Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
juvesan - специалист
Здравейте! Няма да се спирам подробно на това как ми се "прищя" да си произведа "малко ток" , как се "ужасих" от бумагите , сертифицирани заземления, становища, акт 16. повече от 3 стълба до трансформатора и всички такива , kak раздух щата на експрименталните малки панели до истински пълноразмерни такива...има много смях за моя сметка и накрая стигнах до следното питане: Имам 6 панела , които , поради неординираното ми планиране се оказаха 4 броя на югоизток ( почти на изток) и 2 броя на юг , в един стринг. На цялата направия имам обяснение защо , но сега ме интересува следния "идеотологически" въпрос: Кое е най- логическото ми действие: за оптимизиране на системата , доколкото е така подредена:
1 разделям я на 3 стринга по 2 панела в паралел - МРРТ го позволява и карам така
2 разделям я на 2 стринга по 3 панела в паралел . като на единия "грешно насочн" панел сложа оптимизатор - и карам така.
3 карам си така. защото горните "неща" няма да донесат особенна печалба и няма смисъл
Не разглеждам преместването на панели заради сериозната хамалогия, както и оптимизатори на 4 панела заради безобразната цена и тотална невъзвращаемост на средствата.

п.с "Зимното" слънце в 15:45 вече се явява зад гърба на 4 панела, а тези на Юг е почти 75% от оставащото време, но , разбира се това вече не носи нищо
п.п.с Не бъдете твърде критични, наясно съм , че ми липсва теоретична подготовка и практически опит - просто може да дадете съвет в случай, че сте наясно с материята
:rock:
brum - майстор
Дай характеристики на панелите и в какви граници на напрежението работи MPPT контролера.

Само за ориентир защо питам - ако имаш 2 последователни панела с 40 волта напрежение при максималната мощност ще имаш 80V напрежение при максимална мощност за стринга. Ако MPPT контролера работи в обхват 150 до 550 волта тия панели никога няма да произведат ток.

Затова те питам за спецификациите на MPPT контролера и панелите. Че без тях съвети не могат да се дадат.

Но иначе най-добре е да се комбинират панелите с едно изложение на един стринг и да се свържат към техен си MPPT контролер.
juvesan - специалист
Ако MPPT контролера работи в обхват 150 до 550 волта тия панели никога няма да произведат ток.
:prayer:
Абсолютно си прав. 120 до 500v Ама аз толкова се отплеснах да търся високоволтово решение досега, че съвсем забравих за долната граница. То всичко се започна с това, че си купих китайски "островен ; офф-грид инвертор, за който китаеца даваше "почти експериментален " фърмуер с който работи БЕЗ батерии и "миксира" ...флашнах го , вярно работи без батерии , ама измъчена работа и все ме преследва злия дух, че се опитва да "върне" в мрежата и току направим някоя беля... Как може да гарантираш режим на нулев експорт .... а и периодично набива грешки къде хардуерно , къде софтурно се задейства защита.на изхода на инвертора.. Аз затова и увеличих "изведнъж" броя на панелите, че ги свързах и в един стринг - говедото искаше над 250 волта за да работи без батерии в островен режим ...ама не .
иначе ....панелите дават на теория мисля 47 волта отворен...а пък за допълнителни инвестиции не ми се говори - и без това явно или трябва да закривам проекта, или да сменям инвертора или да взимам батерия.... пътища много , пари за даване - няма... Започнах да чопля в мой стил съвсем невинно, а нещата се изродиха Засега търся оптимизация..уж...
п.с То остана само един начин ..само че "оптимизатора" до колко ще помогне не ми е ясно....
Последна промяна от juvesan на пет дек 16, 2022 9:16 am, променено общо 1 път.
brum - майстор
Не знам какъв акъл да дам при тая конфигурация. Но логичното е да не пипаш панелите дето дават основната мощност (надявам се да са 3те) и на другите да вържеш оптимайзер/оптимайзери. Ако намериш подходящ можеш да минеш и с 1 оптимайзер за 2 или 3 панела.

Тоя инвертор се надявам да си го пазарувал евтино. И тъй като вече знаеш какво ти трябва и какво не - дебнеш да пуснат ония програми дето ще финансират изграждането на ФЕЦ-ове за лични цели, купуваш си нови панели и/или инвертор и спираш с проблемите.

Моя инвертор е от лъскавите - SMA. От както съм го пуснал работи безпроблемно. От това което чувам от хората около мен има и доста други читави марки.
juvesan - специалист
То когато нещата са ново строителство има шанс да станат, с някакви пари, но стават. Проблема е, че преди да променят закона разликата мезду това , да си узакониш 1000 вата за собствени цели и 30 киловата за продажба беше една точка от 12. И като ми кажат Ти имаш ли акт 16 на обекта, та да видим какво става със строителните книжа и разрешения аз какво да направя с моята 100 годишна сграда.... та силно се съмнявам, че такива неща ги "ловят" програмите за "раздаване" на пари Но ще видим.
Цялата работа започна като експеримент - значи ще експериментираме.... :axe:
Детето - специалист
Точка 2. Като начало може да опиташ и без оптимайзер.
А най доброто решение е да добавиш още два панела на юг, но и инвертора да има два входа.
Относно дали връща, когато няма батерия не би трябвало да работи без батерия. Реално работи, но ако е направено както трябва няма да подава захранване ако няма защита от връщане.
За целта докато работи си дръпни главния предпазител и виж какво се случва. Ако остане да работи и има захранване посока предпазителя който си свалил е лошо.
juvesan - специалист
За целта докато работи си дръпни главния предпазител и виж какво се случва. Ако остане да работи и има захранване посока предпазителя който си свалил е лошо.
Пробвал съм ...нищо няма, но ме притеснява следното: Когато бях с "последният" фърмуер ( СЪС който този off-grid заработва СЪС И БЕЗ батерия , миксирайки по около 30% от енергията - 30 от панелите - 70 - от мрежата) двата персонални електромера , които съм сложил на моменти показваха някакви сериозни несъответсвия между енергията (Toka) на входа, изхода и същите такива данни от инвертора При това положение се зачудих дали не се явявам спонсор на Енергото с някакъв вид нежелан експорт) .

Относно Оптимизатора - то в повечето време и така ми дава мощност, идеята на оптимизатора беше, когато стане 14;00 часа и само 2 панела останат "напечени" един от другите да се към техният стринг и оптимизатора да имитира засенчване за него и по този начин да получа един все пак работещ стринг с 3 панела, от който единият е условно засенчен, но оптимизатова го "прескача"...такава постановка... Замисъла поначало беше да работи с един стринг , но заради режима на динамично смесване без батерия се налагаше да увелича напрежението ( над 250 PV волта) , а мястото за панели на този покрив свърши сърши...
Що се отнася до 2 входа за стрингове...работата започна да става до смяна на доктрината радикално... :?
Ако някой има идея как без някакви суперспециализирани уреди да мога да определя дали нещо се опитва да се "връща" през електромера може да сподели ..знам , че на тероия оффгрида не връща, но пък става дума за китайци все пак ... :lol:

Сега го префлашнах пак на работа с батерия ...както му е "заводският" фърмуер и си почива, а аз мисля и чета... ( да не се разбира - седя и мисля..по едно време виждам - само седя :lol: )
brum - майстор
Ако е бил със offgrid софтуер и някак си е работил в ongrid режим 100% е имало моменти в които е връщал енергия. Тогава когато консумацията ти падне под това което произвежда инвертора. Не е страшно да захраниш мрежата. Води се, че електромера нямало посока и ще си го платиш.
juvesan - специалист
Е, да... точно там е цялата работа.... те хем уж гарантират, че не може да върне , но когато Е без батерия и сменен мозък , този се опитва точно да "следва" консумацията и да добавя около 30- 40%... сигурно се опитва точно това, да не се "мине' ...само че сега , в зимата 3 те климатика и жената с разни Печки, микровълнови и т.н му внася много изненади, а и отчитам, че е китаец , който все пак може да прилага недоkументирани хватки, с неястният си фърмуер.... не ми се ще някой да пострада или пък да се окажа производител на енергия, който плаща , за да му я изполват... :toimonster:
Последна промяна от juvesan на пон дек 19, 2022 3:29 pm, променено общо 1 път.
Детето - специалист
Принципно връщане може и да има, колко зависи от инвертора. Защото има такива които са доста мудни, както и такива който работят бързо.
Не знам твоят китаец как е нагласен. Имам инвертор Power Walker off grif който смесва само когато зарежда батерията от мрежата, в момента в който спре да се зарежда батерията или зареждането е изцяло от слънцето и смесването спира. Също така много преди да е заредена батериата на 100% и смесването отново спира, защото инвертора не е от най бързите. По този начин си гарантира, че няма да върне към мрежата, защото той реално иска от нея. Гроват SPF 5000 ES мисля беше, той пък работи много бързо и постоянно променя посоката, но при него както и при Хуавей винаги има една консумация от мрежата, по този начин отново си гарантира, че няма да върне и има мегдан за мърдане. Гроват и Хуавей пък когато работят на батерия изцяло изолират външната мрежа.
След като свалиш главния предпазител и към него няма захранване от инвертора е добре.

Тема "Фотоволтаична инсталация - панели , посоки, оптимизация - насоки за действие.." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: