• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте,
Опитвам се да си спестя 187лв преобразувател на напрежение, затова ето и въпроса. Имам хладилник закупен извън европейския пазар, който работи на 120V. Досега ползвах преобразовател на напрежението от 240 на 120 волта с мощност 2000W, но се налага да го преместя на нов уред. Имам друг такъв с мощност 1000W, но изниква въпроса дали ще е достатъчен и какво би последвало, ако не е? Хладилника (по табелата му) е 6А, което умножено по 115V (пак по табелата му) прави максимална консумация от 690W. Проблемът е с т.н. пусков ток, който според доста мнения не е включен в мощността отбелязана на табелата на вратата на хладилника и е по-висок от нея, според самия вид комресор. На лепенката на самия компресор този пусков ток е обозначен с LRA (locked rotor amps). На моя е отбелязано LRA 12.37 т.е. пусков ток 12.37А или 1400W (12A x 115V). Това, макар и за много кратко време, при всяко включване на мотора превишава мощността на преобразователя на напрежението. Някъде чета мнения, че би следвало да се водя единствено от написаното на табелата на хладилника. Моля, за квалифицирано мнение. Иначе, магазина е близо, знам. Благодаря.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
съб мар 22, 2025 12:48 pmAlex Davidoff написа:
Моля, за квалифицирано мнение
Успех!
iliya_i - майстор
Този "преобразувател" на напрежение има ли си вид, марка, модел или те нямат значение според теб?
И на какви честоти са? Преобразува ли честотата от 50 на 60 Hz или е обикновен трансформатор, примерно такъв?
lyubohar - майстор
съб мар 22, 2025 1:11 pmn_a написа:
Успех!
Точно с какво бяхте полезна на питащия?!
15326 мнения.99% безмислени!
Няма ли правоимащите да вземат отношение!?
Целият форум пълен с нейните безмислени постове!
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
съб мар 22, 2025 4:26 pmlyubohar написа:
съб мар 22, 2025 1:11 pmn_a написа:
Успех!
15326 мнения.99% безмислени!
Целият форум пълен с нейните безмислени постове!
99% от Вашите мнения са точно като цитираното
А че не усещате сарказъм и ирония е ясно
съб мар 22, 2025 3:48 pmiliya_i написа:
Този "преобразувател" на напрежение има ли си вид, марка, модел или те нямат значение според теб?
И на какви честоти са? Преобразува ли честотата от 50 на 60 Hz или е обикновен трансформатор, примерно такъв?
Не, няма значение нито марката, нито модела, нито цвета му. Има значение мощността му и изходните данни на хладилника повече от подробно описани. Да, преобразува 50-60Hz и обратно. Има в вградена защита за претоварване и прегряване. Черен на цвят, има вход за 120/240V според това на кой континент се използва. Три перални, два хладилника, 4 телевизора и куп друга техника вече 14 години работят нон-стоп включени по този начин. Остана един 1000W и искам да го оползотворя. Въпросът ми е повече от любопитство към стартовия ток на хладилниците, отколкото да си решавам някакъв страхотен проблем.
hidrazin - майстор
Имам друг такъв с мощност 1000W, но изниква въпроса дали ще е достатъчен ...
Слагай смело и пробвай. Най-много да не тръгне. А ако изгори компресора - значи е бил пълен боклук без защити.
По принцип не е желателно в ЕС и в частност БГ да се домъкват разни недоразумения на 120V от разни бананови държави.
Компромис бих направил само за климатици от Япония ама те са на 100V а не на 120...
То самата идея да си мъкнеш хладилник от Никарагуа, Пуерто Рико, Еквадор ... е "леко" безумна.
... или е обикновен трансформатор, ...
То за 187 леФа и 2kW няма какво да е друго освен трансформатор... :shock: :?
Дай ся да видим ТИ с какво беше полезен на питащия...
Гледам, гледам, гледам ... и. Виждам едно голямо НИЩО.
(освен спама де)
Явно не защото партийния секретар е на някой от пленумите на КППС.
Пък заместника му е на Международната асамблея „Знаме на мира“. :-D
:partyman:
И няма нужда да слагате "преобразовател" в кавички, защото модерната за вас дума КОНВЕРТОР означава, преведено от английски, точно ПРЕОБРАЗУВАТЕЛ.
съб мар 22, 2025 8:39 pmhidrazin написа:
Имам друг такъв с мощност 1000W, но изниква въпроса дали ще е достатъчен ...
Слагай смело и пробвай. Най-много да не тръгне. А ако изгори компресора - значи е бил пълен боклук без защити.
По принцип не е желателно в ЕС и в частност БГ да се домъкват разни недоразумения на 120V от разни бананови държави.
Компромис бих направил само за климатици от Япония ама те са на 100V а не на 120...
То самата идея да си мъкнеш хладилник от Никарагуа, Пуерто Рико, Еквадор ... е "леко" безумна.
... или е обикновен трансформатор, ...
То за 187 леФа и 2kW няма какво да е друго освен трансформатор... :shock: :?
Дай ся да видим ТИ с какво беше полезен на питащия...
Гледам, гледам, гледам ... и. Виждам едно голямо НИЩО.
(освен спама де)
Явно не защото партийния секретар е на някой от пленумите на КППС.
Пък заместника му е на Международната асамблея „Знаме на мира“. :-D
:partyman:
Ако САЩ са бананова република и LG произведен за Северна Америка с капацитет и полезен обем с около 30% по-голям от най-големия възможен за Европа и съдържание на метал с около 80% повече от пастмасовите локални модели е недорзумение (както и всичките ми други уреди) значи съм си донесъл...пълни боклуци които работят безупречно вече 14 години докато съседите ми са на 4 хладилник и 3 пералня евро топ качество. Хора, въпроса ми беше за пусков ток на компресор, не кой какви марки и уреди харесва.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
съб мар 22, 2025 8:48 pmAlex Davidoff написа:
...
Ако ...
Плюеш единствения квалифициран... та, ще се окажа права в иронията, уви
  • 1
  • 2

Тема "Пусков ток при хладилник" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: