• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Искам, при достигане на влага 90% в дадено помещение -22 кв м.Ел помпата от пералня подаваща вода от пласмасов бидон да спре.Какъв датчик да сложа към помпота?
PCL82 - майстор
Има специализирани чипове за влага. Модел точно не знам. Можеш да провериш в комет електроникс.

Класиката е конски косъм, който включва контакт. Друг прост датчик се прави от пластмасова трибичка с запушен край. В този край се слагат на един два милиметра един от друг два проводника. Тръбичката се натъпква с памук, а по нея се пробиват дупки. Така памукът поема влагата от въздуха и съпротивлението между двата проводника пада.

С един операционен усилвател и реле може да се направи схема, която да включи помпата.
hygro - майстор
[quote="PCL82":342me0oi]Класиката е конски косъм, който включва контакт.[/quote]
Не, косъмът от блондинка е най-добрия влагомер :) Без майтап... Явно блондинките са по-чувствителни :wink:

Виж тук http://www.tme.eu/bg/katalog/datczici-za-wlaga_100525/
lenko71 - специалист
Мисля че в случая става въпрос за влажност на почвата. Ако е така, два електрода на подходяща дълбочина и малко електроника ще свършат работа.
Trifun - специалист
hygro написа:
Не, косъмът от блондинка е най-добрия влагомер :) Без майтап... Явно блондинките са по-чувствителни :wink:

Мммм, а откъде трябва да е косъма - от горе или от долу ? :lol:
Btw, прерових целият сайт - никъде не видях да продават блондински косми :? :razz:
Junak - майстор
Туй ми прилича на гъбарник. Има такива датчици, и пак са с косми и механична контактна система. Утре ще видя за фирмата
LazarGanev - "Велик майстор"
Trifun написа:
hygro написа:

Мммм, а откъде трябва да е косъма - от горе или от долу ? :lol:
Btw, прерових целият сайт - никъде не видях да продават блондински косми :? :razz:
Космите от долу по-добре усещат влагата, даже някои са постоянно във влага :-D
hygro - майстор
Trifun написа:
Е, точно затова трябва винаги да си имаш по една блондинка подръка :yes:

Ако тази система трябва да управлява някакъв овлажнител, няма да стане така - докато датчикът реагира, бидонът ще се е изпразнил... бидонът казах :evil:
denuchi - специалист
предполагам че едно такова нещо може и да ти свърши работа.
hygro написа:
Trifun написа:
Е, точно затова трябва винаги да си имаш по една блондинка подръка :yes:

Ако тази система трябва да управлява някакъв овлажнител, няма да стане така - докато датчикът реагира, бидонът ще се е изпразнил... бидонът казах :evil:
Прав си !мисля да сложа ел.помпа към кладениц,която да захранва минаващ през стаята на няколко места маркуч за капково напояване,който да връща излишната вода през умалител в края на маркуча пак в кладенеца .Но пак помпата трябва да я прекъсва датчик за влага или за време!?
  • 1
  • 2

Тема "датчик" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: