• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
valentino76bs - майстор
Малко да побъбрим за отмора:)
Случки от ежедневието...
Зареждаме апартаменти на които не сме правили инст. и на един от тях вече към късен следобяд успяхме да накачим само лампите.
Вдигам предпазители, дтз всичко да видим дали ще светнат и .....бааааам на последния предпазител който е 10А за осветлението събори ДТЗ(2)на контактите :? Лампите светнаха.
Маке му и трън... :-D
Таблото няма да го коментираме картинката е ясна и жалка но така са нещата за продаване.
Качих са набързо да видя за какво иде реч....направих една две проби но ще му отделя време в събота или другата седмица.
Откачих земните на лампите които са насукани заедно от земната шина но не ги разделих... пак пада.При изключени предпазители на контактите към това дтз пак пада.
Как мислите от къде може да е..?

Прикачен файл

3.jpg

Прикачен файл

2.jpg

Прикачен файл

1.jpg
zz_stefanov - майстор
Залагам на комшулук по кабелизацията.
Гребена на шестте единични предпазителя в дясно от две места ли се захранва или се ползва за разклонение?
Надявам се да кажеш какво си открил.
valentino76bs - майстор
Не е цял гребен.Увеличи едната снимка и ще стане ясно.
Първата тройка се захр. от дтз а втората тройка от главния АП.
Начертах някво подобие на схема :)
Andri01 - майстор
Изчакай "академикЪ" да си изпие шишето водка и ще реши проблема.
:partyman:
hidrazin - майстор
Полуграмотния дрисльо пак се наклал с негова си евтина метанолка.
Не че и трезвен при него има дори зачатък на мислене... Колкото на амеба, че и по-малко. :lol:
:partyman:

[Mod.Edit] Потребителят получи предупреждение за това мнение
iliya_i - майстор
Кутиите на лампите свързани ли бяха преди вас?
Потърси там.
valentino76bs - майстор
Да бяха ,боядисано и обзаведено е вече.
Първата ми работа като ида е да му сложа 2 шестици за осв и още 2 16А на конт.След края на лятото ще го преправя ,че сега напират и няма време.
brum - майстор
Да потвърдя само това дето се разбира нагоре. При вдигане на предпазителят на кръга за осветлението пада ДТЗ-то дето е за кръга на контактите. Двете не се очаква да имат обща точка след предпазителите/ДТЗ-тата.

Има 3 проводника - фаза, нула, земя.

Земята е постоянно свързана и там вдигането на предпазителят няма ефект. Т,е. не би трябвало да е от нея.

Нулата е постоянно свързана. Не протича ток през нея при спряно консуматори и свален предпазител. Ако имаше нула нейде накъсо щеше да пада въпросното ДТЗ и без вдигнат предпазител.

Остава ти фазата. Евентуално да има някъде обща точка между фазата на осветлението и фазата на контактите. Свали АП-то на осветлението и провери има ли фаза на "изхода" му в посока кръга на осветление. И ако се окаже, че има - при свалени АП-та колко ома е съпротивлението между фазата на осветлението и фазата на контактите?

И ако се окаже това последното проблема има сравнително лесен и не-много удачен вариант - да се намери кой кръг от осветлението е проблемен и да се сложи на общ предпазител след ДТЗ-то. Това само ако се налага къртене за оправяне.

Като се замислих има още един вариант. Всичките лампи ли светнаха или само тези по два от трите кръга с осветление?
valentino76bs - майстор
Да всички светнаха.При свалени АП на контактите пак пада при вдигане на осв.
Като ида преди да почна да го чопля ще прищракам всичко наново и ще пиша да не бъркам и аз нещо и да подвеждам.
Колегата махнал едното земно вероятно на кръг контакти това дето е наранено на снимката и задържало ДТЗ при вдигнат един предпазител за контакти и вдигнат за осветлението НО са оставили само две лампи да светят коридор и хол.
Оставено е така да има ток на един контакт,че щели да им слагат климатиците.
Аз мисля ,че не във фазата е проблема....след като при свалени предп. пак пада.Ще извадя от дтз едно по едно първо фазата(то безмислено) после нулата и ще ги окъся без да минават през защитата да видя кое разбалансира веригата(оооо тя изи 9 май няма да стане електронна е).Даже ако мога ще им измеря тока.
Ще ги отделя всички на отделни АП първо.
kozl - майстор
Предположение.
Свързана нула в някой контакт към ДТЗ-то със защитен проводник.
Когато има светещи крушки, то през веригата: нула лампи - вход нула на ДТЗ - контакт - защ.проводник протича ток.
През ДТЗ протича ток само в нулевата намотка и то изключва.
При това предпазителите на контактите са изключени.
Проверено на практика. Но ако няма консумация или е недостатъчна, ДТЗ не пада.
Аз разглобих всите контактите към ДТЗ заради същата случка, а проблема се оказа в бойлерното табло.
  • 1
  • 2

Тема "Хубава тема за ДТЗ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: