Съединявам силови кабели със спойка (2.5 мм2 за контакти и ключове) и ме интересува дали това е по-добрата свръзка от лустерклемите или легендарното усукване на проводниците?
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
borkata3000
- специалист
30 мнения в "Спойката ли е най-добрата свръзка?"
shotik
- майстор
Спойката е по добра ,защото залива кабелите и не се окислява,иначе след години и ако има и влага усукването се окислява и има по големо съпротивление и може да се стигне до нагряване на мястото и да се получат неприятни инциденти,затова както пише и колегата преди мен-заливай и не икономисвай ,за да си спокоен.
manolito
- специалист
Ако някой е виждал да се ползва припой по инсталациите на новите сгради..........ще се съглася с вас
Аз самият съм правил ел. инсталация на 5 етажна сграда с два входа и никъде в документацията не пише такива глупости! Но може инжинерите проектанти да не разбират много от тия неща. 

borkata3000
- специалист
manolito написа:Ако някой е виждал да се ползва припой по инсталациите на новите сгради..........ще се съглася с васВ голям мащаб кой ти мисли за след време. Аз имам предвид направата на качествена свръзка, а не на някаква свръзка с усукване и изолирбанд.Аз самият съм правил ел. инсталация на 5 етажна сграда с два входа и никъде в документацията не пише такива глупости! Но може инжинерите проектанти да не разбират много от тия неща.
Благодаря за съветите.
Palawnik
- специалист
Нямам идея защо започвате нова тема след като половин година се писа какво ли не по тази тема
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=819
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=819
engineer
- специалист
1. Спойката при ток по-голям от 3-5 А не е за предпочитане, защото след време също се окислява, особено във влажно помещение или в помещение, което не се отоплява. За открито (навън) категорично отпада.
2. Усукването абсолютно се отрича от Правилника за безопасност и от Правилниците за Устройство и експлоатация на ел. уредби, които между другото доста се промениха през последните години. Личният ми опит обаче показва друго: Преди около 10 години (когато бях новобранец) направих връзки с ЯКО според мен усукване на 3-фазен ел. мотор за ток ~40А и проводници 4 мм2, поради липса на средства "$" от страна на клиента. Тази година (2007) ги навестих, оказа се, че връзките не са мръднали дори без никаква поддръжка от техния персонал.
3. Лустър-лкемите на БГ-пазара според мен са доста калпави. Аз ги ползвам само за осветление.
4. НАЙ-НАСТОЯТЕЛНО ПРЕПОРЪЧВАМ КЛЕМИ ОТ УТВЪРДЕНИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ. ПРИ ЛИПСА НА ТАКИВА ИЛИ НЕДОСТИГ НА СРЕДСТВА ПОЛЗВАМ ВРЪЗКИ С БОЛТОВЕ ИЛИ ШПИЛКИ. НА ТВЪРДИТЕ КАБЕЛИ ПРАВЯ УХО, НА МЕКИТЕ КАБЕЛИ СЛАГАМ ОБУВКА (0.04 - 0.50 ЛВ СПОРЕД РАЗМЕРА), С КЕРБОВА ВРЪЗКА.
2. Усукването абсолютно се отрича от Правилника за безопасност и от Правилниците за Устройство и експлоатация на ел. уредби, които между другото доста се промениха през последните години. Личният ми опит обаче показва друго: Преди около 10 години (когато бях новобранец) направих връзки с ЯКО според мен усукване на 3-фазен ел. мотор за ток ~40А и проводници 4 мм2, поради липса на средства "$" от страна на клиента. Тази година (2007) ги навестих, оказа се, че връзките не са мръднали дори без никаква поддръжка от техния персонал.
3. Лустър-лкемите на БГ-пазара според мен са доста калпави. Аз ги ползвам само за осветление.
4. НАЙ-НАСТОЯТЕЛНО ПРЕПОРЪЧВАМ КЛЕМИ ОТ УТВЪРДЕНИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ. ПРИ ЛИПСА НА ТАКИВА ИЛИ НЕДОСТИГ НА СРЕДСТВА ПОЛЗВАМ ВРЪЗКИ С БОЛТОВЕ ИЛИ ШПИЛКИ. НА ТВЪРДИТЕ КАБЕЛИ ПРАВЯ УХО, НА МЕКИТЕ КАБЕЛИ СЛАГАМ ОБУВКА (0.04 - 0.50 ЛВ СПОРЕД РАЗМЕРА), С КЕРБОВА ВРЪЗКА.

Тема "Спойката ли е най-добрата свръзка?" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература