• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 33
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
Оказа се че енергетиката на България няма нужда от ВЕИ-та - соларна и вятърна електроенергия.
От 01.05.2024г има нова МЕТОДИКА ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ЦЕНИ НА БАЛАНСИРАЩАТА
ЕЛЕКТРИЧЕСКА ЕНЕРГИЯ- ЦЪЪЪК
Методиката естествено плод на КЕВР - Комисия за енергийно и водно регулиране на Република България.
И тъй като методиката вече е в сила, производителите на ВЕИ електроенергия получават за месец май приходи в размер на 0 (НУЛА) лева... :shock:
И тъй като голяма част от четящите тук не са в час, в което няма нищо лошо, ще се опитам да обясня с пример.
Примера ще е с горе-долу реални цени за месец МАЙ тая година.
Построили сте малка соларна централа 20kW която ви е струвала около 30 000 лева.
Очаквате тя да ви носи средно по 250 лева на месец за възвръщаемост (не печалба) и след 10 години да я изплатите.
За месец април сте получили чисто примерно около 150 лева - слаб и дъждовен месец.
Обаче за месец МАЙ и сметките по новата методика получавате следната разбивка:
- ПРОИЗВЕДЕНА ЕНЕРГИЯ - 2400kW/h
- СРЕДНА ЦЕНА за изкупуване 10,6 стотинки за 1kW/h или общо 254,4 лева за получаване
- ТАКСА ПРЕНОС през мрежа Ниско Напрежение (фиксирана с наредба на 0,486 стотинки за kW/h) - 11,66 лева
- ТАКСА БАЛАНСИРАНЕ ПО НОВАТА НАРЕДБА 9,8 стотинки за kW/h или общо 235,2 лева
ЗА ВАС, ПРОИЗВОДИТЕЛЯ през месец Май остават ЦЕЛИ 7 ЛЕВА и 54 СТИНКИ печалба... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Централката ще си я изплатите след ... около 330 ГОДИНИ...

ПОЯСНЕНИЕ - онези 235,2 лева от прихода Ви от 254,4 лева или цели 92% го прибира държавата.
Или държавния ЕСО - Енергиен Системен Оператор.
Честито!
:partyman:
P.S. Някои спряха работа. Други са заявили че ще спират централите.
По неофициална информация от ЕСО са им заявили че не им дреме че щели да спрат.
Не им трябвали тези 2-2,5 GW електроенергия. Можели и без тях.
Та да имаме очаквания за море от панели и инвертори втора употреба почти без пари. :supz:
silent - майстор
Бе че частника дребната риба ще духа супата е ясно, ма може да си сигурен че при мега соларните паркове край Дупница , Кюстендил, Карлово нещата няма да са баш такива щото не са на сулю и пулю. А кой се е преебал да дигне 2,3 трийски вместо да си изживее парите сега ни пари ще види ни живот.
ivanovbg - майстор
Крайно време беше. Никой не е длъжен да се грижи за възвращаемостта на соларните станции. Това си е частен бизнес и всеки си носи отговорността.
hidrazin - майстор
пет юни 14, 2024 11:02 pmsilent написа:
... ма може да си сигурен че при мега соларните паркове край Дупница , Кюстендил, Карлово нещата няма да са баш такива щото не са на сулю и пулю...
[-X Не е така. Отнася се за всички производители. Знаеш че съм около кухнята и ще се опитам да ти обясня.
Договорите на търговците с производителите от миналата година са два типа - с фиксирана и с плаваща цена за балансиране.
Примерно ти си производител и миналата година си сключил договор за балансиране на цена 0,9 стотинки за киловат. Фиксирана.
Договорът ти още не е изтекъл но от търговеца получаваш обаждане че ще ти таксува за Май балансирането вече не по 0,9 стотинки а по 9,8 стотинки за kW/h и трябва да ти ги удържи.
Опитва се да се измъкне с държавната методика, което няма голямо значение. Иначе търговеца трябва да плати разликата.
Договорът ти е от миналата година и изтича тоя месец - демек става дума за един месец.
За следващия период ще трябва да сключиш нов договор и там ще трябва да клекнеш.
Важи за всички - малки и големи, и много големи. Днес ми спукаха телефона да говорим само за това.
P.S. Вероятно използват че сега няма правителство и дерат колкото и както могат.
Иначе да, това вероятно е така:
щото не са на сулю и пулю
Някои са или са свързани с политици. Вероятно ще има някакво решение ама смятай кой ще го плати... :x
hidrazin - майстор
пет юни 14, 2024 11:20 pmivanovbg написа:
Крайно време беше. Никой не е длъжен да се грижи за възвращаемостта на соларните станции. Това си е частен бизнес и всеки си носи отговорността.
И така и НЕ Е ТАКА.
ЕС ни наложи квоти за "зелена енергия" от ВЕИ които трябваше да изпълним.
СКАПАНАТА ни Държава излъга хората да инвестират във ВЕИ като им предложи и СКЛЮЧИ ДОГОВОРИ за за възвръщане на инвестицията щото са "зелени" и наложени от ЕС.
В масовия случай и БЕЗ европейски кинти договорите бяха за около 15 години изкупуване.
После същата тази държава едностранно прекрати договорите, без никакво обезщетение и ги изхвърли на пазара където получаваха няма и половината от договореното.
От тоя месец им взима и 92% от оная няма и половина от от договореното.
Това е опасен прецедент. Да ти обясня ли що?
Ами щото на 19-май цените за небаланс стигнаха 6 лева и 30 стинки за 1 ЕДИН киловатчас.
Догодина като ни изхвърлят на борсата ще трябва да даваш график за потребление.
А ако си дал че ще печеш пиле между 2 и 3 часа следобед и ще ти трябват 2kW/h а ти го опечеш между 4 и 5 часа следобед какво ще се случи?
За между 2 и 3 часа ще ти начислят небаланс излишък от 2kW/h по 6,30 лева или 12,60 лева щото не си го пекъл тогава.
А за това че си го пекъл между 4 и 5 часа ще ти начислят небаланс недостиг от 2kW/h по 6,30 лева или 12,60 лева щото СИ го пекъл тогава, когато не си заявил.
Общо печенето на пилето ще ти легне 25 лева и 20 стинки.
Ма това е цена на борсата. Като прибавиш такси пренос, достъп, задължение към обществото ... печенето на нещастното пиле ще ти струва към 50 кинта...
Честито!
P.S. В магнитите е истината. Магнити на електромера... :lol:
fbr - майстор
Дядо ми си отиде от тоя свят с тази мечта неосъществена. Беше дал на държавата пари по някакъв облигационен заем, с идеята, тя да ги върне с лихва. Обаче връщането ставаше на някакъв лотариен принцип и след като излезеше вестника с облигациите, които подлежаха на изплащане, сядаше и почваше да ги търси облигация по облигация. Така си замина, без да види и лев от парите си, които беше дал на държавата.
шоп - майстор
Мдааа голяма пирамида се оказа, но се очакваше какво ще се случи, когато много мечки се качът на един клон.

В момента се строи следващата пирамида. Набуталите се с панели се набутват с батерии. Идеята да зареждат при нулеви или отрицателни цени и да продават на върхови няма да я бъде.
kozl - майстор
Вероятно да, но ще ни принудят да пичем пилето на огин, на батерии или по никое време коги не сме гладни или още по-зля коги немаме пиле за печене :?
Ще въведат и такси електромер, водомер, гъзомер ....... телевизор.
Те за тва си паза аналнологовия TV да не мое ме таксуват през нето :-D
Па ке си спомна за пилето на дръва :roll:

Да оно и аз правех некви сметки кога шъ съ изплати зеления панел за топла вода от слънцето, ама като треснат такса слънце, ке треба да я го преоборудвам панело за сенник :-D 10.

И все пак банките с кредити за ФЕЦ нема ли да се намесят :?

Фецове зелени, все повече зелени - зеленясали :roll:
ivanovbg - майстор
Ти за какво мислиш се хванах сега с микроинверторчетата? Идеята ми е да направя нещо като каскада която да ми прави ток когато ми трябва и колкото ми трябва от различни източници съобразено с моето потребление. Концепцията съм я измислил и просто подбирам нужните компоненти. Целта да бягам от централен инвертор е дори при повреда на някой или няколко компонента да не се отразява на работоспособността на системата. Балансирането да е максимално автоматично и само да ме информира какво е повредено за да се вземат мерки овреме. Затова питах и за времето на реакция на инвертора за изглаждането на пусковите токове. Вече тествах със съпротивителните товари и на всички такива съм монтирал платчици за плавен старт. Проблемни са ми хладилниците и помпата за вода.

Ако всичко върви по план ще се откача и от енергото.

П.П. Магнитите на електромера отдавна не действат.
Киррил - специалист
Новината е добра от една гледна точка и непонятна за мен от друга страна.
Добра е, че ако собствениците на ФЕЦ специално, ако не ги устройва цената, както казва колегата, ще се откажат от тях, с риск да фалират, защото големите са строени със заеми и не знам какво ще стане с тях - как ще ги изплатят.
На пазара ще има много и евтини соларни панели и части за тях, акумулатори. Ние обикновените граждани ще можем да си направим домашни фецове и да се самозадоволяваме с ток, черпейки минимално от продаваният.
Гледайки обаче какво количество от тока произвеждан у нас от ФЕЦ, ако този ток намали наполовина, това ще трябва да се компенсира от някъде - от къде???
Прикачен файл:
0.jpg
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 33

Тема "България няма нужда от ВЕИ-та" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: