Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте,

Имам нужда от помощ за направата на удължител, за индустриален монофазен евро контакт 32A. Към момента планирам да е 15 метра, като номиналната мощност на консуматора е 7.5 kW. Четох във форума, смятах по формули, намерих няколко калкулатора онлайн но на различните места излиза различно сечение на необходимите проводници - медни, между 3х2.5 и 3х6 мм:
1. Какво е подпоходящото сечение? Едножилни или многожилни проводници? Медни, алуминиеви?
2. Ако избера по-голямо сечение (да речем 3х4мм) и реша да ползвам удължителя за контакт шуко (с някакъв преходник) с максимална номинална мощност 3.5 kW. Много ли ще е голяма загубата на напрежение, заради дължината на кабела и дебелината му? Най-общо казано, има ли смисъл да го ползвам за шуко, или е по-редно да си направя втори удължител с по-малък кабел само за шуко?

Благодаря :)
Jacomo - специалист
съб яну 07, 2023 9:59 pmbasicuser написа:
Здравейте,

Имам нужда от помощ за направата на удължител, за индустриален монофазен евро контакт 32A. Към момента планирам да е 15 метра, като номиналната мощност на консуматора е 7.5 kW. Четох във форума, смятах по формули, намерих няколко калкулатора онлайн но на различните места излиза различно сечение на необходимите проводници - медни, между 3х2.5 и 3х6 мм:
1. Какво е подпоходящото сечение? Едножилни или многожилни проводници? Медни, алуминиеви?
2. Ако избера по-голямо сечение (да речем 3х4мм) и реша да ползвам удължителя за контакт шуко (с някакъв преходник) с максимална номинална мощност 3.5 kW. Много ли ще е голяма загубата на напрежение, заради дължината на кабела и дебелината му? Най-общо казано, има ли смисъл да го ползвам за шуко, или е по-редно да си направя втори удължител с по-малък кабел само за шуко?

Благодаря :)
1. 3x6мм+, мед. Алумин още повече. Едножилен, че многожилния ще трябва да се кримпва, но пък държи повече ток. Но многожилния пък може да се навива лесно и да се прибира.
2. Ако ще се ползват едновременно 7.5 CEE и 3.5 kW шуко си пусни 2 кабела 3x6mm и 3x2.5mm с 2 предпазителя 32А и 16А или 1 кабел 3x10mm с 50А, още едно табло накрая с предпазители 32А и 16А.
Ако няма да се ползват едновременно - 1 кабел 3x6mm с 32А накрая с CEE и ползваш с преход CEE-шуко, когато потрябва с едно наум (без разклонители и др. консуматори), че шукото е макс 16А.

По-дебел кабел - по малък пад на напрежение.

За зареждане на електромобил ли е идеята?

За справка - при мен 3x6мм СВТ е топъл при 30A ток.
Благодаря, Jacomo.

Точно, така - става въпрос за зареждане на електромобил. Целта ми обаче е да имам само удържител, който да ползвам когато съм на път и не мога да паркирам близо до контакта. Спрях се на удължител за СЕЕ 32А, тъй като мобилната станция зарежда на макс 7.4 kW, и след това ще ползвам преходници за шуко, СЕЕ 16А и т.н. - каквото е небоходимо.

Значи в такъв случай ще действам с 3х6мм. Имам известни притеснения, че кабела ще е стане тежък(5-6 кг при около 350гр на метър) и труден за пренасяне и ползване, но това ще го видя в магазина. Ако е така ще мисля варианти - по-къс кабел или ще го направя за шуко на макс 16А и ще намаля сечението.
DundyTheCroc - майстор
Какъв едножилен, какъв алуминий за удължител, който ще се навива и развива, ще се влачи по земята, ще му минават коли отгоре и ще се ползва в студено време?
За 7.5 киловата 3х6мм2 ШКПТ (H07RN-F) или подобен.
Jacomo - специалист
Щом ще се носи, няма смисъл 6мм, надали ще намериш някъде по време на път такъв контакт CEE. Направи си удължител с кабел 3x2.5мм шуко-CEE, но зарядното на макс 16A.
radius - майстор
От опит, 3х4 кв.мм ШВПС на 7.7кВ проточен бойлер(резервното ми отопление на къщата :weedman: ) загрява според мен допустимо, не повече от 40°С.
Ако няма вероятност зарядната станция да пусне 10кВ, мисля че може спокойно да ползваш 4кв.мм.
Но щом е за електричка, вземи си 6кв.мм и то с гумен външен слой, едва ли пилиш стотинката.
Благодаря, на всички.

В крайна сметка по-добре ще е да го направя за 16А с 3x2.5мм. Наистина няма смисъл от 32А, удължителя ще е много тежък и труден за пренасяне, а реално в 95% от случаите няма да ми е нужен.

За домашното зареждане ще ползвам 32А, трифазен ток. Предполагам 5х4мм за 30ина метра кабел трябва да е достатъчно? (този няма да го правя сам :))
speka_rs - майстор
вт яну 10, 2023 9:42 ambasicuser написа:
Благодаря, на всички.

В крайна сметка по-добре ще е да го направя за 16А с 3x2.5мм. Наистина няма смисъл от 32А, удължителя ще е много тежък и труден за пренасяне, а реално в 95% от случаите няма да ми е нужен.

За домашното зареждане ще ползвам 32А, трифазен ток. Предполагам 5х4мм за 30ина метра кабел трябва да е достатъчно? (този няма да го правя сам :))
Ако се хващаш да направиш 3х2.5мм2, незнам какво те притеснява в 5х4мм2. Следиш си цветовете, затягаш добре. Мериш накрая със уред да не си объркал нещо.
krasi92 - майстор
За домашна трифазна монтажниците на зареждачката искат 5х6 NYY и башон 40а крива Б. Ако си захранваш ти станцията можеш да сложиш квот ти падне.

Тема "Монофазен удължител за евро контакт 32A (CEE 32A)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: