• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hkrachunov - напреднал
Здравейте, преди да задам въпроса да уточня, няма аз да си го връзвам ще извикам техник и на втори възможен въпрос защо се занимаваш, то той човека ще знае....Ами при ремонта на апартамента установих, че много майстори и техници НЕ не знаят. Та целта ми е аз да знам какво прави той.

Та към въпроса. В процес съм на реставрация на стара къща. Въпросната къща има вече активен гръмоотвод (където четох и ако съм разбрал правилно един документ на Schneider, има значение за отводителя дали сградата има/няма гръмоотвод).
Има и направено заземяване за ел. таблото и сега същината на въпроса. Фирмата която ми слага тези неща препоръча да си сложа "аресторна защита" или както разбрах от гугъла катодет отводител.
Тези които гледам в момента са:

КАТОДЕН ОТВОДИТЕЛ A9L15586 iPF65 3P+N 65kA ТИП 2
https://www.tmt-elkom.com/katoden-otvoditel-a9l15586
и
КАТОДЕН ОТВОДИТЕЛ A9L15688 iPF40 3P+N 40kA ТИП 2
https://www.tmt-elkom.com/katoden-otvoditel-a9l15688

Това което не разбирам е какво показва и какво трябва да търся (понеже оборудването аз ще си го купувам) е kA
пак според документа видях че за апартамент може да е 20kA докато за къща трябва да е 40 а за много скъпа и чувствителна техника. Също в друга тема тук viewtopic.php?t=57286 която намерих за катодни отводители беше, че ако няма предпазител се слага след главния АП и трябва да е по - бърз. Тук какво бихте препоръчали, като отново ще гледам да е на Schneider .

Благодаря предварително
DundyTheCroc - майстор
Така като гледам аз съм писал основно в другата тема :)
Дай малко повече подробности как е изградена инсталацията на къщата, как са разпределени фазите, има ли етажни табла и т.н.
hkrachunov - напреднал
Все още няма изградена, но понеже ток ще ми трябва и в процеса на ремонта, искам да се започне.
В момента в къщата е монофазен тока, но предвиждам да пусна трифазен.
Мисля да има две табла, т.е. отделно за всеки етаж.
Една фаза ще отиде за 2ри етаж, където ще са спални.
Другите две за долния, като едната ще е за силовите - фурна, котлони, бойлер.
Предвиждам да има климатици.
Друго което съм в процес на чудене е, едната фаза дали да не я запратя към външна постройка, която ще бъде нещо като лятна кухня. Но пък там няма да има кой знае какви консуматори, че да е на отделна фаза.
На въпроса как е изградена инсталацията - мога по - скоро да отговоря как смятам да бъде, защото нали както казах вече, още не е.
1. Отделни табла за всеки етаж за да не е твърде голяма навалица в таблото. До момента съществуващото табло е на 2ри етаж. Тоест от стълба кабелите влизат до 2ри етаж.
2.Разделението ще е:
  • осветление за целия етаж
  • Отделни предпазители за контактите на всяка стая с дефектно токова за всеки предпазител
  • Отделен бушон за всеки климатик
това са за горния етаж.
На долния където ще е и кухня и бойлер, ще има същите и допълнително
  • предпазител за всеки силов консуматор - печка, болйер и тн също с дефектно токова
На горния етаж са 3 стаи ще има баня и коридор.
На долния етаж е дневна, кухня баня и стая която ще се ползва за мазе.

Всички кабели ще са в гофре,
за осветление 1.5 квадрата
за контакти 2.5
за силовите по 4 квадрата
Магистралните (или както се наричат, да ме извините ) мисля да са по 6кв.
От главното табло (където влиза от стълба) до другото, мисля да е с 10 квадрата или 16... не съм сигурен. Също така съм в чудене относно заземяването, дали всяко табло да не си отива с отделен проводник до шината или до главното табло да отива от шината а пък второто табло да се връзва към първото.

От стълба до къщата ще пусна 4 по 16 квадрата, както казах ще пускам трифазен. Електромера е изнесен на стълба отвън.
Има направена шина за заземяване за таблото, като се чудя колко квадрата кабел да бъде от таблото до шината, 16кв ??
DundyTheCroc - майстор
Тук работата стана сериозна, новата инсталация фирма ли ще я прави?
Ако да следва да направят и проект в който им казваш да включат катодните.
Големите консуматори на една фаза е лоша идея, освен това има котлони и фурни, позволяващи трифазно свързване.
Това какви ще са кабелите от стълба зависи каква ще ти е трифазната партида, провери цените какви са да не останеш неприятно изненадан.
Реално ще ползваш ли трифазни консуматори, та да ти трябва такава партида?
hkrachunov - напреднал
Трифазен консуматор не предвиждам да ползвам, а идеята за трифазен е - да не клекне инсталацията когато/ако се набримчат 100 неща.
За големите консуматори и на мен ми мина през главата в момента в който го писах.
Разводките по - скоро аз ще ги пускам, а цялостното връзване ще си извикам някой дето това се занимава. Основно нещата които питам е, да мога да го гледам в ръцете, защото преди години при ремонта на апартамента бяха осрали доста неща и аз пост факт минавах и констатирах проблемите та ги виках пак и пак да ги оправят. С къщата има доста неща, които не са ми на ясно и искам да съм максимално подготвен за да знам за какво да гледам.
Относно полагането на разводките, чета къде какво как се слагат - според изискваният. Та кашикската работамисля, че мога да я отметна. Вече навръзванията и тн ще е човек дето знае какво прави

п.п. Основното отопление предвиждам да е на камина с водна риза, но въпреки всичко искам да имам възможността да хвана и да пусна климатици/радиатори и да ми е спокойно
DundyTheCroc - майстор
А как е тока в селото като напрежение и наличност, предвиждаш ли някаква резервираност?
hkrachunov - напреднал
Още нямам отговор на този въпрос.
DundyTheCroc - майстор
Разузнай нещата, ако напрежението е стабилно и смяташ да слагаш климатици монофазна партида ще ти е достатъчна.
hkrachunov - напреднал
Имам приятели в селото и те са с климатици на моно фаза. Не са се оплаквали.
Иначе в момента е на 6kW, мисля да пусна 15 3фазен
hidrazin - майстор
пет яну 13, 2023 9:16 amhkrachunov написа:
... какво бихте препоръчали...
Силно препоръчвам да си намериш читав проектант по част ел.
Особено след последните бълнувания за трифазна партида 15kW.
Така както си тръгнал успешно и сигурно си се запътил към това което ти писах и в другата тема - "ще реализираш кочина".
И това сериозно и без никакъв майтап.
:partyman:
  • 1
  • 2

Тема "какъв Катодет отводител" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: