• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
tundrata93 - специалист
Здравейте може ли да се свърже директно фотореле за осветление на 10 етажен блок,без контактор.На релето пише 20А.В момента е подвързано през контактор но той взе често да залепва тъй като свети през цялата нощ.
MamaMy - майстор
Не пипай където не ти е работа! Както не разбираш може да сътвориш много бели. Викни си ел. техник и си плати за да стане както трябва. От такива икономии често много боли, а ако има и пострадали е много по-скъпо.
tundrata93 - специалист
съб юни 11, 2022 1:25 pmMamaMy написа:
Не пипай където не ти е работа! Както не разбираш може да сътвориш много бели. Викни си ел. техник и си плати за да стане както трябва. От такива икономии често много боли, а ако има и пострадали е много по-скъпо.
Благодаря за съвета само да подчертая че аз съм я изпълнил схемата преди 3 години драгими но първо смених реле,но сега ми прави проблеми контактора.
Lutchezar - майстор
Ами дай я тази схема, или сподели нещо повече. Няма как да знаем какво ти е в главата...
tundrata93 - специалист
съб юни 11, 2022 2:08 pmLutchezar написа:
Ами дай я тази схема, или сподели нещо повече. Няма как да знаем какво ти е в главата...
Пуснал съм захранване на фоторелето,когато се стъмни то пуска фаза на бобината на контактора и оттам той задейства оперативната верига/стълбищното осветление 10 етажа по 2 крушки на етаж лед 9 вата.Та въпросът ми е мога ли да ги вържа директно на фоторелето,както при някои стълбищни автомати не им трябва контактор
hidrazin - майстор
съб юни 11, 2022 1:59 pmtundrata93 написа:
... първо смених реле,но сега ми прави проблеми контактора.
Сега е наред да смениш контактора. Толкоз.
:partyman:
tundrata93 - специалист
съб юни 11, 2022 3:03 pmhidrazin написа:
Ясно разбрах това се искаше
moimoimoi - майстор
съб юни 11, 2022 1:13 pmtundrata93 написа:
Здравейте може ли да се свърже директно фотореле за осветление на 10 етажен блок,без контактор.На релето пише 20А.В момента е подвързано през контактор но той взе често да залепва тъй като свети през цялата нощ.
не разбрах какъв е проблема!
на фоторелето това му е работата-да включи осветлението като се стъмни и да свети цяла вечер докато не стане светло
iliya_i - майстор
tundrata93 написа:
съб юни 11, 2022 3:03 pmhidrazin написа:
Ясно разбрах това се искаше
съб юни 11, 2022 1:13 pmtundrata93 написа:
В момента е подвързано през контактор но той взе често да залепва тъй като свети през цялата нощ.
Аз пък по този признак не бих сменил контактора.
Фоторелето включва лампите, когато се стъмни. А кой ги изключва?
Ако е изгрева на слънцето ще светят до сутринта.

Залепнал контактор означава да остане включен, когато на бобината му няма напрежение. Проверихте ли?
Ако контактора е залегнал, лампите щяха да светят не само цяла нощ, но и цял ден.
galin56 - специалист
Мда , първо за максимална консумация от 200 вата този контактор ти е напълно излишен в схемата. И второ наистина е интересно (както им е направило впечатление на съфорумците) какво ги гаси лампите. Обикновено след фоторелето се връзва стълбищен автомат(реле за време) или сензори за движение. При първия вариант осветлението се задейства за определено време от ключовете на лампите, при втория от движение във входа. Та хубаво е да го разясниш това и да се провери защото иначе ще смениш безсмислено работещ контактор.
  • 1
  • 2

Тема "Фотореле" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: