Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Todorov99 - напреднал
Здравейте на всички! Предварително се извинявам за глупавия въпрос, но все пак една консултация преди да дойде майстор ... Имам два въпроса, ще се радвам да прочета мнения.

Става въпрос за сравнително нов бойлер Елдом (възраст не знам, защото сме под наем) , и до днес всичко работеше перфектно. Тъй като имам респект към бойлерите, поради сериозността им, когато става въпрос за повреда, имам навик преди къпане да го спирам, и после включа отново. Така направих и днес. Обикновено е нагласен малко след "ECO" , и съответно си загрява до трета червена точка. Днес обаче, когато го включих от външния ключ (откъдето и го спирам преди да вляза) лампата на бойлера не светна (само една е, на копчето няма друга). Поради това да не стане по-голяма беля, не съм го оставял, за да видя дали ще загрее (по индикация си беше както обикновено до третата), а и стрелката не беше паднала толкова. При ел. таблото всичко беше наред, предпазителят не беше паднал/изключил. Натиснах малкото копченце над шалтерите на предпазителя, съответно паднаха долу, след което ги вдигнах пак. Опитах да включа от външния ключ и видях, че лампата светна точно за секунда и угасна отново. Другото, което ми направи впечатление (снимка) е входа за студената вода, и по-специално там където се завива клапана, беше мокро, почистих с кърпа , но сълзенето продължава, макар и много слабо, дори едва забележимо. И тук следват двата въпроса: 1. Понеже 2 дни няма да ни има, а майстор очакваме в понеделник, изключил съм бойлера както от копчето на самото тяло, така и от външния ключ и предпазителя. Има ли някаква опасност все пак? 2. Представлява ли някаква опасност и това "сълзене от крана с предпазния клапан?

Благодаря, и поздрави!

Прикачен файл

20220616_223535.jpg

Прикачен файл

20220616_222500.jpg

Прикачен файл

20220616_211059.jpg

Прикачен файл

20220616_211043.jpg
Външен ключ
20220616_211043.jpg (74.69 KиБ) Видяна 2170 пъти
Последна промяна от Todorov99 на пет юни 17, 2022 9:25 am, променено общо 1 път.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
чет юни 16, 2022 10:37 pmTodorov99 написа:
...1. Понеже 2 дни няма да ни има, а майстор очакваме в понеделник, изключил съм бойлера както от копчето на самото тяло, така и от външния ключ и предпазителя. Има ли някаква опасност все пак? ...
Не
moimoimoi - майстор
бойлерното табло от което включваш и изключваш бойлера е скапан модел - вероятно се е прецакало и за това не ти работи бойлера,поне се сменя евтино е.
а това че имаш сълзене на вода от бойлера при студената вода не е добре
zz_stefanov - майстор
Според снимката сълзи от преди вентила. Сработва ДТЗ.
Най вероятно всичките електрики отдолу вече са мокри.
Под наем си, хазяинът да се оправя.
fbr - майстор
Хазаина ще оправя, а вече няма обществени бани, пък вече е топло.
kozl - майстор
пет юни 17, 2022 6:27 ammoimoimoi написа:
бойлерното табло от което включваш и изключваш бойлера е скапан модел - вероятно се е прецакало и за това не ти работи бойлера,поне се сменя евтино е.
а това че имаш сълзене на вода от бойлера при студената вода не е добре
+1.
Аз съм с такова, само че + контакт. 2 пъти сменяно до сега. Чупят се пластмасовите елементи от механиката дето натискат контактните пластини и те не дават контакт.
Todorov99 - напреднал
Тази сутрин видях, че и откъм връзката за топлата вода е същото положение.

Прикачен файл

20220617_083141.jpg
schuldiner - майстор
Бойлер елдом на месец /дори бях пускал преди време тема колко са скапани, ама да докажа, че не робувам на предразсъдъци/ - работи 24 часа и изключи. Студената вода прокапа веднага, топлата - след три дни. "Фабричният клапан" не проработи нормално, сложих стария.
Резбите на тръбите просто са много груби и като се поизшлайфат пасват задоволително. Обаче на студената си беше криво нарязана и така си остана.
Изключването се оказа най-баналното, термозащитата е сработила. Казаха ми, че отначало така правели, после се оправял??? Махнах капака, превключих ръчно и вече месец е добре.

ПП Ако течът е от груба повърхност на тръбите, след като ги загладиш да не забравиш да смениш и уплътненията на меките връзки. Че и целите връзки...
goran67 - специалист
Този миниатюрен теч може да е просто конденз.
Lutchezar - майстор
Изключен е бойлерът, пълен е със студена вода, топлата сте я източили. Нормално е да прокапе или да направи конденз. Температурни разширения.

При пускане на парно например, повечето водомери на топла вода прокапват леко например. Имам и наблюдения над 15 етажен блок с проблеми в инсталацията на топлата вода и чести спирания. Всеки път прокапват водомерите от температурните разлики.

Тема "Проблем с бойлер Елдом" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: