здравейте всички!Проблема ми е следния:редовно ми нагарят кабелите от трафа към луничките.какъв кабел да сложа.И тъй като имам вата,трябва ли да го полагам в някаква изолация(гофре)да речем.Благодаря предварително!!!
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
JAMESON
- напреднал
9 мнения в "проблем с луните в банята"
JAMESON
- напреднал
Нямам спомен в момента колко вата бяха трафовете,но знам че отговаряха на нужното.А луните са по 35 вата мисля.Пък за волтажа,то ясно-щом съм с трафове.Другата седмица ще ги видя,ако въобще свети някоя от баните
А иначе от трафа към луните излизам с многожилен,но може би е слабичък.Мисля,че беше 0,5 или 1.А опитах да поразбутам ватата около луните още преди,но ефекта не беше много голям,пак си нагаря.Не зная дали не е от влагата,защото кабела става буквално трошлив и стои като патиниран т.е.синьо-зеленикав.Каква е тази силиконова изолация,самия кабел ли е с нея или е отделно.Ако е ,то от къде да я купя? И ГОЛЯМО благодарско за бързата реакция на всички!!!

mirk
- майстор
Трафа може и да отговаря но кабела със сигурност не отговаря щом се овъглява
Каза мощноста на луните но не каза колко бройки са от един траф
но с кабел 0.5 или 1кв въобще не е за чудене че се запалва, не се знае каква е и жичката която си пуснал - виждал съм да ги захранват луните и аудио кабел за тонколони
Ако луните ти са 4 броя по 35W общата им мощност става 140W което ще ти черпи ток около 12А при 12V. Taka че кабела требва да е минимум 2.5кв многожичен за да нямаш проблеми, ако са повече луните или са с по голяма мощност може да се наложи и 4кв. Имай в предвид че както си завил хубавичко луните с вата в същото положение е и кабела и итой не може да се охлажда и запаса по ток трябва да е по-голям.

Ако луните ти са 4 броя по 35W общата им мощност става 140W което ще ти черпи ток около 12А при 12V. Taka че кабела требва да е минимум 2.5кв многожичен за да нямаш проблеми, ако са повече луните или са с по голяма мощност може да се наложи и 4кв. Имай в предвид че както си завил хубавичко луните с вата в същото положение е и кабела и итой не може да се охлажда и запаса по ток трябва да е по-голям.
blv
- специалист
http://www.filkab.com/main/bg/products/ ... D0%B8/168/
виж тези, като гледаш за 2,5мм2 повече не ти трябва, издържа на 30А.
Ще е смешно да вържеш 35 вата луна с 4мм2. Самото тяло на луната трябва да има IP44, т.е. трябва отдолу да имат стъкло, а отстрани където ляга-някаква изолазия гумена или силиконова. Ако не са такива, моята препорика е да ги смениш.
виж тези, като гледаш за 2,5мм2 повече не ти трябва, издържа на 30А.
Ще е смешно да вържеш 35 вата луна с 4мм2. Самото тяло на луната трябва да има IP44, т.е. трябва отдолу да имат стъкло, а отстрани където ляга-някаква изолазия гумена или силиконова. Ако не са такива, моята препорика е да ги смениш.
mirk
- майстор
И кое е смешното
приказването на око, горе долу толкова. Това как го реши че 2.5кв ще издържи 30А а и колко са луните 4, 8 или 20
Кабел 2.5кв може и да издържи 30А ако е на открито и ветровито
а на човека тавана му е пълен с вата
Я виж на картинката какво става с тоците и сеченията в термоизолирана стена - как 6кв са се стопили до 32А
Да не говорим че трябва да има и запас, че утре жена му може да поиска да сложи и 50ватови луни, тогава пак кабели ли ще сменяме 

Прикачен файл
11111111111.jpg (111.19 KиБ) Видяна 3096 пъти
Тема "проблем с луните в банята" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература