му е осигурена вентилация и няма проблеми.

Прикачен файл

1.JPG
1.JPG (86.01 KиБ) Видяна 3413 пъти

Прикачен файл

2.JPG
2.JPG (79.28 KиБ) Видяна 3413 пъти
ср мар 23, 2022 6:40 pmbrum написа:
Колко дълго е това дълго време? И какво светва по него към момента в който "изключва"?

Под котлона какво има? Че тези котлони имат охлаждане и си имат вентилатор който върти въздуха под него.

Иначе и ние сме с индукционен Gorenje 2ка, но до сега не е имало проблеми. Дълго време е готвене на боб например. Там ври с часове и проблеми не е имало.
Около 20-25минути на максимална мощност. Не става въпрос за готвене, тогава нямам никакакъв проблем, а за пържене или печене на грил тиган когато ми трябва много силен котлон. Незнам как да го обясня, но когато работи се чува едно жужене. След известно време то спира и не се чува въобще. Пробвала съм да изключа този котлон и да пусна другия, но той загрява малко и пак спира.
Под котлона е шкаф и има достатъчно място за вентилация.
addicted - специалист
На нашия котлон, който не е индукционен, в ръководството пише колко време може да работи на различните мощности преди да се самоизключи. Незнам каде е сега ръководството, но на турбо-максимум май си пишеше 30 минути.
DMN - майстор
Nevy написа:
Около 20-25минути на максимална мощност. Не става въпрос за готвене, тогава нямам никакакъв проблем, а за пържене или печене на грил тиган когато ми трябва много силен котлон. Незнам как да го обясня, но когато работи се чува едно жужене. След известно време то спира и не се чува въобще.
Така е - прегряват и се задейства защита. При пържене се иска по-висока температура 160-180 градуса, а при готвене(варене) около 100 градуса. Електрониката хич не се чувства добре при такива високи температури.
Жуженето е нормално за този вид котлони.
За пържене си вземете обикновен котлон с плоча - няма такива грижи.
hidrazin - майстор
ср мар 23, 2022 6:32 pmNevy написа:
Моля дайте съвет заслужава ли си да рискуваме (страх ме е да не дадем едни пари и да се окаже същото положение).
Не, не си заслужава отново да се натресете на недоразумението индукционен котлон/и.
Козата си сака пръч…
:partyman:
nork - специалист
ср мар 23, 2022 8:09 pmhidrazin написа:
Не, не си заслужава отново да се натресете на недоразумението индукционен котлон/и.
Козата си сака пръч…
Тук не си прав! :axe:
Това е най доброто след газ когато няма възможност за нея.
hidrazin - майстор
ср мар 23, 2022 10:10 pmnork написа:
Тук не си прав! :axe:
Това е най доброто след газ когато няма възможност за нея.
Дрън,дрън,дрън…. Газ вече няма и няма да има. Защо? Очевадно е!
И ако има, то ще е на непосилна цена.
И не, не е добро (индукцията от където и да го погледнеш).
Само проблеми…
brum - майстор
И ние пържим. Няколко пъти лично съм правил по 3-4 тигана картофи последователно и проблеми е нямало. Но пък пържа на 6та или 7ма от 9 степени. Гледам да държа олиото между 180 и 220 градуса. Следя го с инфрачервен термометър и пусна ли котлона на 9та степен олиото бързо прескача 250 градуса. Препоръките за пържене на картофи са 190-200 градуса максимална температура на олиото.

Та ако пържите на неразумно висока температура е нормално котлона да загрява повече. Не защото се товари повече, а защото дъното на съда се нагрява горе-долу колкото и олиото в него. Съответно излъчва повече топлина към стъклокерамичният плот, а той към електрониката под него. И някъде някоя защита от прегряване решава, че трябва да спаси положението.

И точно загледах инструкциите за употреба на нашият котлон - Gorenje IT321BCSC. Има си цяла секция за "OVERHEAT PROTECTION". Пише, че сам си намаля мощността ако температурата в зоната за готвене се покачи много и ако това не помогне - директно изключва цялата зона. В тази ситуация изписва грешка F2 на плота. Като изстине започва пак да подава мощност към зоната за готвене. Умишлено попитах какво светва по плота като се изключи.

Или на кратко - на 9 е много вероятно да докарвате вредни температури за пърженето. Не е полезни нито за вас, нито за котлона. Купете си един инфрачервен термометър вместо нов плот. Ще ви помогне да свикнете с работата с индукционният плот.

Тема "Индукционен котлон" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: