Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
kobraltron - напреднал
Здравейте, всички!

Сблъсках се с един проблем, за който получавам доста разлини мнения.

След гръмотевична буря падна ДФЗ на кръга където е включена пералнята. Къщата е нова с 3 поводна инсталация и някоко ДФЗ на разлини кръгове. Този с пералнята има още миялна и още един кръг контакти (1 бушон за пералнята, един за миялната и един за контактите всички на 1 ДФЗ). Когато изключа пералнята от контакта и включа ДФЗто всичко си е чук - работи си без проблем, включвам и един конвектор в същия контакт - работи си. Включа ли щепсела на пералнята в друг контакт с друга ДФЗ в къщата - пак пада.
Викнах сервизен техник да погледне пералнята съответно и констатацията беше че пералнята работи а имам проблем със зануляването или заземяването в къщата. Това се констатира след като човека разкачи земята вътре в пералнята и я вклюи в контакта - пералнята тръгна. Предвид че нито един друг уред не създава проблеми и всички други кръгове си работят се усъмних и с помощта на приятел електротехник направихме следното - отворихме контакат и извадихме земята, след което поставихме мост от 0 към земя в контакта. Включваме щепсела и ДФЗ не пада разира се...но пада бушона на пералнята, главния на къщата и бушона не електромера на стълба на улицата!
В същия занулен контакат с моста си включвам и пускам други уреди без проблем.

Аз ли полудявам или си има проблем в пералнята?
kozl - майстор
Е кво излиза, че ти е чудно, че ДТЗ-то изпреварва предпазителите :?
kobraltron написа:
отворихме контакат и извадихме земята, след което поставихме мост от 0 към земя в контакта. Включваме щепсела и ДФЗ не пада разира се...но пада бушона на пералнята, главния на къщата и бушона не електромера на стълба на улицата!
kobraltron написа:
след като човека разкачи земята вътре в пералнята и я вклюи в контакта - пералнята тръгна.
А това означава късо в пералнята от фаза към корпус. След като сте елеминирали ДТЗ-то и сте занулили корпуса на пералнята АП реагирало иначе ДТЗ-то го изпреварва.
Бързина ве Кобра - тва е моето предположение.
Ама нека и спецовете да си впишат мненията, щот си мисла за да стане тва да не пада АП-то заедно с ДТЗ-то то требе по защитната верига да има некво по-големо съпротивление.

А от къде разкачи земята, от входящата букса ли?
krasi92 - майстор
На пералнята има един кондензатор дето влиза кабела в нея. Махни го и пробвай пак
infomar
Да не се е прецакало това ДТЗ, а другите да работят? Ако е пробила фазата, трябва да има фаза по металните и части когато работи.
kobraltron - напреднал
чет юни 02, 2022 5:31 pminfomar написа:
Да не се е прецакало това ДТЗ, а другите да работят? Ако е пробила фазата, трябва да има фаза по металните и части когато работи.
На същото ДТЗ има и миялна на щепсел - тя си бачка без проблем, също така ако включа друг уред на контакта на пералнята го няма проблема, а и пробвах пералнята на друг кръг с друго ДТЗ - пак пада и то.

Това което направих е да провера за връзки между земя/фаза/нула на пералнята - използвах мултиметър на прозвъняване при изключена пералня - има данни за връзка между нула и земя - и в щепсела и после в самата пералня. Стойностите са такива, че не се чува самия звуков сигнал, а се вижда само промяна на стойността. Същото при проверка на нула и металния корпус на пералнята.
Ще се опитам да я пробвам докато работи, но не знам доколко е безопасно, защото трябва да и откача земята

kozl, затова и направих теста със зануляването на контакта, бързината е от значение :) т.е. да потвърдя, че ДФЗто сработва и че проблема не е в заземяването но контакта или къщата. Просто оторизирания сервиз след преглед каза, че пералнята е супер, и че мога да си я ползвам като разкача земята и да си оправя контактите - нещо което не ми харесо определено, затова се опитвам да докажа някак, че има проблем в пералнята.
krasi92 написа:
На пералнята има един кондензатор дето влиза кабела в нея. Махни го и пробвай пак
Още е гаранционна и не съм сигурен дали няма да го повредя нещо, ако въобще го идентифцирам правилно :) Основно искам да определя дали проблема е в пералнята или в електроинсталацията.
zz_stefanov - майстор
В пералнята ти е проблема.
Тези електроуреди, когато ме няма и не се ползват, в къщата с въздушно захранване ги изключвам вече с двуполюсен ключ. Нулата ми обаче не е заземена повторно при мен. Не че и там не може нещо да прескочи, но шанса е значително по малък.
В твоята пералня се е появил пробив. Може да е в кабел, филтър, .....
krasi92 - майстор
Щом е гаранционна изчакай да мине гаранцията и тогава я пипай.Ако си я купил скоро баси чакането. През дтз пада дтз. Без дтз пада бушона. Ясно е проблема че е в пералнята. Обърни се към оторизираният сервиз да я отремонтират. Каква марка е поне
kobraltron - напреднал
чет юни 02, 2022 9:07 pmkrasi92 написа:
Щом е гаранционна изчакай да мине гаранцията и тогава я пипай.Ако си я купил скоро баси чакането. През дтз пада дтз. Без дтз пада бушона. Ясно е проблема че е в пералнята. Обърни се към оторизираният сервиз да я отремонтират. Каква марка е поне
Остава около година, звънях на оторизирания сервиз, и оттам ми казаха, че вече е издадено становище че пералнята работи от техен специалист и трябва да си оправя контактите. Държаха се доста грубо и ми казаха, че няма какво да направят, след ядосано подвикване и нагрубяване по мой адрес (докато се опитвах да обясня , че след консултация с друг електротехник това становище не е точно и как да процедираме при наличие на различни мнения) ми затвориха телефона. Страхотен разговор беше, клиентско обслужване на макс, при това от отдела за рекламации и жалби :D. Утре ще дойде електротехника на фирмата, която изгради къщата, за да провери инсталацията и да ми издаде документ, че нещата са наред и ще гоня сервиза. Голяма разправия стана.

Благодаря на всички за мненията и помощта. Ще пиша като имам резултат след посещението утре.

ПП. Нарочно не искам да назова фирмата или марката на пералнята, за да не подроня авторитета им и да причиня вреда на някого - грешки стават, просто в този случай отношението не ок.
mironcho - специалист
Приятел имаше сходен проблем. След разправията с местния сервиз, писа на производителя и от сервиза си свършиха работата, естествено не без "Ама ти що чак до Германия писа, знаеш ли как ни нахокаха"...
Успех!
preslav - майстор
Те по-горе са го казали и други, при така описаната ситуация проблемът е в пералнята. Дано електротехникът на фирмата изграждала инсталацията е въоръжен със сътветните прибори, а не само с мултицет. После приключваш с разговорите със сервиза и пишеш (има електронна форма) на КЗП - ще ти трябват копия на всички документи удостоверяващи покупката.

Тема "Проблем с пералня след гръмотевична буря" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: