Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте,

Искам да сменя ел. инсталацията в панелно жилище, да се пуснат нови кабели, нови кръгове за кухня, бойлер и т.н. Кабелите за осветлението няма да се подменят, само на места ще се прокопаят канали с фреза за канали, за да се удължат кабелите за нови места за лампи (по предложение на ел.техника)

Първоначално мислех просто да се пуснат нови мостови кабели в кабелните улеи по пода на мястото на старите и да се ползват от по-съвременните панелни контакти, за външен монтаж, които играят ролята на разклонителни кутии, за да няма къртене навсякъде, но ел.техникът предложи друг вариант.

Тъй като няма да се слага гипсокартон по тавана или стените, където да минават кабелите, предложението на ел. техника е след като новите мостови кабели се пуснат в старите кабелни канали по пода:

1. Да се изкопаят вертикални канали и да се вкопаят конзолните кутии.
2. Да няма разклонителни кутии под/над контактите, а връзките да са в пода и после да се покрият от замазката.

Четох, че копаенето в панела за разклонителни кутии и конзоли не е препоръчително. Затова първо се бях спрял на панелните контакти.

Сега обмислям вариантът, който ел техникът ми предложи, но четох, че връзки под замазка не са препоръчителни. Представям си, че ако някоя връзка се прецака трябва да св кърти пода, за да се оправи. Затова и се бях насочил към панелните контакти, защото там има лесен достъп до връзките. Какво е вашето мнение?

Какво ви е мнението също като цяло за вкопаването в панела? Знам, че се прави масово, но все пак отслабва ли конструктивната цялост? Ел. техникът ми каза, че ще попада често на арматура и ще я реже, но това не било проблем, защото била тънка и не правела нищо? Свалил съм тапетите до гол панел и на доста места се виждаше лека ръжда по мазилката на панела. Като леко разкрих видях, че това е тънката арматура, тя е буквално на места на милиметри от повърхността. Като се ползва фреза за канали и после се копае за конзолите, тази арматура ще се среже. Това ме притеснява.

Четох и за вариант връзките да са зад контактите в дълбоки конзоли, но това означава още повече копаене.
Не се опитвам да спестя пари за копаенето, а се притеснявам дали това копаене няма да отслаби панела, на места примерно зад телевизори става въпрос за 4-5 конзоли, ако искаш да сложиш 2-3 контакта+коаксиал и розетка за лан. Тъй като са свалени касите виждам дебелината на панела и тя е 14см на носещите стени (и 6 на преградните). Като направиш по 5см дупки за конзоли, на вътрешните стени и от двете страни си мисля, че става сериозно подсичане на панела.

Как бихте препоръчали да подходя със смяната на ел.инсталацията?
Пак споменавам няма да има окачен таван или гипсокартон по стените.
Искаше ми се да има контакти на места на по-удобна височина, също над нощните шкафчета, да се пуснат кабели за интернет и телевизия, а това няма да е възможно с панелните контакти, затова обмислям другия вариант. И все пак, ако с това къртене мога да създам предпоставки за беля в бъдеще, ще се откажа и ще си сложа панелните контакти.

Прикачен файл

29856964-8D65-4B5D-B97E-F021491C59CD.jpeg
antonioven - специалист
Аз правих такъв ремонт през 2018. Положих тръби и кабел ПВ-А2, част от каналите са в пода, част в стените. Къртих с перфоратор. Голяма хамалогия, сега не бих се захванал с това. Тези повърхностните железа рядко ги рязах, просто копах по-дълбоки канали, и тръбите под арматурата. Няма разклонителни кутии. Две конзолни едната с изрязанодъно, една върху друга, и връзките зад контактите.

viewtopic.php?f=11&t=57982
krasi92 - майстор
Щом някой се е навил да копае бетона и не те притеснява цената за тази услуга действай смело. Разклонителни кутии долу ниско не пречат и можеш да ги скриеш със шпакловката. Ако слагаш гофрета мостовака няма място там.
Lutchezar - майстор
Хубаво е да нямаш връзки в пода, няма ненаводнявана панелка, така докато съхне поне ще имаш ток.

Тема "Смяна на ел. инсталация на Панелен апартамент_изпълнение" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: