Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
JAMESON - напреднал
здравейте всички!Проблема ми е следния:редовно ми нагарят кабелите от трафа към луничките.какъв кабел да сложа.И тъй като имам вата,трябва ли да го полагам в някаква изолация(гофре)да речем.Благодаря предварително!!!
Spokoiniq - майстор
ПВА-1 1,5-2,5 кв.мм и нямаш никакви ядове.По-голям ток минава и затова нагарят.
mirk - майстор
Първо кажи колко волта и каква мощност са луните, каква е мощноста на трафа, щото така си приказваме наизуст :lol:
moimoimoi - майстор
по добре използвай от трафа до първата клема многожилен проводник-по добра връзка прави с клемичките на трафа, а твърдия само като завъртиш трафа наколко пъти наляво и надясно и връзката охлабва и трябва притягане
blv - специалист
Остави малко пространство покрай тарафа и луните да се охлаждат, не ги тъпчи с вата. За кабела най-добре с силиконова изолазия, издържа на температура , а луните често достигат 200 градиса че и повече.
JAMESON - напреднал
Нямам спомен в момента колко вата бяха трафовете,но знам че отговаряха на нужното.А луните са по 35 вата мисля.Пък за волтажа,то ясно-щом съм с трафове.Другата седмица ще ги видя,ако въобще свети някоя от баните :lol: А иначе от трафа към луните излизам с многожилен,но може би е слабичък.Мисля,че беше 0,5 или 1.А опитах да поразбутам ватата около луните още преди,но ефекта не беше много голям,пак си нагаря.Не зная дали не е от влагата,защото кабела става буквално трошлив и стои като патиниран т.е.синьо-зеленикав.Каква е тази силиконова изолация,самия кабел ли е с нея или е отделно.Ако е ,то от къде да я купя? И ГОЛЯМО благодарско за бързата реакция на всички!!! :prayer: :2thumbs:
mirk - майстор
Трафа може и да отговаря но кабела със сигурност не отговаря щом се овъглява :lol: Каза мощноста на луните но не каза колко бройки са от един траф :-D но с кабел 0.5 или 1кв въобще не е за чудене че се запалва, не се знае каква е и жичката която си пуснал - виждал съм да ги захранват луните и аудио кабел за тонколони :lol:

Ако луните ти са 4 броя по 35W общата им мощност става 140W което ще ти черпи ток около 12А при 12V. Taka че кабела требва да е минимум 2.5кв многожичен за да нямаш проблеми, ако са повече луните или са с по голяма мощност може да се наложи и 4кв. Имай в предвид че както си завил хубавичко луните с вата в същото положение е и кабела и итой не може да се охлажда и запаса по ток трябва да е по-голям.
blv - специалист
http://www.filkab.com/main/bg/products/ ... D0%B8/168/

виж тези, като гледаш за 2,5мм2 повече не ти трябва, издържа на 30А.
Ще е смешно да вържеш 35 вата луна с 4мм2. Самото тяло на луната трябва да има IP44, т.е. трябва отдолу да имат стъкло, а отстрани където ляга-някаква изолазия гумена или силиконова. Ако не са такива, моята препорика е да ги смениш.
mirk - майстор
И кое е смешното :lol: приказването на око, горе долу толкова. Това как го реши че 2.5кв ще издържи 30А а и колко са луните 4, 8 или 20 :lol: Кабел 2.5кв може и да издържи 30А ако е на открито и ветровито :lol: а на човека тавана му е пълен с вата :lol: Я виж на картинката какво става с тоците и сеченията в термоизолирана стена - как 6кв са се стопили до 32А :shock: Да не говорим че трябва да има и запас, че утре жена му може да поиска да сложи и 50ватови луни, тогава пак кабели ли ще сменяме :lol:

Прикачен файл

11111111111.jpg
11111111111.jpg (111.19 KиБ) Видяна 3096 пъти

Тема "проблем с луните в банята" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: