Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
boyo - специалист
Ще слагам един шкаф на стена, където ще трябва скоро и контакт да се прекара. Та си викам "да си вкопая сега кабел зад шкафа, пък после електричар като намеря той ще си направи разклонението над шкафа и ще си върже всичко". Разкопах, обаче се оказа че мостовия, който трябва да разклони, се пада баш зад шкафа и сега се налага спешно утре аз да сложа разклонителна кутия , да шпакловам отгоре и до сряда да съм монтирал шкафа.

Та моля за "второ мнение. Минава мостов кабел 3 х 2,5 , който идва от таблото и захранва само един контакт - на същата стена. Предпазителят е 20 ампера и освен този контакт, е вързан и с останалите в същата стая. Пуснал съм и аз 2,5 и мисля , предвид това че няма дължина на кабела за усукване, да свържа с wago клеми? Ако взема петички ще може да срежа съществуващия кабел, да оголя по 1 см и да го свържа в двата края на петичката, а в средата да свържа новия. Знам че доста хора не ги харесват wago клемите, но пък ги дават 30А и би трябвало да нямам проблеми с тях? Старият и новият контакт ще са към бюра - компютри, телефони, лампа, дреболии като напрежение в общи линии. Единственото изключение е, че понякога преди да пуснат парното има няколко студени дни и пускаме ел радиатор от време на време (да речем 1,5kw), но това пак е много под параметрите на предпазителя и на клемите. Та, ще има ли проблем с wago и ако да - какво може да се направи?
Прикачен файл:
IMG_4608@0.5x.jpg
speka_rs - майстор
Аз съм за Wago клемите, когато не можеш да усукваш кабели. Ама ще ти трябва и някава допълнителна дължина, защото така положения кабел няма как да ти стигне за клемата. Така че май пак отиваш на електричар.
"Главното" се реже точно по средата в РК.
Новото има дължината да се оголи достатъчно, за да се усуче първо с едната част, след което с другата. Тъкмо ще се наложи ползването на два чифта клещи, както е по стар ел табиет, който упорито избягвам до момента. Просто инат.....или прост инат- кой както му харесва. Пък винаги ми се получава и с един!!!
Сръчен и "подреден" електричар ще го направи като за изложба.
Бих изолирал с бял, зелен и червен изолирбанд.
Мога да "прикапя" с твърд припой, под банда. Това за успокоение на критичните писатели.
boyo - специалист
нед окт 15, 2023 9:58 pmТрифон П.Трифонов написа:
"Главното" се реже точно по средата в РК.
Новото има дължината да се оголи достатъчно, за да се усуче първо с едната част, след което с другата. Тъкмо ще се наложи ползването на два чифта клещи, както е по стар ел табиет, който упорито избягвам до момента. Просто инат.....или прост инат- кой както му харесва. Пък винаги ми се получава и с един!!!
Сръчен и "подреден" електричар ще го направи като за изложба.
Бих изолирал с бял, зелен и червен изолирбанд.
Мога да "прикапя" с твърд припой, под банда. Това за успокоение на критичните писатели.
Да, това е може би вариант, ама да намеря "сръчен и подреден електричар" от днес за днес би било чудо :)
пон окт 16, 2023 10:09 amboyo написа:
Да, това е може би вариант, ама да намеря "сръчен и подреден електричар" от днес за днес би било чудо :)
Изгледай набързо няколко видеа и повярвай в собствените си възможности.
Ако си в радиус от двадесетина км (освен на изток) от Аксаково, бих съдействал.
boyo - специалист
в София съм, далеч е :)

успях през приятел да намеря човек и днес дойде и го направи. Неговото предложение беше да не се реже съществуващия кабел и да се компрометира допълнително и той, а само да се оголят проводниците и да усуче новата връзка върху оголената част. Така и го направи. Това означаваше, че нямаше как да се сложи разклонителна кутия и спайката ще бъде покрита плътно с гипс. Разбира се, върху нея е омотано с лента добре. Според вас да слагам ли още нещо преди да сложа гипса, за допълнителна защита от влага да речем, или няма нужда?
brum - майстор
Не е най-удачното решение, но ще работи. С подобен подход съм удължавал прекъснати проводници в мазилката. Използвах самовулканизираща лента за кабели вместо изолирбанд и припой след усукването.
kozl - майстор
вт окт 17, 2023 6:50 ambrum написа:
Не е най-удачното решение, но ще работи. С подобен подход съм удължавал прекъснати проводници в мазилката. Използвах самовулканизираща лента за кабели вместо изолирбанд и припой след усукването.
И аз подобно, но използвах и изолирбанд преди самовулканизиращата, заради спомен от неудача, при която ръбовете от снадките бяха пробили самовулканизиращата лента и така стана късо, при това неколко месеца след монтажа.
Та под бишоп лентата требе да е гладко :roll:
И ако мое снадките да са разминатаи, но в случая по темата нема как да стане.

И РК може да се надене, но за тва си требе подготовка. Мое би по-сложна от свързването :wink:
sstefanov - майстор
Няма проблем да се разминат снадките. На хоризонталния проводник изолацията на най-горния и най-долния се оголва например наляво от вертикалния, а на средния - надясно.
boyo - специалист
като гледам някакъв изолирбанд е сложен. Да сложа и самовулканизираща лента отгоре преди гипса?

Тема "как да вържа разклонение" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: