Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте, необходима ми е помощ при монтиране на кабел и предпазител за бойлер.

В момента сме с топла вода от ТЕЦ, но тъй като цената вече стана нетърпима, съм решил да монтирам бойлер в банята и да облекча финасово тази тежест!
Та конкретно на въпроса. В банята има прекаран кабел за бойлер, който е с изведен ключ за бойлера пред самата баня, но до самия ключ пред банята не отива никакъв кабел, т.е. изградена е ел.инсталацията само накрая- от ключа пред банята до мястото, където евентуално ще е бойлера. Тук е пуснат кабел 3х4 кв.мм.
Сега аз трябва да пусна кабел от апартаментното табло с предпазителите до самия бойлерен ключ. Няма да вкопавам кабела, а ще го пусна по ъгъла между стената и тавана и ще го скрия с някакъв стириопорен перваз или с кабелен канал. Разстоянието е около 5,5 метра. Но тук вече въникват същинските въпроси:

1. Какъв кабел да пусна от таблото до ключа пред банята? 2,5 кв.мм ще са достатъчни ли и има ли значение, че в самата баня кабела е 4 кв.мм сечение?

2. Тъй като инсталацията и самият блок са много стари, вътре в апартамента навсякъде са пуснати кабели с две жила. Какъв трябва да е кабела от таблото до ключа- двужилен или трижилен, при положение, че в самата баня от ключа до бойлера е пуснат кабел с три жила (3х4 кв)?

3. Какъв предпазител да сложа на ел.таблото при следните две хипотези:
а)на предпазителя ще бъде вързан само бойлера. Тогава 16А или 20А е по-подходящ, ако приемем че ще купя бойлер 3 кW?
б)на предпазителя ще бъдат вързани освен кабела на бойлера и още един кабел, който отива към кухнята и ще захранва микровълнова, кафемашина, пералня и евентуално някой миксер или пасатор, когато се налага. Естествено тези неща едва ли ще работят едновременно, но е възможно да се засекат бойлера, микровълновата и пералнята да речем. В такъв случай 25А предпазител ще е достатъчен ли?

Прощавайте за лаишките въпроси, но ми е нужна информация, за да знам какви ел.материали да закупя. Самото свързване няма да го правя аз, а ще викна някой, който може да го направи както трябва.
miroki - майстор
Ако имаш опция (щом сега ще прекарваш) пусни кабел само за бойлер и отделен за кухненските.
При мен контакти са 25 А, както и бойлер.
По стечение на обстоятелствата в къщата съм закачил към бойлера и пералня и съдомиялна и разклонител за микровълнова и кафемашина. Но там нещата обичайно не се засичат.
И сложих бойлер 2*1 кв, като се пуска на 1 и само вечер.
При възможност отдели всичко.
Иначе кабела за бойлера си е добре 4 мм2. Не, че и с 3 не става.
Ако слагаш и други неща и ще правиш разклонитела кутия, сметни всички уреди заедно за кабела.
Ето ти един калкулатор.

https://voteg-energy.com/services
krasi92 - майстор
Аидееее. Още една. Като сложиш бушон 20а за боилера па сложи и още един за другата линия за кухненските неща. Гледаи кабела да не е под стереопорчета. Има си кабелни канали за това. Не наставяй кабела и не си връзвай кабелите в бойлера щото тука един духа супата с тия гимнастики. Същия вдигна малко тарифите и дано този дето ще викнеш да не чете форума и да е разбрал за новите разценки. За да си сигурен в техника му поискай документ за правоспособност преди да се договорите за работа.
valentino76bs - майстор
вт юни 28, 2022 7:28 pmmiroki написа:
Ако имаш опция (щом сега ще прекарваш) пусни кабел само за бойлер и отделен за кухненските.
При мен контакти са 25 А, както и бойлер.
По стечение на обстоятелствата в къщата съм закачил към бойлера и пералня и съдомиялна и разклонител за микровълнова и кафемашина. Но там нещата обичайно не се засичат.
И сложих бойлер 2*1 кв, като се пуска на 1 и само вечер.
При възможност отдели всичко.
Иначе кабела за бойлера си е добре 4 мм2. Не, че и с 3 не става.
Ако слагаш и други неща и ще правиш разклонитела кутия, сметни всички уреди заедно за кабела.
Ето ти един калкулатор.

https://voteg-energy.com/services
Оффффф...
gecata1059 - специалист
Малко спам по темата. Баща ми си купи електрическа резачка за дърва с мощност 3800 W по табелка и кабел 2×0.75.Дължина на кабела около метър. По калкулаторите от нета излиза 1.5 кв. за същата мощност.
krasi92 - майстор
Я дай да го видим тоя змей.
Lutchezar - майстор
Авторът е първият ми известен, който заради цената се прехвърля от ТЕЦ на бойлер. Може да му е зверски скъпа топлата вода, не е казал къде живее, но...
Би ли споделил как го сметна че ще е по-евтино?
miroki - майстор
ср юни 29, 2022 7:11 pmLutchezar написа:
Авторът е първият ми известен, който заради цената се прехвърля от ТЕЦ на бойлер. Може да му е зверски скъпа топлата вода, не е казал къде живее, но...
Е значи аз съм вторият. И не сме само ние.
Дори не знам колко е сега кубикът. Последно беше 12 лв. за подгрев и +3 за водата. За спорни градуси. Около 50. Имаше дни се миеш само с топлата (поне жените). И сме стигали 5 кубика месечно вместо стандартни 3.
Когато беше 7 лв и аз ползвах. Но то не продължи повече от година. После се засича бойлерът и лесно се смята.
Shift - специалист
ср юни 29, 2022 7:11 pmLutchezar написа:
И аз се зачудих... Може и да излезнат равни сметките при някакви специфични обстоятелства,но при моето ползване съм поне с 50% далавера при вода от ТЕЦ. Да не говоря че има ситуации,при които наличието само на бойлер доста изнервя обстановката и само заради тях скоро не бих се върнал на бойлер ако имам възможност за ТЕЦ,пък дори и на ток да е по-евтино. Но всеки си решава за него.
moimoimoi - майстор
за да сгрееш бойлер 80 литра от 15 до 60 градуса ти трябва около 5,2 киловата електроенергия
т.е. за 1000 литра/ 1 кубик / са нужни 12,5 бойлера или 65 киловата електроенергия
при нощна тарифа от 0,14лева това са 9,1лева
при дневна тарифа от 0,24лева това са 15,6 лева

средно 13лева
струва ми се че няма кой знае каква далавера да се минава на бойлер,щото и той струва сега едни 300лева и ако изкара 10 години е добре

Тема "Какъв предпазител и кабел за бойлер 3kW?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: