• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Stern99 - специалист
Здравейте,
в момента правя ремонт на етаж от къща, който за съжаление ще се проточи във времето.
В момента съм на етап сервизно помещение. Там ще имам 2 кръга:
-1 ви кръг пуснал съм 4мм2 мостов кабел за бойлер.
-2ри кръг за контактите от таблото до разклонителните кутии смята да ползвам 4мм2 кабел и от тези кутии до съответния контакт 2.5 мм2. ще има 6 контакта. Там ще се сушилня, пералня...

Имам възможност за бъдещия ремонт на хола (комбиниран с кухня) да пусна отделен кабел. От таблото до хола разстоянието е около 10 метра. Консуматори в хола -печка, съдомиялна и други по-малко мощни консуматори (тв, и други). Ще бъде ли удачно да пусна и до хола отделен 4 мм2 кабел до разклонителните кутии и после от тях до контактите 2.5 мм2.
Благодаря ви за конструктивните мнения и съвети.
kozl - майстор
Подреди си консуматорите с означени мощности и ще е по-удачно да се прогнозират кабели и техните сечения от разпределително табло за необходимите кръгове.
Вариант е при последователен ремонт на помещения да се предвидят повече разпределителни табла. Примерно за всяко помещение. Така може да се заложи "чакащ" кабел до помещението и да се ползва старата инсталация докато дойде реда за ремонт на помещението. Да обаче този вариант води до оскъпяване, поради увеличаване бройките към апаратурата, особенопако се ползват ДТЗ-та.
batkoce - специалист
чет юни 20, 2024 7:19 amStern99 написа:

...за бъдещия ремонт на хола (комбиниран с кухня) ...
За хола, комбиниран с кухня, е добре да има най-малко два, а още по-добре три силови токови кръга. Трябва да има и отделен токов кръг за осветлението. В съвременните кухни се ползват голям брой уреди, някои от които са доста мощни. Не е излишно да се подсигурим...

Това са само общи насоки. В реалната ситуация може да има най-различни варианти...
mika - специалист
Ако бойлера е обикновен 3kW и разстоянието до таблото не е голямо, кабел 2,5 мм2 би бил достатъчен, но щом вече сте го пуснал няма да навреди.
-2ри кръг за контактите от таблото до разклонителните кутии смята да ползвам 4мм2 кабел и от тези кутии до съответния контакт 2.5 мм2. ще има 6 контакта.
Според мен, кабел 4.0 мм2 (магистрален) до разклонителните кутии е грешка. Аз бих направил целият кръг с кабел 2,5 мм2. За сушилната и пералнята отделен кръг.
Бих пуснал кабел 6.0 мм2 до кухнята а там друго табло с предпазители за отделните кръгове и уреди. А ако има индукционен плот - 10.0 мм2 до кухнята.
Jacomo - специалист
4мм2 или повече няма смисъл, ако го разклоняваш в кутии към 2,5мм2, защото за 2,5мм2 така или иначе ще сложиш 16А предпазител на този кръг. Ако слагаш последователно друго табло с предпазители, тогава е друга бира.
Stern99 - специалист
чет юни 20, 2024 8:15 ammika написа:
Ако бойлера е обикновен 3kW и разстоянието до таблото не е голямо, кабел 2,5 мм2 би бил достатъчен, но щом вече сте го пуснал няма да навреди.
-2ри кръг за контактите от таблото до разклонителните кутии смята да ползвам 4мм2 кабел и от тези кутии до съответния контакт 2.5 мм2. ще има 6 контакта.
Според мен, кабел 4.0 мм2 (магистрален) до разклонителните кутии е грешка. Аз бих направил целият кръг с кабел 2,5 мм2. За сушилната и пералнята отделен кръг.
Бих пуснал кабел 6.0 мм2 до кухнята а там друго табло с предпазители за отделните кръгове и уреди. А ако има индукционен плот - 10.0 мм2 до кухнята.
Да разбирам ли, че за сервизното помешение вместо да има един кръг за всички контакти, където магистралания кабел от таблото да е 4 мм2 и после разклоненията към контактите да са 2.5 мм2 ще е по добре за контактите да има 2 отделни кръга (един за пералня+сушилня изпълнен с 2.5 мм2) и един кръг за всички останали контакти също изпълнен само с 2.5 мм2.

Ако правилно съм разбрал-може ли да обясните защо това е по-добър вариант спрямо варианта Магистрален кабел 4мм2+разклонения до контактите 2.5 мм2
mika - специалист
На мен би ми било интересно Вашето обяснение за "магистрален" 4.0 мм2, но да не влизаме в подробности. Аз бих го направил както казах по-горе, а Вие го направете както намерите за добре.
Stern99 - специалист
чет юни 20, 2024 9:29 ammika написа:
На мен би ми било интересно Вашето обяснение за "магистрален" 4.0 мм2, но да не влизаме в подробности. Аз бих го направил както казах по-горе, а Вие го направете както намерите за добре.
Моето лаишко обяснение е, че контактите се ползват паралелно/едновременно и когато захранването на тези контакти идва от магистрален кабел-той трябва да е с по-голям диаметър.
Поне на мен така ми звучи логично.
Jacomo - специалист
Звучи логично от гледна точка на доставяне на тока, но от гледна точка на защитата бирата е друга.

Ако надвишиш 16А на даден контакт, трябва да сработи защита. Ако тази защита е изчислена за 4мм2 кабел, няма да сработи, защото за 4мм2 вероятно някой ще е сложил 20/25/32А предпазител. Затова ако едновременно се ползват контакти при сумарeн продължителен ток над 16А (3680W), трябва да се отделят в отделни кръгове и всеки да е защитен с 16А предпазител. Повечето контакти и щепсели имат означение 16А и трябва с такъв предпазител да се защият, за да е безопасно. При 16А дали има смисъл от 4mm2 кабел - "всеки сам си преценя".
PIP - майстор
В къщи захранващите кабели до разклонителните кутии са 4м2 и 2.5м2 до контакт (4-6 броя за кръг, повечето са 4бр) и съм слагал 25А предпазители, за да мога да товаря няколко контакта едновременно, ако се наложи. Не се сещам за уреди над 2.2квт с щепсел, а обикновено щепсела, контакта или връзките са проблема, не кабелите. Всички по-мощни уреди са със самостоятелни захранващи кабели и предпазиели.
Ако сега правех инсталацията пак бих ползвал 4м2 кабел до разклолнителните кутии, но бих сложил по-малки предпазители, най-вероятно 20А. Мислех да ги сменям преди време, но са доста бройки и се отказах.
  • 1
  • 2

Тема "Какви кабели да пусна до стаите за бъдеща подмяна на инсталация в тези стаи" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: