Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
sa6opi4a - напреднал
Здравейте. Направихме пристройка към къщата за кухня и сега трябва да се окабели. Понеже захранващия кабел на къщата се намира на 4 метра по права към пристройката, ще пуснем захранването за кухнята външно по чашки и с дупка в стената към таблото вътре, тъкмо да не къртиме отвътре всичко. Това ми е идеята, ако може да ме поправите.

1. Кабел от чашките до таблото в кухнята (2х6 или 2х4), още не съм сигурен дали 2х4 е удачно.
2. Таблото ще е с три предпазителя - 50А за главен, 25А за печката+пароуловител на кръг. 25А за осветлението и останалите контакти в кухнята. Крива C всички.
3. Магистралният ще е 4 квадрата, като от таблото ще тръгна с 3х4 - 1 нула и двете фази от кръговете. Към контакта на печката ще е 4 квадртата също, всичко останало 2.5 и за лампите 1 квадрат, понеже всичко вече е лед, ще са не повече от 100W.
Jacomo - специалист
1. Общ 6мм2 - 32А, макс 40А
2. На твърда връзка 4 мм2 - 25А, макс 32А
3. За контакти 2,5 мм2 - макс 16А
4. 1мм2 - 6А, макс 10А
iliya_i - майстор
нед окт 01, 2023 11:54 pmsa6opi4a написа:
Зще тръгна с 3х4 - 1 нула и двете фази от кръговете.
Не се сещам да съм чел по-голаяма глупост.
При монофазно захранване по нулевият проводник тече същия ток както по фазовия. Фазата я резервираш на 2 кръга, а нулата обща със същото сечение.
Дали ще издържи тази нула или ще останеш само по гола фаза?

Ако смяташ да слагаш таблото с бушони в къщата, то си пускаш дава фазови и два нулеви проводника от таблото с еднакви сечения.
MamaMy - майстор
нед окт 01, 2023 11:54 pmsa6opi4a написа:
...Понеже захранващия кабел на къщата се намира на 4 метра по права към пристройката, ще пуснем захранването за кухнята външно по чашки и с дупка в стената към таблото вътре, тъкмо да не къртиме отвътре всичко.
Отдавна има кабели за външен монтаж с ув защита. Още по-отдавна има антигорови скоби за открит монтаж на кабели. Не виждам приложението на чашките за пристройка. Ако беше за отдалечена от къщата постройка е друго. Няма нужда от кабел повече от 4мм2 при положение, че от таблото до електромера едва ли е повече от 6мм2.
sa6opi4a - напреднал
Благодаря за съветите. Кабела от къщата до електромера на стълба е 2х10. Миналата година го сменихме. Ще тръгна от чашките с 2х6, а от таблото с два кабела. Да попитам друго, по какъв начин решаваш колко А трябва да ти е главния, както е в моят случай? На другата ни пристройка към къщата съм сложил едно табло с главен 32А, и кръгове по 16/25. Когато отпадне някой от 25А при късо (стана веднъж в един контакт), отпада и главният. Нормално ли е това и защо се случва?
MamaMy - майстор
Твоите въпроси ги има коментирани на много места във форума. Потърси! Не мързелувай. Има търсачка. :?

Тема "Въпрос относно табло за кухня?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: