Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ZloboMiR - напреднал
Здравейте,

Наскоро косачката ми за трева спря да работи. По описанието на "оператора" е завъртяла нормално, косено е много малко, изключена е за няколко минути и след това не е завъртяла изобщо. Отворих я, валът на електродвигателя се върти съвсем свободно на ръка. При включване се чува постоянен шум като от електрожен на празен ход, но по-слаб. При включен двигател и завъртане на вала също не тръгва. Каква е вероятността повредата да е в кондензатора? Какъв кондензатор да търся, данните на табелката за него ли са, или са за някакъв кондензатор вътре в двигателя?
Прилагам снимка на етикета на двигателя (извинете, не мога да накарам изображението да се завърти). Търся и електрическата схема, ще я добавя когато я открия.
Благодаря предварително на всички за отделеното време и внимание!

Прикачен файл

Hobi-6motor.jpg
Andri01 - майстор
Най-вероятно е кондевзатора, за смяна. Отвори я и виж дали е 18Мкф.
DMN - майстор
Кондензаторът е добре да му се измери капацитета, преди да се купува друг, ама така като гледам няма кой.
Щото ако двигателя е с центробежен изключвател на пусковата намотка, може и от него да е.
Може и с намотките на двигателя нещо да се е случило. Трябва си човек, който си има представа от нещата да го прегледа.
Иначе най-лесно е с нов кондензатор и каквото сабя покаже. :)
:partyman:
iliya_i - майстор
ср юни 26, 2024 7:38 pmDMN написа:
Иначе най-лесно е с нов кондензатор и каквото сабя покаже. :)
:partyman:
Малко вероятно.
ZloboMiR написа:
При включен двигател и завъртане на вала също не тръгва.
Май е за бобиньор.

Тема "Хоби-6 електрическа косачка - проблем с мотора" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: