Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте, досега само четях теми, но ми се наложи да попитам нещо. Трябва да свържа машина (11.5kW) и инвентар към нея две помпи (7.5 kW и 3 kW) всички с трифазен ток. Въпроса ми е какво сечение кабел да ползвам за машината и инвентара и колко ампера предпазители да се сложат в таблото. Ще се захранва по един кабел машината и по още един инвентара. Като за инвентара предвиждам да се сложи on/off ключ за да може да се изключва, когато не се ползва. Ако може и съвет какъв ключ да бъде. Благодаря предварително !
iliya_i - майстор
Тука липсват някои мааалки подробности.
Ще свързваш, казваш ....
И как ще свързваш?
В звезда или триъгълник работят тези машини... или с превключване звезда /триъгълник.
За звезда трябват 5 проводни кабели, а за триъгълник - 4 проводни са достатъчни.
И как ще се включва - с ключ някакъв, с контактор (въздушен пускател) ....

Бушоните отделни ли ще са за двата кръга или общ?

Все неща дето трябва да си изясниш преди кабела и свързването.

Инъче като сечение, след като ще са разделени на 2 кръга, 4 кв. мм е достатъчно.
Честно казано и аз не съм сигурен за звезда или триъгълник. В таблото на машината е оставен за свързване предпазител с 4 входа Изображение На инвентара има изведени кабели с по 3 изхода (червен, зелен и черен). Предпазителите ще са отделни за всеки кръг.
iliya_i - майстор
Чист китаец.
Но освен тази ДТЗ някъде трябва да има и клема със знак за заземяване в таблото (потърси я). Та проводниците ти станаха 5.
Последна промяна от iliya_i на нед апр 03, 2022 3:15 pm, променено общо 1 път.
sts - специалист
Вас няма да Ви интересува свързването на двигателя
при наличие на технологично елтабло.
На снимката е показана ДТЗ и на нея трябва да се
свърже четирижилния кабел като входен АП.
Сеченията на кабелите могат да се изчислят
по различни начини - формули,номограми и
програми.
Всички стационарни машини в цехове,заводи
и пр. се заземяват корпусите им в общ контур
на сградата.
Hoвoceлckи - майстор
нед апр 03, 2022 12:37 pmRobin написа:
... Като за инвентара предвиждам да се сложи on/off ключ за да може да се изключва, когато не се ползва. Ако може и съвет какъв ключ да бъде.
Може и такъв: цъкни на картинката
Изображение
... какво сечение кабел да ползвам за машината и инвентара ...
Илия ти е казал - 4мм² е напълно достатъчно. По принцип - 5-жилен. Но ... личното ми мнение е, че не е работа за теб (в стил "направи сам").
Ще пробвам с въпроси:
1. Двете "неща" си имат собствени табла и те трябва да бъдат захранени от някъде?
2. Би ли ни показал снимки на
а) въпросните табла?
б) на "мястото" от където ще бъдат захранени?
3. Поради каква причина не търсиш за работата професионален електротехник?
Утре ще мога да снимам, днес не съм там. Иначе се чудех дали да си свържа аз нещата или да викна ел техник. Просто предположих, че и сам бих могъл да се справя затова реших да поискам съвет.

Тема "Помощ за трифазно свързване" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: