• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
vkpd - специалист
Здравейте!
Имам следната задача:
От силов кабел 3х4кв трябва да подредя два контакта паралелно, свързани помежду си с кабел 3х2.5
По принцип ми изглеждаше лесна задача, докато не установих, че няма как да набутам 4кв и 2.5кв в клемите на първия контакт и болта да ги задържи. :lol:
Сега пред мен има две опции - да заменя кабела 2.5 между контактите и да взема 4кв, с надеждата като са еднакви клемата да ги задържи /предполагам ще бъде сериозно приключение да вкарам така сглобената конфигурация в розетката/,
или по-добре изглеждащият ми втори вариант: да отрежа 4кв кабел преди розетката е да направя снадка от 4 към 2.5 и натам вече ясно.
Сега, проблемът ми е, че малко ме плаши да вържа с усукване 4кв и 2.5кв кабеляци.
Та, конкретно: как най-удачно един неелектричар да принади 4кв и 2.5кв кабел без да се подпали? :mrgreen:
Мислех за някаква клема, но да си призная не съм много наясно коя би била успешна.
Прилагам снимка на проблема, водещ до така сложното изменение на процеса по свързване на два контакта :)
Благодаря за отделеното време.
Изображение
iliya_i - майстор
Изображение
Само копни още малко назад и сложи по-дълбока конзолна кутия.
Изображение

Виждам, че кабела 4кв. е нов. Е що 4кв?
vkpd - специалист
Ясно, така ще направя.
Виждам, че кабела 4кв. е нов. Е що 4кв?

Нов е, защото сградата е нова :)
Той следва да бъде за фурна, котлони и подобни зловещи консуматори, но при мен готвенето не е много на почит и си имам едничка индукционен котлон от Икеа и еър фрайър по няма и киловат, затова просто ще си ползвам кабела, за да пусна два контакта надолу. Горния за аспиратора, долния за над плота.Това е идеята.

Мерси много!
hidrazin - майстор
Дали са ти правилното решение. А проводник 4 квадрата няма място там.
И с клемите ще е "малко" приключение, още повече пък да го разклоняваш там.
Успех!
:partyman:
hidrazin - майстор
Що ли не се учудвам че онова "нещо" пак кацна хилейки се от безграмотност? :?
Нищо случайно. Закономерност.
:partyman:
brum - майстор
Тъй и тъй ще се маже - сложи една разклонителна кутия за скрит монтаж над сегашният контак, вкарай в нея кабела дето е 3х4мм2 и там го разклони за всяка от конзолните кутии. Ваго клемите са добър избор, но ползвай Wago 221-615.
iliya_i - майстор
съб фев 24, 2024 9:31 pmbrum написа:
Ваго клемите са добър избор, но ползвай Wago 221-615.
Е защо пък петторни за 3 кабела?
Съществуват и 613.
brum - майстор
Щото прочетох "още два контакта", а те били просто два контакта. При това положение може и да смени конзолната кутия с по-дълбока, а Wago-то е 221-613. Баш туй дето си предложил.

А за това, че не влизат два различни кабела в контакта - ми не влизат. Има определени контакти дето ще влязат, но не са с винтчета, а с пружинни връзки. Примерно на Легранд серията Валена Лайф. Ама по спомен при тях 4мм2 не влизаха:) .

Като цяло на винтова скоба два различни по размер кабела не се слагат. Ваго-то по-горе е надеждна пружинна скоба.
Andri01 - майстор
"Нов е, защото сградата е нова :) ..." " А проводник 4 квадрата няма място там". Хидро,ти въобще четеш ли какво пишат нормалните хора? Важното за тебе е първо да обидиш /наплюеш/ човека ,после-да прочетеш в Гугъл и...да се направиш на "знаещ"! Ставаш жалък и смешен,но добре е,че хората са културни и ти търпят тъпотиите!!!
  • 1
  • 2

Тема "Свързване контакти паралелно, но кабели с различно сечение." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: