Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
borkata3000 - специалист
Съединявам силови кабели със спойка (2.5 мм2 за контакти и ключове) и ме интересува дали това е по-добрата свръзка от лустерклемите или легендарното усукване на проводниците?
mici - специалист
Усукване и след това запояване е най-сигурно.
manolito - специалист
Само усукване ,но с поне 10 витки! Това за запояването е голяма глупост! А и 2.5мм кабел не може да се нарече силов :?:
Justy - майстор
Хич не е глупост. Дебело заливане. Понякога по 2.5 квадрата текат над 30 ампера. Моят съвет не пести припой и колофон - след години ще си благодарен.
shotik - майстор
Спойката е по добра ,защото залива кабелите и не се окислява,иначе след години и ако има и влага усукването се окислява и има по големо съпротивление и може да се стигне до нагряване на мястото и да се получат неприятни инциденти,затова както пише и колегата преди мен-заливай и не икономисвай ,за да си спокоен.
manolito - специалист
Ако някой е виждал да се ползва припой по инсталациите на новите сгради..........ще се съглася с вас :?: Аз самият съм правил ел. инсталация на 5 етажна сграда с два входа и никъде в документацията не пише такива глупости! Но може инжинерите проектанти да не разбират много от тия неща. :lol:
borkata3000 - специалист
manolito написа:
Ако някой е виждал да се ползва припой по инсталациите на новите сгради..........ще се съглася с вас :?: Аз самият съм правил ел. инсталация на 5 етажна сграда с два входа и никъде в документацията не пише такива глупости! Но може инжинерите проектанти да не разбират много от тия неща. :lol:
В голям мащаб кой ти мисли за след време. Аз имам предвид направата на качествена свръзка, а не на някаква свръзка с усукване и изолирбанд.
Благодаря за съветите.
Palawnik - специалист
Нямам идея защо започвате нова тема след като половин година се писа какво ли не по тази тема
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=819
engineer - специалист
1. Спойката при ток по-голям от 3-5 А не е за предпочитане, защото след време също се окислява, особено във влажно помещение или в помещение, което не се отоплява. За открито (навън) категорично отпада.
2. Усукването абсолютно се отрича от Правилника за безопасност и от Правилниците за Устройство и експлоатация на ел. уредби, които между другото доста се промениха през последните години. Личният ми опит обаче показва друго: Преди около 10 години (когато бях новобранец) направих връзки с ЯКО според мен усукване на 3-фазен ел. мотор за ток ~40А и проводници 4 мм2, поради липса на средства "$" от страна на клиента. Тази година (2007) ги навестих, оказа се, че връзките не са мръднали дори без никаква поддръжка от техния персонал.
3. Лустър-лкемите на БГ-пазара според мен са доста калпави. Аз ги ползвам само за осветление.
4. НАЙ-НАСТОЯТЕЛНО ПРЕПОРЪЧВАМ КЛЕМИ ОТ УТВЪРДЕНИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ. ПРИ ЛИПСА НА ТАКИВА ИЛИ НЕДОСТИГ НА СРЕДСТВА ПОЛЗВАМ ВРЪЗКИ С БОЛТОВЕ ИЛИ ШПИЛКИ. НА ТВЪРДИТЕ КАБЕЛИ ПРАВЯ УХО, НА МЕКИТЕ КАБЕЛИ СЛАГАМ ОБУВКА (0.04 - 0.50 ЛВ СПОРЕД РАЗМЕРА), С КЕРБОВА ВРЪЗКА.
:lol: :lol: :lol: В бриколаж има клещи за кримпване и квито щеш ушета. На село правих ел инсталация с тях, на доста голяма беседка, за сега няма проблеми, а там по-принцип лятото е много кючек и скари. :) :)

Тема "Спойката ли е най-добрата свръзка?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: