Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
prasse - специалист
Здравейте,

В един от документите на фирма Schneider Electric - Ръководство за електрически уредби в глава Е, озаглавена „Електроразпределение НН“ (Electrical Switchgear Chapter E) има фигура, отразяваща свързването по система TN-C, където PEN-проводникът е свързан първо към корпуса на устройството и след това има мост към нулевата клема на товара.

В обяснителната записка към схемата на свързване TN-C има следния текст (COPY/PASTE от ръководството):
- Предупреждение: В схемата TN-С функцията „защитен проводник” е с приоритет
пред „неутралната функция”. В частност PEN проводника трябва винаги да
бъде свързан към заземителната клема на товара.

Въпросите ми са:
- при зануляване на контактите къде е правилно да се свърже PEN-проводникът - първо на защитната клема и после мостче към нулата на контакта или обратното - първо на нулата и после на защитната клема?

- при зануляване на бойлер къде е правилно да се свърже PEN-проводникът - първо на корпуса на бойлера и после мостче към нулевата клема на бойлера или обратното - първо на нулата и после на корпуса?

Питам, защото АБСОЛЮТНО НИКЪДЕ (поне засега) не съм виждал свързването което описват Schneider Electric, а само нашенския вариант. Има си логика, защитата да е с приоритет и господата от Schneider Electric ненапразно го описват точно по този начин.

Моля за мнения!
съб фев 11, 2023 8:27 pmAndri01 написа:
Първо на корпуса!!!
Ти на борда ли повръща първо или в галюна?
Andri01 - майстор
Колкото и да ти е чудно- НИКОГА не съм повръщал!! Въпросна организъм и психика. За сухоземните плъхове е друго. Те го правят навсякъде ,даже и по форумите!! :lol:
petromaniq66 - специалист
Дали кокошката е преди яйцето :-D
chapara - майстор
съб фев 11, 2023 11:30 pmpetromaniq66 написа:
Дали кокошката е преди яйцето :-D
Много умно, като за лаици, но по някога попадат на мушката ми.
Благодаря, помня като слон✋😁
B0bi - специалист
Чапар, приятелю, лепи си плочки. Образованието не е фактор. Сори! Между да те "удари ток" и "да те хване ток," има една тънка жизнено важна разлика. Само малцината преживели второто имат думата. Какво, нещо, приоритетно ще бъде свързано еди-къде си, на кого ще му се размине е въпрос много на късмет. Простичко е: никога, за нищо, няма 100% гаранция!
petromaniq66 - специалист
Зануляването или го има или не. Няма първо, второ...третото е да заземиш корпуса на уреда през себеси.
Как сме живяли толкова години?! В риск, как да е друго?!
Не съм попадал на контакт, където да е нужно мостче. Старите са ясни- минава през нулевата, продължава още малко до защитната.
На някои има пластинка на защитната, която се криви към работната и с една жица, през едно бол'че- два заека.
Бойлерите са друга бира, но и там драмите са били заради правителството.
Комшиите, след като не успяха да ме изобличат в кражба на вода (съседни къщи, крада от тях!!!), след бригадата от ВиК ми пратиха и от енергото. Биел ги ток на миФката.
Спеца мери- шири, отвори капака на бойлера, сряза защитното и си уйде. После аз си го вързах отново.
Възможно е да пиша от някакво друго измерение, в паралелна реалност, но за това трябва да обяснят от Шнайдерът.

Тема "Защитно зануляване в двупроводна инсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: