Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Velio - специалист
Имам много кратък въпрос:
-необходимо ли е до всички осветителни тела да отива 3 проводен кабел?
Justy - майстор
Осветителната инсталация ползва фаза и нула. Третия проводник - земя - се използва за заземяване корпусите на ел. уредите. Провери, обаче да не е предвидена девиаторна инсталация.
Velio - специалист
И още няколко въпросчета(ще използвам мостов кабел хванат с вар към тухлена стена, зад гипсокартон и вата):
- навсякъде ли, където ще имам прекъсвач за осветлението трябва да има разклонителна кутия
- защото си мисля нещо от рода на...3 проводния стига до разклонителната кутия, там се реже....2проводен стига да лампата...а 1проводен минава през ключа и отива на лампата....
- ако няма разклонителна кутия няма как да снаждам кабела...а пък като я има- ще се вижда...че я има :sad:
Някаква насока в тази посока?....другия вариант е да се цепи 3 проводния мостов кабел...
Justy - майстор
За инсталацията правиш канали между тухлите. Свързване без разклонителна кутиа е възможно - връзките ги прави на спойка и изолирай със самовулканизиращ изолирбанд - някъде надолу в темите го бяха показвали със снимки - намери ги :)
Velio - специалист
Благодаря за мненията! Ще погледна :-D
nikel - специалист
В крайна сметка трябва ли да е три жилен кабела за осветлението и защо?
krasiorocknroll - специалист
Не е задължително,но е по-добър вариант.По принцип и нулата и третия проводник отиват на едно и също място-земята.Въпреки че в някои държави цялата мрежа ниско напрежение е с трети /пети/ проводник -всеки ъглов и опъвателен стълб се заземява/при въздушно захранване/,прикабелно има аналогични мерки.Питам се де Киро на кирия?Ако можеш да си позволиш оскъпяването с трети проводник-направи го!
ELEMENTAL - специалист
Повече от не необходимо е.Едно зануляване си е напълно достатъчно.Дори при късо съединение потенциала на нулата не се дига на повече от 10-15 волта.15 волта нема и да ги усети даже човек :-D .
romanpm - майстор
Но ако има какво да се занулява , щото има и диелектрични осветителни тела на които няма къде да се монтира нула /земя /. :-D

Тема "Питане за 3 проводна инсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: