• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
s_toshkov - специалист
Здравейте . Моля за компетентни съвети . Захванах се да помогна на съседи с бойлерче 10 литра за под мивка - работеше си но бучече страшно и биело ток по някога ....Хванах се , демонтирах го , отворих го , оказа се че нагревателя буквално се е пръснал
Купих оригинален нагревател и уплътнител и ги смених . Заснех как са закачени всики елеменети преди демонтажа , след това по снимката монтирах всико както си беше

Свързах го и сега не тръгва да топли водата . Чува се цъкането на релето ,но не топли ....Проверих всики връзки , тоно както са преди демонтирането .Лампата не светва която е до релето , но аз нямам спомен преди това дали светеше
Замерих захранващия кабел - с него всико е ОК ! РАзполагам с фазомер и мултицет , но нямам такива големи познания за да знам къде какво напрежение трябва да влиза и да излиза по компонентите за да мога да прецена в кое е проблема

Нямам време да обикалям сервизи , нито пък собствениците имат възможност да обикалят с бойлера . Искам аз да довърша всико - да уточним , помагам на хората не го правя срещу заплащане - вземам им пари само колкото е стойността на резервните части

Снимките с надпис pr1,2,3,4 са преди отварянето и подмяната на нагреватела ,снимките sl1,2,3,4 са след подмяната

Моля за съвет кое къде да замеря за да знам какво да купувам и да сменя
s_toshkov - специалист
вт апр 19, 2022 8:39 ams_toshkov написа:
Здравейте . Моля за компетентни съвети . Захванах се да помогна на съседи с бойлерче 10 литра за под мивка - работеше си но бучече страшно и биело ток по някога ....Хванах се , демонтирах го , отворих го , оказа се че нагревателя буквално се е пръснал
Купих оригинален нагревател и уплътнител и ги смених . Заснех как са закачени всики елеменети преди демонтажа , след това по снимката монтирах всико както си беше

Свързах го и сега не тръгва да топли водата . Чува се цъкането на релето ,но не топли ....Проверих всики връзки , тоно както са преди демонтирането .Лампата не светва която е до релето , но аз нямам спомен преди това дали светеше
Замерих захранващия кабел - с него всико е ОК ! РАзполагам с фазомер и мултицет , но нямам такива големи познания за да знам къде какво напрежение трябва да влиза и да излиза по компонентите за да мога да прецена в кое е проблема

Нямам време да обикалям сервизи , нито пък собствениците имат възможност да обикалят с бойлера . Искам аз да довърша всико - да уточним , помагам на хората не го правя срещу заплащане - вземам им пари само колкото е стойността на резервните части

Снимките с надпис pr1,2,3,4 са преди отварянето и подмяната на нагреватела ,снимките sl1,2,3,4 са след подмяната

Моля за съвет кое къде да замеря за да знам какво да купувам и да сменя

Прикачен файл

pr4.jpg

Прикачен файл

pr3.jpg

Прикачен файл

pr2.jpg

Прикачен файл

pr1.jpg

Прикачен файл

1650345983061.jpg
iliya_i - майстор
Снимки sl не виждам ама провери термозащитата има ли напрежение на изхода. Там дето тръгват син канел към нагревателя и кафяв към термостата. В средата на закрепващата гайка има едно малко черно бутонче. Натиска се за включване. Може да е изключила при свалянето.
s_toshkov - специалист
вт апр 19, 2022 8:56 amiliya_i написа:
Снимки sl не виждам ама провери термозащитата има ли напрежение на изхода. Там дето тръгват син канел към нагревателя и кафяв към термостата. В средата на закрепващата гайка има едно малко черно бутонче. Натиска се за включване. Може да е изключила при свалянето.
Да нещо се обнърка в прикачването на снимките
В първия отговор са снимките преди подмяната на нагревателя . В това мнение ще прикача снимките след подмяната .Според мен това черното бутонче е видимо че не е изкочило

Прикачен файл

sl3.jpg

Прикачен файл

sl2.jpg

Прикачен файл

sl1.jpg
Борислав Бачовски - напреднал
вт апр 19, 2022 9:39 ams_toshkov написа:
В първия отговор са снимките преди подмяната на нагревателя . В това мнение ще прикача снимките след подмяната .Според мен това черното бутонче е видимо че не е изкочило
Проследете веригата на синият кабел от входа в термичната защита, до нагреватела. След това на кафявия, по същия начин, като завъртите диска на теморегулатора на ляво и после на дясно. Ако, няма верига, там е проблема. Това че се чува "цъкане" от терморегулатора, не е признак за изправност на същия. Мерене, е необходимо. Селектора на прибора, да е на обхват Ом.
s_toshkov - специалист
вт апр 19, 2022 4:38 pmБорислав Бачовски написа:
вт апр 19, 2022 9:39 ams_toshkov написа:
Проследете веригата на синият кабел от входа в термичната защита, до нагреватела. След това на кафявия, по същия начин, като завъртите диска на теморегулатора на ляво и после на дясно. Ако, няма верига, там е проблема. Това че се чува "цъкане" от терморегулатора, не е признак за изправност на същия. Мерене, е необходимо. Селектора на прибора, да е на обхват Ом.
Здравейте , имам съмнения че уреда ми не работи при мерене на съпротивление , в обхват ОМ не реагира на нито един от обхватите

Проследих веригата от захванващия кабел до нагревателя - кафевия кабел има верига , синия кабел няма верига . Това замерване може ли да диагностицира проблема ?

Най големия проблем е че имам възможност да се занимавам с този бойлер вечер след 19 ч и в неделя когато никой не работи..
Lutchezar - майстор
В режим на омметър опираш двете сонди една в друга и трябва да покаже 0.
Как проследяваш веригите?
ESPACE - майстор
Натисни го това черничкото на термозащитата, според мен е изключило. И имай предвид при мерене че веригата се "кръстосва" в някои термозащити. Там където влиза синия да речем изхода срещу него е кафевия. И когато проследяваш верига с мултицета в твоя случай е по добре да извадиш кабелните обувки от нагревателя, че ще се омоташ съвсем.
goran67 - специалист
ср апр 20, 2022 8:24 amESPACE написа:
Натисни го това черничкото на термозащитата, според мен е изключило.
И аз си мисля, че проблемът е в термозащитата. А за проследяване на веригата, най-добре е пробна лампа на 220 V. Омметъра послъгва.
ESPACE - майстор
Омметъра не лъже, но трябва този който работи с него да има представа какво прави.
  • 1
  • 2

Тема "Проблем с електрическа част на бойлер 10 литра за под мивка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: