Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
naydenov.anton - специалист
Здравейте, по стечение на обстоятелствата ми се налага някак да свържа 10 автомобилни колони към домашен осилвател. Колоните, които имам инсталирани в тавана на помещение, което взех под наем са https://technostar.bg/product/avto-govo ... -45-w-nom/ но предишния наемател е откраднал усилвателя, който ги е захранвал. Колоните са през 2 метра една от друга и най-отдалечените 2 колони са на около 10 метра.

Молбата ми е да ме посъветвате, какво би било най- удачното свързване на тези колони, както и какъв усилвател на търся. Не се търси можтност или кой знае, какво качество. Ще се използват основно за фонова музика в заведение за хранене.

Благодаря предварително!
DundyTheCroc - майстор
Правиш пет групи от по две последователно вързани колони и търсиш някакъв ресивър 5 канален (или 5.1), който има функция за виртуален съраунд или както там му казват, т.е. при стерео вход да подава сигнал и на петте канала. Като групираш колоните гледаш да са близки една до друга, така ще получиш 5 зони и после като си играеш с баланси и регулиране предни-задни можеш да докараш различна сила на музиката в зоните според желанието на клиентите.
MamaMy - майстор
Тези усилватели 5.1 май изкарват ниски честоти само на един канал. На останалите са все среда и високи. Просто трябва да си поиграеш така да групираш говорителите, че резултатно да получаваш все 4 ома. Примерно три говорителя последователно правят 12 ома товар. Три такива групи в паралел правят пак 4 ома.
preslav - майстор
То ако само усивателя е откраднат, окабеляването си стои - търси се подходящ усилвател или се прави снимка на сегашното окабеляване и се разсъждава дали е читаво или някой си е връзвал жички.
torbalan - Дървен философ
Можеш да свържеш на две групи по пет тонколонки последователно. Хубаво е да гледаш плюс и минус....
После двете групи успоредно.
И така да ги закачиш на някакъв усилвател. Ще работи. Няма да е върха, но ще работи.

Друг вариант е 10 еднакви малки евтини усилвателя. Ще имаш възможност лесно да регулираш музиката в различните зони.
Детето - специалист
Аз бих минал към този вариант, но ще ти трябват познания и захранване.
Правил съм го много отдавна и става. Такава платка струва няколко лв.

Прикачен файл

Screenshot 2023-02-26 08.30.42.png
sts - специалист
Ако разбирате от НЧ техника проверете съществуващото
свързване на колоните.Запишете си как са групирани
колоните /паралелно и последователно/ и си пресметнете
изходното съпротивление.
Все пак който е свързвал колоните преди Вас е съгласувал
товара към изхода на неговия усилвател.
DundyTheCroc - майстор
нед фев 26, 2023 1:39 amMamaMy написа:
Тези усилватели 5.1 май изкарват ниски честоти само на един канал. На останалите са все среда и високи. Просто трябва да си поиграеш така да групираш говорителите, че резултатно да получаваш все 4 ома. Примерно три говорителя последователно правят 12 ома товар. Три такива групи в паралел правят пак 4 ома.
Ако иде реч за някакво евтино домашно кино е точно така, при истински ресивър имаш възможност да настройваш честотите на каналите, както и изцяло да спреш изхода на subwoofer.
Но да, трябва да се види как са вързани говорителите в момента, може вече да се групирани някак.
torbalan - Дървен философ
съб фев 25, 2023 8:37 pmnaydenov.anton написа:
...Ще се използват основно за фонова музика в заведение за хранене....
DundyTheCroc написа:
...
Ако иде реч за някакво евтино домашно кино е точно така, при истински ресивър имаш възможност да настройваш честотите на каналите, както и изцяло да спреш изхода на subwoofer.
...
Как мислиш, дали питащия се интересува от техника за десетина хиляди лева или ще предпочете да мине с нещо за стотина или по-малко?
DundyTheCroc - майстор
Има ресивъри в продавалниците за под 200 лева, които биха му свършили работа.

Тема "Свързване на 10 колони към усилвател" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: