• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
gunoff - специалист
Здравейте,
Ей сега го установих - щерката си слагаше дрехите за пране в пералнята и се дръпна стреснато. Проверих с ръка - нищо. Събух си пантофите и ме цапна и мен. Замерих с фазомера и светна. На този кръг имам и готварска печка ( подобна на Раховец ),след като я включих в контакта и замерих няма нищо.
Пералнята е Crown и като всяка друга е постоянно свързана към мрежата.
Инсталацията е двужилна.
Помагайте !
vankata - напреднал
Занули си контакта,в който е включена пералнята.Ако има повреда,ще изключва бушона,тогава търси техник за пералнята
gunoff - специалист
vankata написа:
Занули си контакта,в който е включена пералнята.Ако има повреда,ще изключва бушона,тогава търси техник за пералнята
Ам преди по-малко от месец собственоръчно го занулих, но сега се сещам , че използвах лустер клеми и е възможно да са се поразхлабили/скъсали ( няма контакт защото разстоянието е твърде малко )
Palawnik - специалист
Зануляването на контакта няма да оправи нещата. Най добре колкото се може по-бързо повикай майстор или закарай пералнята на при него. Това е доста опасно !!!
Trifun - специалист
Временно може да решиш проблема и по друг начин :
1. Изваждаш щепсела от контакта.
2. Завърташ го на 180 градуса и го пъхаш пак в контакта.
3. Допираш пак фазомера до корпуса и проверяваш дали свети.
gunoff - специалист
Trifun написа:
Временно може да решиш проблема и по друг начин :
1. Изваждаш щепсела от контакта.
2. Завърташ го на 180 градуса и го пъхаш пак в контакта.
3. Допираш пак фазомера до корпуса и проверяваш дали свети.
Няма щепсел. Връзката между пералнята и мрежата е твърда - посредством устер клеми ( и за кутия за твърда връзка няма място ).
Утре ще си проверя връзките и ако всичко е наред би трябвало да се провери и самата пералня. Тя е гаранционна (...май, и това трябва да се провери ) и при тези условия ако проблема е в нея ще се вика техник. Така ги виждам нещата.
Justy - майстор
А имаш ли фаза на корпуса ? Често се разхлабва и пада заземителното кабелче между корпуса и капака. Преди години имаше и смъртни случаи. Значи :
- свали бушона на кръга, където е пералнята
- обърни я и свали задния капак
- завий бушона
- започни с фазомер / по добре с пробна лампа / да мериш състоянието на корпус, капак, барабан
Възможен е пробив в някое съоръжение, включително датчик за ниво или температура. Те също комутират фаза. Изследвай внимателно външния барабан - по него са накичени всички датчици. По метода на елиминирането - разкачаш един по един и мериш. Провери целия блок - барабан - двигател - той трябва да е заземен целия. Ако не можеш да направиш тези проверки наистина викай сервиз - да не стане беля.
emil_v r - майстор
Послушай Трифун :o . 100% не ти е заземен корпусът . На входът на пералнята има един противосмут. филтър , той създава този ефект , около 110В на корпус . Ако не можеш да изпълниш съвета на Трифун , значи не разбираш достатъчно да бъркаш там . ПОМНИ- секунда невнимание-цел живот мъртъв! :angel:
galin.com - специалист
Помисли преди да я занесеш на сервиз за да не ти го откажат. Производителя препоръчва да се използва оригиналния кабел ако не се лъжа, а ти при положение че си свързал с клеми си срязал щепсела и удължил вероятно. Ако се окаже проблема в пералнята а не в свързването възстанови свързването със щепсел. Ако има фаза само по барабана, но не и по външния корпус, вероятно е някъкво реле или датчик за вода, температура или каквото и да е там което офазява през консуматор или още по-лошо преди него.
Странно как остава включен елемент при отворен люк ? Освен да е повреден самия прекъсвач на вратата ?
Justy - майстор
Странно как остава включен елемент при отворен люк ? Освен да е повреден самия прекъсвач на вратата ?

Виждал съм откачени в сервиз кабели на датчика на вратата. На програматора е сложено мостче. А ти се оправяй - само да ти хрумне да отвориш вратата при пълен барабан :shock:
  • 1
  • 2

Тема "Барабана на пералнята е офазен...?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: