• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
chapara - майстор
Здравейте, да попита и аз нещо. Ще се подменя ел.инсталация на селска къща, моя. В къщата, понеже е на края на гората, се появяват нежелани ,,наематели", като мишки, белки, съсели и дори невестулки. Борбата е безмилостно жестока, но с неравен превъзход от моя страна.
Та въпроса ми към специалисти и патили е какви мерки да предприема: кабели, тръби и др.

Същия въпрос стои към последващо прокарване на ВиК.
Като идеи, колкото повече, толкова по добре😊
hidrazin - майстор
пет юни 10, 2022 3:45 pmchapara написа:
...какви мерки да предприема: кабели, тръби и др.
За кабелите - но само там където е нужно.
Например където кабелите вървят в апартаментите на мишките - зад гипскартона или през открити площи по тавани, мазета, навеси...
Ако кабелите са под мазилка (мостови) или гофре в мазилка, то не е необходима защита.
По мои си наблюдения не съм срещал нагризана изолация на кабели в гофрирани тръби 32мм и надолу.
Намирал съм при 40мм и нагоре.
:partyman:
zz_stefanov - майстор
Имах същите притеснения от съсели и белки. Нямах нагризано, но не ми допадаше самата инсталация. При мен инсталацията беше хвърлена над гредореда. Нямам гипскартон по стените. Просто е прокарах наново в мазилката.
Осветлението няма да се хареса на много хора, то е стенно с по четири лампи на стая, за да не се усещат сенките.
Lutchezar - майстор
Кабели със изолация на соева основа се използват в автомобилите. Само те привличат гризачите. В къща близо до гората е достатъчно да бъдат изолирани всички връзки и да нямат достъп животните до тях.
miroki - майстор
пет юни 10, 2022 10:44 pmzz_stefanov написа:
...При мен инсталацията беше хвърлена над гредореда. Нямам гипскартон по стените. Просто е прокарах наново в мазилката.
На старите къщи, такава инсталация над гредореда обичайно е в едни метално хартиени тръби. Не знам как се казват. И са сравнително безопасни. Нещо като навит картон върху кабела и отгоре навита ламарина. Но кабела не е мостови.
Аз моите за това ги оставих така. От 40+ години си е така. Има плъхоци понякога по тавана (капаците са отворени) и няма ядове. Дано и да няма.
Andri01 - майстор
" Бергманови" тръби. Имаше и такива с метал отвънка. Пропити с някакъв химикал,като траверсите.
chapara - майстор
Достъпа няма сигурност да го огранича. Сега са в Бергманови тръби, но новите кабели ще са повече и... До сега не съм имал ядове, но знае ли се :?
chapara - майстор
hidrazin написа:
За кабелите - но само там където е нужно.
Май това ще е в таванската част. Картони не си и помислям да слагам. Не зная фибрана как го понасят, но и той май не е подходящ за разни видове дейности?
Lutchezar - майстор
Не схващам, все едно се чудиш с какво ще ги храниш!
Сподели какво си решил да правиш с какви материали, и ако някой знае нещо по въпроса ще сподели. Засега се разбрахме че кабелите не ги интересуват по принцип и хубаво да няма оголени жици никъде.
Давай нататък.
chapara - майстор
съб юни 11, 2022 2:12 pmLutchezar написа:
Не схващам, все едно се чудиш с какво ще ги храниш!
Сподели какво си решил да правиш с какви материали, и ако някой знае нещо по въпроса ще сподели. Засега се разбрахме че кабелите не ги интересуват по принцип и хубаво да няма оголени жици никъде.
Давай нататък.
Ще го прави приятел колега ел.техник. Аз обратно на повечето българи искам да е барнато, без значение цената. А бе да си вържа гащите😁🙄Всичко ще си е в кутии и отделни кръгове.
Ваго-Маго връзки. Бушонни табла за двата етажа + централно. Не искам ако ме пожали за някой лев матеряли да се ядосвам после. Сондирам мнение😎
  • 1
  • 2

Тема "Кабели и гризачи." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: