Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
TiratroN - специалист
Здравейте! Купих си от алиекспрес една помпа за въздух, която смятам да използвам когато пренасям рибки , които са много чувствителни към липса на въздух. Помпата е електродвигател , който посредством специфична система помпи въздуха чрез три гумени ... вендузки и съответните клапанчета. Предаването на движението е идентично при това на автомобилните компресори за климатиците, само дето там са бутала, а тук обикновени гумени вендузки (е не се сещам по-точна дума). Но това не е толкова важно.
И понеже идеята е че се захранва със 5 волта от powerbank (което е добре понеже не се налага допълнително да се занимава човек с батерии), паралелно на електродвигателя е свързан резистор около 50 ома.
Във клиповете се обяснява, че това е направено за да не се получава проблем при някои smart powerbank, които не биха започнали да подават напрежение при свързване на консуматор, който черпи прекалено нисък ток. Реално заради този резистор, в цялост това устройство черпи повече ток и премахването му ще добави много работно време докато powerbank-a се разреди.
И тук ми е въпроса.
Понеже не им вярвам много , да не се окаже че резистора е там понеже напълно индукционния товар е вреден за powerbanka-a?
А можеше да сложат поне един кондензатор да обира пика при изключване на двигателя.
Очаквам отговори и коментари.
velas - специалист
Помпата може ли да работи на 6V DC?
TiratroN - специалист
Powerbank-а дава 5 V. Помпата работи много добре, даже вече ми свърши работа като пренасях една кофа рибки. На 5 волта е доста тиха.
barakuda - специалист
Ами махни резистора и виж дали ше работи,а може да сложиш кондензатор.Предполагам помпата е с моторче.
petromaniq66 - специалист
50 ома на 5V са нищо в сравнение с тези на двигателчето. Не си играй! Няма да постигнеш нищо даже и да работи без резистор.
Lisko - майстор
Сложи ключе или (нормално отворено) бутонче последователно на резистора.
При подаване на напрежение от банката резистора е включен. След като помпата тръгне, резистора се изключва. Елементарно, лесно, евтино и не знам защо никой не го е написал преди мен.

Това е ако искаш да работи универсално със всякакви пауърбанки. Ако те интересува само с твоята - първо теглиш една молитва, после разпояваш единия край на резистора за проба. Работи ли - проблема е решен. (както вече Баракуда ти е писал). Ако не работи - минаваш на моя вариант - хем вече си разпоил единия край - точно там запояваш жиците на ключето. :)
hidrazin - майстор
Нищо да не бара.
:partyman:

Тема "Въпрос за powerbank и електродвигател" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: